מקינטה

מהי מקינטה? אילו סוגי מקינטות קיימות, איך בוחרים מקינטה, וגם - טיפים שימושיים שיעזרו לכם להכין קפה משובח במקינטה

מקינטה (Moka Pot)

הקפה האיטלקי נחשב לקפה הטוב בעולם, ואחת הסיבות לכך היא בזכות המקינטה. מקינטה (באיטלקית "מכונה קטנה") היא למעשה כלי לבישול וחליטה של קפה. כמעט בכל בית איטלקי ניתן למצוא את המקינטה, המאפשרת להכין קפה בשיטה יוצאת דופן. מי שהמציא את המקינטה היה האיטלקי אלפונסו ביאלטי. אלפונסו תכנן, עיצב ובנה בשנת 1933 את Moka Express  – מכונת המקינטה הראשונה. האיטלקים התאהבו במכונה ששינתה לחלוטין את תרבות הקפה שלהם ובהמשך את תרבות הקפה בכל העולם.

עד לפני המצאת המקינטה, האיטלקים שרצו ליהנות מכוס אספרסו נאלצו לכתת רגליהם לבתי הקפה. עם המצאת המכונה, ניתן היה להכין קפה משובח מבלי לצאת מהבית. המקינטה מייצרת קפה מוקה המזכיר את טעמו של האספרסו. אלא שישנם כמה הבדלים בין מקינטה לבין אספרסו – מכשיר המקינטה חולט את הקפה באמצעות לחץ מים הנע מהחלק התחתון של המכונה דרך הפילטר ועד לחלקה העליון. כשהמים נעים דרך הפילטר המכיל את הקפה הטחון, נוצרת החליטה האיכותית. כאשר מחממים את החלק התחתון של המכונה נוצר לחץ מים, והמים המורתחים מבעבעים כלפי מעלה. בניגוד למכונת אספרסו שבה לחץ המים הוא גבוה  ועומד על 9 בר, לחץ המים במקינטה הוא בין 1 ל-2 בר בלבד. בשל כך, המשקה שנוצר במקינטה הוא פחות מרוכז מהאספרסו ויש בו פחות קרמה. 

רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו

סוגי מקינטות

בשוק קיימים מגוון רחב של מקינטות הנבדלות זו מזו בגודל (הגודל של המקינטה קובע כמה כוסות תוכלו להכין בכל הפעלה של המכונה), בסוג החומר (נירוסטה או אלומיניום), באופן הפעלת המכונה (חשמלי או לכיריים), ובמוניטין של המותגים השונים.

בין הדגמים הפופולריים של מקינטות ניתן למנות את FOREVER, GATOR ובריקה של חברת ביאלטי.
בריקה נחשב לדגם המתקדם ביותר של המקינטה. ממש כמו המקינטה הקלאסית, גם הבריקה מורכבת משלושה חלקים: חלק עליון שלתוכו עולה הקפה המוכן, חלק מרכזי שכולל סלסילת פילטר שבה שמים את הקפה הטחון, וחלק תחתון שלתוכו מוזגים את המים. אלא שבניגוד למקינטה סטנדרטית, לבריקה קיימת משקולת בחלקה העליון שתפקידו לשמש כווסת לחץ. המשקולת עובדת כמו סיר לחץ מיניאטורי. כשטמפרטורת המים בחלקה התחתון של המכונה עולה, אז עולה הלחץ עד אשר הוא מרים את המשקולת והקפה פורץ החוצה. ניתן להשיג את הבריקה בגודל של 2 כוסות ובגודל של 4 כוסות. 

איך בוחרים מקינטה?

גודל

בבחירת המקינטה שלכם, הגודל הוא קובע. כאמור, הגודל של מכונת המקינטה משפיע על כמות כוסות המשקה שניתן להפיק ממנה בכל הפעלה. על גבי כל מכונה מצוין מספר שמעיד על כמות הכוסות שהמקינטה יכולה להכין. ישנן מקינטות שיפיקו לכם 2 כוסות ומקינטות אחרות שיכולות להכין עד 18 כוסות. קחו בחשבון שספל קפה ממקינטה הוא בעצם רבע כוס. כך שאם המקינטה יכולה להכין בכל פעם 4 כוסות, היא בעצם תנפיק עבורכם ספל קפה אחד בלבד. 

עיצוב

קיימות מקינטות במגוון צבעים, וישנן אפילו מקינטות עם הדפסים וציורים עליהן. המקינטה הקלאסית עשויה מאלומיניום, בעוד שהמקינטות המודרניות לרוב עשויות מנירוסטה. חובבי המקינטה המושבעים טוענים כי עדיף לבחור במקינטה מאלומיניום על פני נירוסטה. זאת משום שהאלומניים סופח את הארומה והשמן של הקפה, וכך משפר את טעמו. אחרים יגידו שדווקא מקינטה מנירוסטה שומרת טוב יותר על החום שלה.

שיטת הפעלה

המקינטות הקלאסיות אלו מקינטות שיש להניח מעל אש בוערת. אך ניתן להשיג גם מקינטות חשמליות עם גוף חימום מובנה. המקינטות החשמליות נחשבות לפחות פופולריות, בשל הטענה כי בישול על האש מסייע ליצור קפה איכותי ומשובח יותר. 

מחיר

שיקול נוסף בבחירת המקינטה שלכם הוא התקציב. טווח המחירים למכונת מקינטה נע בין 90 שקלים ל-450 שקלים, זאת בהתאם לגודל המקינטה ולמותג. 

איך מכינים קפה במקינטה  

1. בשלב הראשון יש לטחון את הקפה למקינטה. הטחינה צריכה להיות ברמה בינונית וגסה יותר מהטחינה לאספרסו.
2. שולפים את מסננת הקפה.
3. ממלאים את החלק התחתון של המקניטה במים עד לקו הסימון.
4. מחזירים את המסננת למכונה, ממלאים אותה בקפה עד החלק העליון שלה ומיישרים את הקפה ללא דחיסה.
5. סוגרים היטב את המקינטה.
6. חימום המקינטה – מניחים את המקינטה על להבה קטנה וממתינים להרתחה של המים.
7. בשלב זה המים עוברים דרך הקפה ועולים עד לחלק העליון של המכונה. תוכלו לפתוח בזהירות את המכסה של המקינטה ולבחון כיצד הקפה ניגר מחלקה העליון.  
8. כשחלק העליון מתמלא, זה הזמן להוריד את המקינטה מהכיריים. שימו לב שהמקינטה בדרך כלל אינה מתאימה לכיריים אינדוקציה, אך ניתן למצוא  מקינטות המותאמות לאינדוקציה או להשתמש במתאם ייעודי.
9. זהו. עכשיו כל שנותר לכם לעשות הוא ליהנות מקפה טעים ומשובח במיוחד. 

תמונה: CANVA

איך לנקות את המקינטה

חשוב מאוד לדאוג לניקיון של המקינטה על מנת שתמשיך לפעול כראוי. ההמלצה היא להשתמש במים חמים ללא חומרי ניקוי, שעלולים לפגום בטעמו של הקפה. בנוסף, הימנעו מהכנסת המקינטה לתוך מדיח כלים, שעלול להרוס את המכונה. כדי לנקות את המקינטה, פרקו את כל חלקי המכונה, שפכו את שאריות המשקה שנותרו בה, תוך ניעור של סלסילת הפילטר מהקפה שהצטבר בה. שטפו במים את כל החלקים, נערו היטב והניחו לייבוש על מגבת יבשה. שימו לב – יש לנקות את המקינטה רק לאחר שהתקררה. 

כמה טיפים לסיום

  • הקפידו לנקות את המקינטה לאחר כל שימוש ובהתאם להוראות היצרן.
  • הימנעו מהנחת המקינטה על משטח חם כשאין בתוכה מים.
  • כאשר אתם מאחסנים את המכשיר, יש לפרק את כל החלקים ולוודא שהם יבשים לחלוטין. זאת כדי למנוע ממכונת האלומיניום להתחמצן.
  • אם הופיעו על המכונה כתמים לבנים כתוצאה מחמצון, יש לשפשף את המקינטה עם סקוץ' הטבול בחומץ לבן ומים.
    השתדלו שלא להבריג את החלקים חזק מדי כדי לא לגרום נזק למכונה.
  • כדי למנוע סתימה של הפילטר ותעלת הלחץ, הימנעו משימוש בקפה שטחון דק יותר מרמת Fine.
  • במידה והפילטר העליון, הגומייה וסלסלת הפילטר בלויים, ניתן לרכוש את החלקים בנפרד ולהחליף אותם.
  • הכנתם כוס קפה אחת וברצונכם להכין כוס קפה נוספת מיד אחריה? יש לקרר את המכשיר לפני כן. שפכו מעט מים קרים על המקינטה והפעילו אותה לאחר מכן. 

תגובה אחת

  1. תודה על הכתבה אך לא מצאתי הגיון כלכלי לשלם 90.00 ומעלה כשניתן להשיג מקינטה ל2 כוסות ב-50 שח,ועוד אומרים לי תודה ובחיוך.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

מדריכיםשיטות הכנה

הקפה לא רק ממריץ את האנרגיה שלנו, אלא גם ממריץ את מערכת העיכול. אם רציתם לדעת מדוע שתיית קפה גורמת לכם לרצות לגשת לשירותים, המאמר הזה בשבילכם
לפי סקר שערך מכון המחקר קנטר TNS, כמעט 80% מהישראלים שותים לפחות כוס קפה אחת ביום, ו-93.3% מהישראלים מעדיפים לשתות...
כשאנחנו שותים קפה דלוח עם טעם פגום, אנחנו ממהרים להאשים את פולי הקפה או לתלות את האחריות לכך על תהליך...