חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש

קפה בפתח הר הגעש: כלכלת הקפה באל סלבדור 

🕐זמן קריאה: 4 דקות
הנוף הוולקני של אל סלבדור מציע תנאים אידיאליים לגידול קפה. השטח ההררי, האדמה המועשרת ואור השמש הרב בשילוב עם גשמים משמעותיים יוצרים סביבה מושלמת לחקלאות קפה. מבט על יצרני הקפה במדינה נותנים לנו זווית מעניינת על התפתחות המדינה והקפה כאחד.
מטעי קפה אלסלבדורי

כתבות חדשות במגזין

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו

איך הקפה הגיע לאל סלבדור?

קפה הגיח באל סלבדור בין השנים 1779 ל-1796, על ידי חקלאים סלבדורים מגואטמלה השכנה. גידול הקפה החל לתפוס תאוצה באמצע המאה ה-19, במיוחד משנות ה-70 ואילך. הממשלה החלה לקדם את גידול הקפה כחלופה רווחית יותר לאינדיגו, שהוא הצבע הכחול המתקבל מצמח ה״אינדיגופרה״ שהיה אז היצוא העיקרי של המדינה, והיה משמש לצביעת טקסטיל.
שינוי זה נתמך על ידי חוקים שנחקקו בתחילת שנות ה-60 לחלוקת קרקעות לחקלאי קפה ונועד להגביר את התעשייה. בשלהי המאה ה-19, אל סלבדור הייתה בדרכה להפוך ליצואנית קפה גדולה, כאשר צמיחה משמעותית בתחום הקפה תרמה להגדלת רווחי המדינה, להקמת הבנק הבינלאומי הראשון שלה, להכנסת תקשורת טלגרפית ולפיתוח הכבישים ותשתית רכבות. 

רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו

להרחבת מטעי הקפה היו השלכות חברתיות ופוליטיות עמוקות על המדינה. האדמה הדרושה למטעי הקפה החדשים נתפסה לעתים קרובות מאוכלוסיות ילידים, ובכך יצרה מעמד של חקלאים חסרי קרקע, חסרי יכולת וללא זכויות על האדמה אותה עבדו דורות קודם לכן. מהלכים אלו יצרו קרקע פוריה לא רק לקפה אלא גם לסכסוכים חברתיים מתמשכים, שהתפרצו מעת לעת לאלימות ותרמו בצורה משמעותית גם לתנאים שהובילו למלחמת האזרחים האכזרית של אל סלבדור בשנות ה-80. המצב היה חמור עד כדי כך שהמשמר הלאומי שהוקם ב-1912, נוצל יותר ויותר כדי להגן על בעלי מטעי קפה, ולעיתים קרובות דיכא התנגדות בקרב העניים הכפריים. 

לאור השינויים במדיניות שהנהיגה אל סלבדור, הקפה הפך במהירות לכוח הכלכלי הדומיננטי במדינה, התעלה על האינדיגו והפך היצוא העיקרי שלה. עידן זה סימן את עלייתה של אוליגרכיית הקפה, קבוצה רבת עוצמה שהשפעתה עיצבה מחדש את הנוף הפוליטי והצבאי של האומה כדי לשמור על האינטרסים החקלאיים שלה. 

כניסתו של קפה ספשלטי לאל סלבדור 

קפה ספשלטי באל סלבדור חווה צמיחה ושינוים משמעותיים לאחר סיום מלחמת האזרחים בשנת 1992. תקופה זו סימנה מעבר ממטעים בקנה מידה גדול לחוות קטנות יותר בבעלות משפחתית, שיכולות להתמקד באיכות על פני כמות. הביזור של ייצור הקפה אפשר גישות ניסיוניות ומשופרות יותר לגידול ועיבוד קפה, הקפדה על קטיף סלקטיבי וגידול זנים איכותיים כמו בורבון ופקאמארה. כל אלו תרמו לפרופילים הייחודיים של קפה אל סלבדורי, הידוע בחומציות הבהירה ובטעמיו העשירים, אשר זוכים להערכה רבה בשוק הקפה.

הזרז האמיתי לשגשוג קפה הסשפלטי באל סלבדור היה הצגת תחרות "גביע המצוינות" (Cup of Excellence) בשנת 2003. תחרות זו הדגישה את יכולתה של המדינה לייצר קפה איכותי והעלתה את הקפה הסלבדורי על המפה לאניני טעם עולמיים. גביע המצוינות לא רק קידם קפה מעולה וחדשנות בקרב יצרנים מקומיים אלא גם נתן במה והזדמנות לבסס קשרי סחר ישירים בין חקלאים לקונים בינלאומיים, מה שהבטיח מחירים טובים יותר והכרה בעבודה הקשה של החקלאים הבאה לידי ביטוי במוצר האיכותי.

פרסומת

כמה קפה שותים באל סלבדור?  

צריכה מקומית של קפה איכותי במדינות המגדלות מהווה צעדים קטנים אל עבר כלכלת קפה מקומית יציבה יותר, וחיבור תרבותי חזק לחקלאי הקפה והערכה מחודשת לחומר הגלם. באל סלבדור, הצריכה הביתית של קפה מהווה חלק קטן יחסית מכלל הייצור שלה, המוערך בכ-30,000 שקיות (כל אחת במשקל 60 ק"ג) של קפה קלוי וטחון. ארגון הקפה הבינלאומי (ICO) מעריך שרק 8-10% מהקפה המיוצר באל סלבדור נשאר במדינה. 

אומנם נעשים מאמצים לשפר את שוק הקפה המקומי. באל סלבדור כמו במדינות מגדלות נוספות, קמות יוזמות קטנות וחדשות המנסות לעודד צריכה מקומית על ידי חינוך הסלבדורים לגבי הערך והאיכויות הייחודיות של קפה איכותי מתוצרת מקומית, שיכול לעזור לשנות את העדפות הצרכנים לכיוון תמיכה בתעשיית הקפה הלאומית. יוזמות אלו מכוונות לא רק להגביר את הצריכה המקומית אלא גם לספק תמחור יציב יותר ותלות מופחתת בשוק הקפה הבינלאומי המאופיין בתנודות תדירות. 

אזורי גידול הקפה באל סלבדור

כמעט כל אזורי הקפה באל סלבדור נהנים ומשגשגים באדמה וולקנית. אדמה זו חיונית לשיפור האיכות והטעם של פולי הקפה בשל תכולת המינרלים העשירה והניקוז המצוין שלה. האדמה השופעת בחומרים מזינים כמו אשלגן, זרחן וחנקן, תומכת בצמיחה בריאה של צמחי קפה ומפחיתה את הצורך בדישון מלאכותי. אופיו המעט חומצי אידיאלי לגידול קפה, ומאפשר ספיגת נוטריינטים אופטימלית ומקדמת צמיחה. בנוסף, המאפיינים הייחודיים של אדמה וולקנית תורמים לפרופילי הטעם המובהקים של קפה, המאופיינים לרוב במתיקות ומורכבות ומוגברת.

רכס הרי Apaneca-Ilamatepec 

אזור זה, הממוקם בחלק המערבי של אל סלבדור, הוא כנראה המפורסם ביותר בייצור הקפה שלו. האזור כולל את הר הגעש סנטה אנה, המספק אדמה וולקנית עשירה ואידיאלית לגידול קפה. חוות באזור זה נהנות משילוב מושלם של גובה רב ואקלים קריר ולח, החיוניים לגידול פולים יותר דחוסים ובעלי פוטנציאל לטעמים חמצמצים ופירותיים מאוד. 

El Bálsamo-Quezaltepec  

אזור המקיף את הר הגעש "סן סלבדור" ומשתרע על איזורי לה ליברטד וסן סלבדור. כאן הקפה גדל בגבהים הנעים בין 500 ל-1,900 מטר. 

רכס הרי Tecapa-Chinameca 

רכס זה, באיזור המזרחי של המדינה, כולל את האזורים אוסולוטן וסן מיגל. הקפה המיוצר כאן נהנה מהקרקעות הוולקניות העשירות ומהגבהים המשתרעים עד ל 2,000 מטר מעל פני הים. 

רכס הרי Cacahuatique

על אף היותו האזור הפחות מוכר, אזור זה בונה לעצמו שם עם קפה ייחודי בשל האדמה דמוית החימר והאקלים הקריר מעט יותר בהשוואה לרכסים אחרים. הקפה מבית Cacahuatique זוכה לשבחים בזכות הטעמים העשירים והחזקים שלהם ולעתים קרובות הם מבוקשים על ידי אלה שמעדיפים פרופיל קפה נועז יותר.

בחלקים הצפוניים יותר של המדינה, ממוקם Aloteque-Metapán, ובמרכז אל סלבדור מתפתח אזור יחסית חדש בגידול קפה, הסובב סביב הר הגעש סן ויסנטה.

פרסומת

האזורים השונים באל סלבדור בעלי התנאים הסביבתיים הייחודיים ושיטות החקלאות הייעודיות שלהם, לא רק מקיימים את כלכלת הקפה של המדינה אלא גם תורמים למורשת התרבותית שלה. כל אזור מביא איכויות מיוחדות לכוס הקפה, המשקפות את המגוון הביולוגי העשיר ואת רוח החדשנות הרווחת בקרב יצרני הקפה באל סלבדור. 

העתיד של קפה אל סלבדורי 

אדמות הקפה של אל סלבדור החלו את דרכן ספוגות בדם, סכסוכים וחוסר שוויון. אי אפשר להתעלם מההיסטוריה הקשה של המדינה, וגם ממצבה כיום, אך ניתן להסתכל קדימה ולקוות שתעשיית הספשלטי תוכל להוות מרכיב בעתיד יותר טוב, נעים וטעים. 

רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו

העתיד של הקפה ספשלטי באל סלבדור נראה מבטיח, עם מחויבות מחודשת לאיכות וקיימות הממצבת את המדינה היטב בשוק הקפה העולמי. ככל שהיצרנים במדינה ממשיכים לחדש עם שיטות עיבוד חדשות ולהתמקד בזנים מסקרנים, הביקוש הבינלאומי לקפה שלהם צפוי לגדול.
בנוסף, המאמצים להילחם באתגרים כמו שינויי אקלים ומחלת ״חלודת עלי הקפה״ נתמכים על ידי תוכניות לאומיות שמטרתן לשפר שיטות חקלאיות ולהגדיל את כושר הייצור. עם המאמצים המתמשכים הללו, אל סלבדור עומדת להישאר שחקנית מפתח בסצינת קפה הספשלטי. 

נסו בעצמכם קפה מאל סלבדור מבתי קלייה מקומיים כמו קפה בעיבוד אנאירובי מג׳רה או אולי בעיבוד דבש מקפה נחת. 

שרון גולצמן / שיח קפה

הפודקאסט של סער אברשי ושרון גולצמן, ״שיח קפה״, נולד באופן די טבעי. כטבחים לשעבר ואנשי קפה בהווה, שרון וסער ניהלו שיחות קפה עמוקות לעתים קרובות: על טעמים, על המקורות של הפרי, התססות, הכנה, שרשרת הייצור, מחירי קפה ועוד. באיזשהו שלב הבינו שיש ואקום שצריך למלא, ומכאן הדרך להקמת הפודקאסט שלהם הייתה מהירה ופשוטה. הפודקאסט חוקר ומתדיין בשלל תחומי קפה, לעתים קרובות עם אורחים ומרואיינים מתעשיית הקפה המקומית. הם שמו לעצמם כמטרה לקדם את תרבות הקפה בארץ, הרבה מעבר למכונות קפה ביתיות או תערובות מומלצות: קפה הוא עולם ומלואו, הוא פרי עם מורכבויות אדירות, ואין סיבה שאלפי ישראלים לא יחשפו לקסם שמאחורי זה. את הפודקאסט תוכלו למצוא בכל האפליקציות המוכרות תחת השם שיח קפה.

אולי יעניין אותך גם

0 0 votes
Article Rating
הירשם
Notify of
0 תגובות
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
נשמח לשמוע מה חשבת על המאמר!x
דילוג לתוכן