מחירי הקפה חוו עלייה משמעותית בשנה האחרונה עקב שילוב של תנאי מזג אוויר קשים, עלייה בביקוש העולמי וספקולציות בשוק. ממרץ עד אפריל 2024, המחיר הממוצע לחצי קילו קפה עלה ב-1.7%, מ-$5.964 ל-$6.063. על פני תקופה ארוכה יותר, מחירי הקפה ראו עלייה משנה לשנה מ-5.89 דולר ב-2022 ל-6.16 דולר ב-2023, המשקף לחצים אינפלציוניים רחבים יותר. מחירי החוזים העתידיים של פולי רובוסטה הגיעו לרמות הגבוהות ביותר מאז 2008, והגיעו ל-3,948 דולר לטון, בעוד החוזים העתידיים על ערביקה זינקו ל-2.34 דולר לפאונד, הגבוה ביותר מאז 2022. העלייה הדרמטית הזו מונעת ממזג אוויר קיצוני המשפיע על אזורים מרכזיים לייצור קפה כמו וייטנאם וברזיל, לצד צריכה מוגברת ומסחר ספקולטיבי בשוק.
רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?
הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו
איזה כיף שהצטרפתם!
הביקוש עולה על רקע מלאי נמוך
צריכת הקפה העולמית ממשיכה לעלות, כאשר שנת 2024 צפויה לראות את הביקוש הגבוה ביותר מזה למעלה משני עשורים. עם זאת, רמות המלאי ההתחלתיות הן הנמוכות ביותר מזה 20 שנה, מה שמחמיר את חוסר האיזון בין היצע וביקוש.
גם האינפלציה והספקולציות בשוק מילאו תפקיד משמעותי בעליות המחירים. המחיר הממוצע לחצי קילו קפה עלה בעקביות במהלך השנים האחרונות. קרנות גידור ומשקיעים המהמרים על מחירי קפה גבוהים העלו את מחירי החוזים העתידיים עוד יותר. הפעילות הספקולטיבית, בשילוב עם קניית פאניקה מחשש מחוסרי קפה על ידי קולי קפה, הובילה לשוק תנודתי שבו המחירים יכולים לעלות באופן בלתי צפוי.
השפעות שינויי האקלים
שינויי האקלים הם גורם משמעותי ישיר וחשוב שאי אפשר להתעלם ממנו. התדירות והחומרה הגוברת של אירועי מזג אוויר קיצוניים הופכים את ייצור הקפה למאתגר יותר. טמפרטורות גבוהות יותר, גשמים בלתי צפויים ובעיות אחרות הקשורות לאקלים צפויי, להימשך, מה שמקשה על חיזוי וייצוב תפוקות הקפה. חוסר היציבות המתמשך בתנאי גידול הקפה מוסיף ללחץ על המחירים.
בשנת 2023, וייטנאם חוותה את הטמפרטורות הגבוהות ביותר שנרשמו במדינה, כאשר המחוז הצפוני של טוונג דוונג הגיע ל-44.2 מעלות צלזיוס בחודש מאי. גל החום הזה, אחד האינטנסיביים בהיסטוריה, גרם נזק משמעותי לגידולי קפה, והוביל להפחתה בייצור פולי הרובוסטה.
באופן דומה, בנגקוק חוותה את הטמפרטורה הגבוהה ביותר אי פעם, והגיעה ל-41 מעלות צלזיוס.
מזג אוויר קיצוני אלה שיבשו את שרשרת אספקת הקפה, גרמו למחסור ותרמו לעלייה במחירים. איגוד קפה וייטנאמי דיווח על ירידה של 20% בתפוקת קפה רובוסטה לשנת היבול הנוכחית עקב גל החום המתמשך.
חקלאים נאבקים להסתגל למציאות החדשה הזו. אזורים מסוימים מתנסים בטכניקות חקלאיות חדשות ובזני קפה עם פוטנציאל לעמוד טוב יותר במזג אוויר קיצוני, אך החידושים הללו דורשים זמן והשקעה. בינתיים, ההשפעה המיידית היא הפחתה באספקת הקפה, התורמת לזינוק המחיר הנוכחי.
השלכות על צרכנים ויצרנים
עבורנו הצרכנים, זה אומר שהעלות של מנת הקפה היומית שלנו צפויה להמשיך לעלות. רשתות קפה פופולריות עשויות להתחיל לגלגל את העלויות המוגדלות הללו ללקוחות.
מחירים גבוהים יותר ברמת הצרכן הם בלתי נמנעים. קולי קפה וקמעונאים כבר מרגישים את הכאב בכיס וסביר להניח שיעבירו את העלויות הללו לאורך שרשרת האספקה. ההשפעה צפויה להיות מורגשת בכל התעשייה, מבתי קפה המגישים קפה ספשלטי ועד רשתות גדולות כמו סטארבקס.
בצד הייצור, המצב הנוכחי מדגיש את הפגיעות של חקלאים בקנה מידה קטן. למרות שהמחירים גבוהים יותר עשויים להיראות מועילים לחקלאים, המציאות היא שהעלויות המוגדלות והאתגרים של הסתגלות לשינויי האקלים גורמים לכך שחקלאים קטנים רבים עשויים שלא לראות רווחים משמעותיים. קיים סיכון שרק היצרנים הגדולים יותר יוכלו להשקיע בהתאמות הנדרשות, ועלול לדחוק את החקלאים הקטנים יותר מהשוק.
מעבר מגידול קפה לפירות רווחיים יותר
חקלאות היא סקטור משמעותי בכלכלה של מדינות רבות. וכמו בכל סוגי העסקים, כאשר מיזם מסויים לא רווחי מספיק, על היזמים לשנות כיוון אל עבר עסק רווחי יותר. זה קורה בהייטק בכל יום, וזה קורה גם בחקלאות.
זה קרה בעבר במדינות רבות בהן המדינה החלה לייצר תמריצים משמעותיים על מנת להמיר חקלאים לגידול קפה, מאחר והיה ברור כי תעשיית הקפה גדלות ויכולות להוות מנוע צמיחה משמעותי למדינה. למשל בשנות ה-70 של המאה ה-19 הממשלה באל סלבדור החלה לקדם את גידול הקפה כחלופה רווחית יותר לאינדיגו, שהיה אז המוצר החקלאי הגדול במדינה.
היום בויאטנם קורה תהליך הפוך. וייטנאם היא יצרנית הקפה השנייה בגודלה בעולם, אחרי ברזיל. בשנים 2022-2023, וייטנאם ייצרה כ-29.75 מיליון שקיות קפה במשקל 60 ק"ג,בעיקר פולי רובוסטה המהווים למעלה מ-95% מתוצרת הקפה במדינה.
ייצור קפה הרובוסטה של וייטנאם ירד ככל הנראה לנפח הנמוך ביותר מזה ארבע שנים, מכיוון שחקלאים רבים פונים לגידולים רווחיים יותר כמו פרי הדוריאן (Durian). סקר שערכה בלומברג בקרב יצואנים וסוחרים גילה ירידה של יותר מ-7% בקציר הקפה לעומת השנה הקודמת, והסתכם בכ-1.67 מיליון טון. מגמת ירידה זו בציפיות היבול נמשכה לאורך כל עונת הקטיף.
הביקוש העולמי לפולי רובוסטה, הנמצאים בשימוש נפוץ בקפה נמס למשל, עלה מכיוון שקולי קפה והצרכנים מחפשים אפשרויות זולות יותר בתקופות של אינפלציה גבוהה. הביקוש המוגבר הזה, יחד עם חששות מהשפעות מזג האוויר על גידולי מפתח, העלו את החוזים העתידיים על רובוסטה השנה ב-35%.
Phan Hung Anh, מנכ"ל Quang Minh Coffee Trading במחוז Binh Duong, העיר כי "התפוקה בפועל הייתה נמוכה ממה שאנשים חזו". הוא הסביר שהחקלאים השקיעו פחות בחקלאות קפה ושהם עוברים לגידול דוריאנים ופירות אחרים משתלמים יותר.
למרות הירידה בייצור, וייטנאם ייצאה שיא של 1.16 מיליון טון קפה בשבעת החודשים הראשונים של העונה, על פי נתוני משרדי המכס והסטטיסטיקה. עם זאת, קצב היצוא צפוי להאט בשאר העונה בשל היבול המופחת וייטנאם נותרה שחקנית מכרעת בשוק הקפה העולמי, מה שגורם לכל שינוי בתפוקה שלה לזעזוע לאורך כל שרשראות האספקה.
רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?
הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו
איזה כיף שהצטרפתם!
מבט קדימה
עתיד מחירי הקפה אינו ודאי, תלוי במידה רבה בדפוסי מזג האוויר ובתנאים הכלכליים העולמיים. במידה ושינוי האקלים ימשיכו להרע עם אזורי אזורי גידול מרכזיים, ולצערנו נראה כי לשם פנינו מועדות והביקוש יישאר גבוה, המחירים עלולים להישאר גבוהים או אפילו לעלות עוד יותר.
כמובן שלא רק פלח השוק של קפה הקומודטי מושפע, אלא גם סקטור הספשלטי מושפע מכל עליות המחירים. קולי קפה בוטיקיים עלולים לחוות קשיים כלכליים, בוודאי אם הם חדשים בתחום ועוד לא הגיעו ליציבות כלכלית. זה אומר שעלינו, הצרכנים להיות סבלניים ולתמוך כמה שביכולתנו בעסקי קפה מקומיים ולהשאיר את השוק חי ומתפתח, ולהבין שתחביב הקפה לא הולך להיות יותר זול ממה שהוא היום.