חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש

מקינטה (Moka Pot): המכונה הקטנה ששינתה את תרבות הקפה

🕐זמן קריאה: 3 דקות
חובבי קפה נשבעים לה אמונים, ולא בכדי. המקינטה היא מכונת קפה קטנה, ייחודית וממכרת. איך לבחור מקינטה? איך מכינים בה קפה? ומה האובסס עם הניקיון שלה? סקירה מלאה על האש

כתבות חדשות במגזין

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו

תרבות הקפה האיטלקית היא מהמפותחות בעולם, ואחת הסיבות לכך היא המקינטה המזוהה עמה – כלי לבישול וחליטה של קפה, הנחשב לאביזר בסיסי כמעט בכל מטבח באיטליה. פירוש המילה מקינטה באיטלקית הוא "מכונה קטנה". מי שהמציא את הכלי המופלא הזה היה אלפונסו ביאלטי, והוא קרא למכונה שתכנן, בנה ועיצב אי אז ב-1933 מוקה אקספרס (Moka Express).

משקה הקפה, או ליתר דיוק – המוקה, המיוצר מהמקינטה נחשב לחזק, שחור, ובעל גוף מלא שעובד מצוין עם תוספת חלב או תחליפיו.

אז תגידי מקינטה, איך את עובדת?

המקינטה מייצרת קפה מוקה המזכיר את טעמו של האספרסו, וככה זה קורה: באמצעות לחץ מים הנוצר מחימום, המקינטה חולטת את הקפה. המים המורתחים מבעבעים כלפי מעלה דרך פילטר המכיל את הקפה הטחון ועד לחלקה העליון של המכונה, ממנו יוצאת החליטה. 

בניגוד למכונת אספרסו שבה לחץ המים גבוה ועומד על 9 בר, לחץ המים במקינטה הוא בין 1 ל-2 בר בלבד. כתוצאה מכך, משקה הקפה שנוצר במקינטה פחות מרוכז מהאספרסו וגם מועט בקרמה.

הבדלים בסיסיים בין מקינטות

הצלחתה המטאורית של המקינטה התפשטה מחוץ לאיטליה, וכיום קיים בשוק מגוון רחב של מכונות מוקה בשלל תצורות. הנה ההבדלים הבסיסיים שצריך להכיר: גודל המקינטה יקבע כמה מנות קפה תוכלו להכין בכל פעם, סוג החומר יהיה בדרך כלל נירוסטה או אלומיניום, ואופן ההפעלה משתנה בין מקינטה לכיריים או מקינטה חשמלית (כן, זה דבר).

אז איך בוחרים מקינטה? 

על פי הקריטריונים הבאים:

גודל

על גבי רוב המקינטות תמצאו מספר שמציין את כמות מנות הקפה שהמקינטה מסוגלת להכין. ישנן מקינטות אשר מייצרות שתי מנות קפה ואחרות שיכולות להכין עד שמונה-עשרה מנות(!). קחו בחשבון שמנת קפה ממקינטה היא בעצם רבע כוס, והכוונה אינה לספל מלא.

שיטת הפעלה

המקינטה הקלאסית היא אולד-סקולית במהותה: מניחים אותה מעל אש בוערת, וכך מבשלים את הקפה. קיימות גם מקינטות חשמליות עם גוף חימום מובנה, אך הן נחשבות לפחות פופולריות. אדוקי המקינטה הקלאסית טוענים שבישול על האש מייצר קפה איכותי ומשובח יותר.

חומר ועיצוב

המקינטה האיטלקית הקלאסית עשויה מאלומיניום, בעוד שהמקינטות המודרניות לרוב עשויות מנירוסטה. חובבי הגרסה הקלאסית טוענים שהאלומיניום הוא חומר יעיל יותר משום שהוא סופח את הארומה והשמן של הקפה, וכך משפר את טעמו. טענת חובבי המודרנה היא שדווקא מקינטה מנירוסטה שומרת טוב יותר על החום שלה. אין באמת דרך להכריע בויכוח הזה, אבל אם אתם מתלבטים – נסו לחשוב כיצד הייתם מתארים את עצמכם – חובבי קפה מהדור הישן של פעם או פוסט-מודרניסטים ששרופים על גאדג'טים? אולי זה יעזור.

רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו

מחיר

טווח המחירים למקינטות נע בין 90 שקלים ל-450 שקלים ויותר, זאת בהתאם לגודל, למותג, לחומר ולעיצוב המקינטה. כמו בכל מוצר – מקינטה קלאסית ידנית בוודאי תעלה לכם פחות ממקינטה חשמלית, מקינטה פשוטה מאלומיניום תהיה זולה יותר ממקינטה ממותגת ומעוצבת, וכך הלאה.

אוקיי, בחרנו מקינטה. עכשיו איך מכינים בה קפה?

הנה המדריך. לפעמים לוקח קצת זמן כדי להטמיע את סדר הפעולות הזה באופן המדויק, אז קחו לכם כמה ניסיונות ואל תתייאשו:

  1. טוחנים את הקפה טחינה של גרגירים גלויים, מעט גסה יותר מטחינה של קפה אספרסו. טחינה דקה מדי עלולה לגרום לסתימת הפילטר.
  2. ממלאים את התא התחתון של המקינטה במים (עד הקו).
  3. מכניסים את הקפה הטחון לפילטר בהידוק קליל.
  4. מרטיבים את הגומייה המפרידה בין שני חלקי המקינטה, להגברת האטימות.
  5. מבריגים את שני חלקי המקינטה זה לזה ומניחים על האש (כירת גז או חשמלית). 
  6. תוך מספר דקות תבחינו ברגע מרגש: הלחץ גורם למים לעלות מעלה ולחלוט את הקפה בחלקה העליון של המקינטה. 
  7. ברגע שזרם הקפה במיכל העליון נחלש, הורידו את המקינטה מהאש.
  8. המתינו עוד כמה שניות, ואחריהן – מוזמנים לשתות את הקפה שלכם בהנאה.

היה טעים. עכשיו איך מנקים?

אז הדיל הוא כזה: המקינטה תהיה נאמנה לכם בתנאי שתדאגו לה בחזרה. חשוב לנקות את המכונה הקטנה שלכם לאחר כל שימוש, וההמלצה היא להשתמש במים חמים בלבד, ללא חומרי ניקוי אשר עלולים לפגום בטעמו של הקפה. לאחר שהמקינטה התקררה, פרקו את כל חלקיה, שפכו את שאריות המשקה שנותרו בה ונערו את הפילטר מהקפה שהצטבר בו. אחר כך שטפו במים את כל החלקים, נערו היטב והניחו לייבוש על מגבת יבשה. הימנעו מהכנסת המקינטה לתוך מדיח כלים, רחמנא ליצלן.

עוד כמה טיפי מקינטה לסיום, עלינו

  • מקינטות עשויות אלומיניום עלולות להתחמצן אם חלקיהן חוברו זה לזה כאשר הם עדיין רטובים. השתדלו לוודא שהחלקים יבשים לחלוטין כשאתם מאחסנים את המקינטה. 
  • במידה ולא הקפדתם על הסעיף הקודם (זה בסדר, קורה) והופיעו על המקינטה כתמים לבנים כתוצאה מחמצון – שפשפו אותה בעדינות עם סקוץ' טבול בחומץ לבן ומים.
  • השתדלו להימנע מלהבריג את חלקי המקינטה חזק מדי זה לזה, על מנת לא לפגוע בגומיית האיטום.
  • הכנתם כוס קפה אחת ובא לכם להכין עוד אחת מיד אחרי? חשוב לקרר את המקינטה לפני השימוש. ובכלל, כדאי לחשב כמה מנות תרצו להכין מראש. אל דאגה, זה יבוא בטבעיות עם הזמן.

מערכת המון קפה

אולי יעניין אותך גם

0 0 votes
Article Rating
הירשם
Notify of
2 תגובות
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
תמיר יגאל
1 שנה

תודה על הכתבה אהבתי !
דעה שלי מניסיון, במידה ולא רוצים אספרסו אלה רק כוס קפה טעים, אפשר למלא למשל 3/4 כוס מים, קפה לפי חוזק שאוהבים, ומקבלים כוס קפה מעולה, הרבה יותר טעים מסתם קפה שחור, כך לפחות אני עושה, הטעם כמו קפה הפוך בכל בית קפה מצוי.

עודד
2 שנים

תודה על הכתבה אך לא מצאתי הגיון כלכלי לשלם 90.00 ומעלה כשניתן להשיג מקינטה ל2 כוסות ב-50 שח,ועוד אומרים לי תודה ובחיוך.

2
0
נשמח לשמוע מה חשבת על המאמר!x
דילוג לתוכן