ארגון קפה הספיישלטי (SCA) הוא ארגון המייצג אלפי אנשי מקצוע בתחום הקפה, מיצרני ומגדלי קפה ועד בריסטות מכל רחבי העולם. הארגון שואף לטפח קהילת קפה גלובלית ולתמוך בפעילותה על ידי קביעת סטנדרטים מקצועיים, עריכת מחקר וחינוך למצוינות. המשימה של הארגון היא לפתח ולהרחיב את תעשייה הקפה באמצעות יזמות, חינוך, מחקר והפקת כנסים מקצועיים.
בתעשיית הקפה, שנמצאת בתהליך של שינוי מתמיד, פיתוח מקצועי מתמשך הוא חיוני. תוכניות ההכשרות וההסמכות שמציעים מוסדות כמו ה- SCA ממלאים תפקיד קריטי בהצבת הסטנדרטים בתעשייה ובשיפור היכולות האישיות של העובדים בתחום. תוכניות חינוכיות אלו לא רק מגדילות את הידע והמיומנויות של מקצועני הקפה, אלא גם מאשרות את מומחיותם באמצעות תעודות רשמיות. תוצאה זו תורמת לאמינותם של בעלי המקצוע ולשיפור כולל של איכות הקפה והשירות בענף. בעולם בו שוק קפה הספיישלטי הולך ומתרחב והצרכנים הופכים לקפדנים יותר לגבי איכות, הביקוש לעובדים מיומנים בתחום הקפה רק הולך וגובר. לכן, פיתוח מקצועי דרך תעודות SCA הוא חיוני לכל מי ששואף להתקדם בקריירה בתחום זה, שהוא דינמי ומאתגר.
רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?
הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו
איזה כיף שהצטרפתם!
תוכניות ההכשרה של ארגון SCA
התוכניות של ארגון קפה הספיישלטי העולמי הינן מודולריות ומבוססות לימודים עיוניים ומעשיים כאחד. בסוף כל תוכנית נערך מבחן הערכה. התוכניות המוצעות כיום כוללות שישה מודולים שונים של התמחויות.
1. מבוא לקפה: סקירה מקיפה ממבט-על כל תחומי ההתמחויות. קורס זה נלמד כחצי יום, ובהיקף של 4 שעות לימוד בלבד. הוא כולל לימוד של מקורות הקפה, אופני ההתפתחות של הקפה, מושגים בסיסיים בקלייה, אופני חליטה ומיומנויות חושיות. בסוף הקורס נערך מבחן שהציון העובר בו הינו 60.
2. כישורי בריסטה: הקורס הפופולארי ביותר של ה-SCA. קורס זה מתמקד בכישורים הנדרשים לבריסטה הכוללים יסודות הכנת אספרסו, טכניקות ההכנה, בניית מתכונים ותערובות, עבודה בבר, מתכוני מים, עבודה עם חלב ולאטה ארט.
3. חליטה: מתמקד בהבנת אופני חליטת קפה וסוגי החליטה השונים. בקורס נלמדות שיטות שונות להכנת קפה, תוך שימת דגש על ההשפעה של משתני חליטה על איכות הקפה.
4. קפה ירוק: קורס זה מקנה את היסודות להערכה וסחר של קפה ירוק. הקורס מקנה גם ידע מתקדם על בוטניקה ואגרונומיה של הקפה, ועוסק גם באופני הטיפול והאחסון של קפה ירוק, אופני דירוגו ותמחורו.
5. מיומנויות חושיות: קורס זה מלמד את המתודולוגיה מאחורי טעימת קפה ופיתוח מיומנויות חושיות הנחוצות להערכת טעמי הקפה. בקורס נלמדים הכלים כיצד להעריך ארומה וטעם של קפה, כלים החשובים מאוד לבקרה ואיכות קפה.
6. קלייה: קורס זה הנועד לקולי קפה, חוקר את תהליך קליית הקפה, כולל השינויים הפיזיקליים והכימיים שעוברים פולי הקפה במהלך הקלייה. בקורס נלמדות טכניקות קליית קפה ובניית פרופילי קלייה המותאמים לקפה עצמו.
כל תוכנית מחולקות לשלוש רמות של הסמכה.
- רמת יסוד – רמה זו מיועדת למתחילים ומציעה היכרות עם עולם הקפה והתחום הנלמד. הקורס בהיקף של 7 שעות לימוד, וכולל מבחן עיוני בלבד, שציון המעבר בו הינו 60 .
- רמת ביניים – רמה זו מעמיקה את הידע והמיומנות הנרכשים ברמת היסוד, וכוללת גם תרגול מעשי מקצועי. ברמה זו מתמקדים בחידוד הטכניקות והרחבת הידע גם בהיבט המקצועי. רמה זו נלמדת בהיקף של כ-14 שעות לימוד, וכוללת מבחן עיוני ומעשי כאחד. ציון המעבר במבחן העיוני הינו 70, במבחן המעשי צריך להשיג ציון עובר.
- רמה מתקדמת – זוהי הרמה הגבוהה ביותר של הסמכה של ה-SCA. היא מכוונת לאנשי מקצוע, ויש להתקבל אליה. (נדרש ניסיון תעסוקתי של 12 חודשי עבודה ומעלה וכן מעבר מבחני הביניים). רמה זו כוללת הבנה מורכבת של עולם הקפה, מיומנות ברמה גבוהה ואף טכניקות ניהול. רמה זו כוללת מבחן עיוני ומעשי. ציון המעבר במבחן העיוני הינו 80, ובמבחן המעשי יש להשיג ציון עובר.
משתתפים המסיימים בהצלחה את הקורסים ועוברים את המבחנים מקבלים תעודה, המאשרת את הישגיהם ומומחיותם בתחומים המתאימים. גישה מודולרית זו, נועדו לבנייה הדרגתית של תחום הידע תוך התאמת השכלתם לצרכי הקריירה ולתחומי העניין שלהם. המעוניינים לעיין בסילבוס המלא של הקורסים יכולים ללחוץ על הקישור כאן
נוסף על כך, ה-SCA מציע גם שתי תוכניות לימוד נוספות. האחת הינה תוכנית קיימות. תוכנית זו פותחה בתעשייה כדי להעלות את המודעות למשמעויות של משבר האקלים על עולם הקפה. במהלך תוכנית זו לומדים על האתגרים האקלימיים העומדים בפני התעשייה והדרכים השונות לפתרון. התוכנית השנייה הינה תוכנית לטכנאי קפה. תוכנית זו מקנה את הכישורים הטכניים הדרושים לתחזוקה ותיקון של ציוד קפה.
כל הקורסים מועברת על ידי מאמני SCA מורשים (ASTs) ברחבי העולם, מה שמבטיח שללומדים תהיה הכשרה מקצועית ואיכותית ללא קשר למיקומם. הקורסים מוצעים הן באופן אישי והן באופן מקוון, תוך התאמה להעדפות למידה ולוחות זמנים שונים. אם כי המבחנים המעשיים חייבים להיערך באופן פיזי אל מול המאמנים המורשים. למעוניינים ניתן למצוא את הקורסים המוצעים לפי מיקום הקורס ושפת הלימוד, ניתן ללחוץ בקישור כאן
השגת דיפלומה
עד שנת 2023, שיטת ההסמכה של ארגון קפה הספיישלטי העולמי התבססה על שיטת הנקודות. המשתתפים צברו נקודות בהשלמת קורסים ברמות שונות, ועם צבירת 100 נקודות הוענקה להם דיפלומה רשמית של "מומחה קפה" מטעם הארגון. שיטה מבוססת נקודות זו הייתה המסלול הנדרש לכל מי שהיה מעוניין להשיג את התואר המוערך של מומחה קפה ספיישלטי. קורס ברמת יסוד הקנה 5 נקודות, קורס ברמת ביניים הקנה 10 נקודות וקורס מתקדם הקנה 25 נקודות, כך שכדי לקבל דיפלומה רשמית היה נדרש שני קורסי מתקדם והשלמות של קורסי יסוד ובינוני מתחומי התמחויות שונים.
החל משנת 2024 שיטת ההסמכה של ארגון קפה הספיישלטי עברה מהפך משמעותי. הדיפלומה שבעבר הוענקה לאחר השגת 100 נקודות, ניתנת כעת לאחר מעבר קורסים ספציפיים ובארבע מגמות שונות. התעודות המוצעות כוללות: תעודה של מומחה קפה, תעודת מומחה לקלייה. תעודת סוחר קפה. תעודה של מומחה קפה בר קיימא. המבנה החדש מאפשר למשתתפים להתמחות בתחומים ספציפיים ולרכוש את הידע והמיומנות בתחומים אלו בלבד. למשל, כדי לקבל תעודת "מומחה קפה" נדרש לעבור את כל רמות ההכשרה בקורסי מיומנות הבריסטה ובמיומנות חליטה, ולעבור קורסי יסוד בקלייה ובמיומנויות חושיות. לעומת זאת כדי לקבל תעודת הסמכה של מומחה קלייה נדרש לעבור את כל רמות ההכשרה של קורסי הקלייה ומיומנויות החושיות, ולעבור את קורסי יסוד בלבד בחליטה ובקפה ירוק.
תוכנית ההסמכות וההכשרות של ה-SCA הוכחו כשער כניסה לאנשי מקצוע רבים בעולם הקפה. החזקת תעודות מטעם ה- SCA יכולה להוביל להזדמנויות טובות יותר בתעסוקה, קידום ומשכורות גבוהות יותר. במונחים של שיפור מיומנויות, היצע הקורסים המקיף של SCA מכסה כל היבט של שרשרת ייצור הקפה – החל מבחירת קפה ירוק, קליה ועד לאופני חליטה וניהול בית קפה. קורסים אלו נועדו לחדד את הכישורים המעשיים של המשתתפים ולהעמיק את ההבנה התיאורטית שלהם, מה שנדרש היום מכל עובד בתעשיית קפה הספיישלטי. יתרה מכך, ה-SCA מספק הזדמנויות נטוורקינג משמעותיות. על ידי השתתפות באירועי SCA והדרכה, אנשי מקצוע בתחום הקפה יכולים להתחבר לאנשי מקצוע מכל רחבי העולם. הזדמנויות אלו לא רק מקלות על שיתוף רעיונות והמלצות, אלא גם פותח דלתות לשיתופי פעולה ושותפויות בתוך התעשייה.
תוכנית הכשרה של ה-CQI – Q Graders
המכון לאיכות קפה (CQI) מציע שורה של תוכניות הכשרה יוקרתיות נוספות המיועדות לאנשי מקצוע בתחום הקפה, המתמקדות בהערכה חושית של קפה ירוק. התוכניות מחולקת לשני מסלולי הכשרה נפרדים, כאשר כל אחד מהם מותאם לסוג קפה שונה: ההכשרה ל Q Arabica מתמקדת בקפה ממין ערביקה, וההכשרה ל- Q Robusta מתמקדת בקפה ממין רובוסטה. תוכניות הסמכה אלו, שהכשירו דורות של Q Graders, מומחים בדירוג והערכת קפה, הפכו לאבן יסוד בתעשייה, מפני שהן יצרו שפה משותפת בין יצרנים ורוכשים, מגדלים וקולים. כך שמעבר לשיפור הכישורים של אנשי מקצוע בהבנת איכויות הקפה, התוכניות הקלו על כל הגורמים בשרשרת אספקת הקפה ביצירת סטנדרט אחיד של בקרת איכות, אופני קלייה, קניית קפה ירוק ויצוא קפה.
הכשרת Q Grader היא מקיפה, ובדומה לתוכניות ההכשרה של ה-SCA, מכילה קורסים ברמות שונות. קורסי בסיס וביניים: הכוללים מפגשי היכרות עם הסטנדרטים היסודיים בתעשיית הקפה הנוגעים להערכה חושית, ולימוד הפרוטוקולים המקובלים בתעשייה לקאפינג ובקרת איכות. קורסים מתקדמים המקנים תעודת Q Grader : אלו הקורסים המחמירים והנוקשים יותר, הכוללים שילוב של ידע תיאורטי ובחינות מעשיות המכסות תשעה מודולים שונים של הערכה חושית. הקורסים המשולבים של ערביקה ורובוסטה נמשכים שישה ימים כל אחד, ומכסים פרוטוקולי קאפינג, מיומנויות חושיות, דירוג קפה ירוק וקפה קלוי. מעבר מוצלח של קורסים אלה מזכה את המשתתפים בהסמכת Q Grader. קורסים אלו נחשבים מאתגרים ביותר, והסטנדרטים הגבוהים של בחינות ההסמכה תרמו למוניטין שלהם כאחד מהקורסים הנחשבים ביותר בתעשייה. כמות המבחנים שיש לעבור בהן הינה כ-20 בחינות לכל אורך ההכשרה, וגם לאחר מעבר מוצלח של הקורס מידי 36 חודשים שיש צורך לבצע מבחנים חוזרים לחידוש ההסמכה. רמה זו מבטיחה כי מוסמכי Q Graders הם בעלי הרמה הגבוה ביותר של מומחיות וידע בהערכת איכות הקפה.
האתגרים והמגבלות של תוכניות ההכשרה בתעשיית הקפה
בעוד שתוכניות ההכשרה זוכות להערכה בתעשיית הקפה בשל הגישה המובנית שלהן לחינוך, לפיתוח מיומנויות וסטנדרטיזציה בשוק הקפה, לעיתים מופנית ביקורת עליהן מצד גורמים התעשייה. אחת הביקורות העיקריות היא העלות הכרוכה בתוכניות הכשרה אלו. ההשקעה הנדרשת כדי להשלים את כל מגוון הקורסים, מרמת היסוד ועד לרמות המתקדמות יכולה להגיע לעשרות אלפי דולרים. קורס יסוד עולה בממוצע כ-500 דולר, בעוד קורס מתקדם יכול להגיע עד לכ-2000 דולר. הוצאה משמעותית זו הופכת את תוכניות ההכשרה לנגישות פחות עבור הקהל רחב, שאינו דרך בתי הקלייה או בתי הקפה. מצב זה הביא להתרבות של תוכניות למידה עצמאיות בפלטפורמות דיגיטליות ובאמצעות משאבים חינמיים, שאפשרו לרבים לרכוש ידע ולשפר מיומנות באופן עצמאי. עם זאת, תוכניות אלו אינן מפוכחות על ידי ה- SCA, ולעיתים רמת הלימוד בהן אינה מגיעה לסטנדרטים המקובלים בתעשייה.
ביקורת נפוצה נוספת שנשמעת לא רק בתעשיית הקפה ביחס לתוכניות הכשרה, טוענת שהשקעה בלימודים פורמליים ובתוכניות הסמכה אינה בהכרח מבטיחה הצלחה מקצועית. בתעשייה קפה, רבים הצליחו לבנות קריירה מרשימה ולהגיע להישגים משמעותיים גם בתחרויות בינלאומיות, ללא רקע פורמלי או הכשרה מוסדית. היישום המעשי של הידע שנצבר בקורסים המקצועיים עשוי להשתנות באופן משמעותי, וחלק מהמומחים בתעשייה מציינים כי ניסיון מעשי בבית קפה יכול להיות בעל ערך גדול ולעיתים יותר מתוכניות וקורסים פורמליים.
יתרה מכך, האופי המובנה החדש להשגת דיפלומה של תוכניות ההכשרה עשוי שלא להתאים לסגנון הלמידה או למטרות המקצועיות של כולם. אנשים מסוימים עשויים לגלות שתוכנית הלימודים הנוקשה אינה נותנת מענה מלא לצרכים ספציפיים או חסרה גמישות בהשוואה להזדמנויות למידה מותאמות יותר או חווייתיות יותר הזמינות במקומות אחרים בתעשייה.
על אף ביקורות אלו, תעודות ה-SCA עדיין זוכות לכבוד רב ויכולות לשפר משמעותית את קורות החיים של איש מקצוע בתחום הקפה, ולספק להם הבנה רחבה ועמוקה של כל שרשרת אספקת הקפה.
מעבר לתעודה : מבט מסכם על תוכניות ההכשרה בתעשיית הקפה
בעולם המתפתח של קפה ספיישלטי, תפקידו של ארגון קפה הספיישלטי העולמי (SCA) ביצירת סטנדרט מקצועי ועיצוב אנשי מקצוע בתחום ממשיך להיות מרכזי ובלתי ניתן לערעור. ככל שהביקוש לקפה ספיישלטי יגדל ויתפתח, ההתאמה וההתרחבות של תוכניות ההכשרה וההסמכה יהיו חיוניות בשמירה על הסטנדרטים המקובלים בתעשייה, תוך הבטחה שהתעשייה תוביל בחזית החדשנות והמצוינות.
אמנם תעודות הסמכה של ה-SCA מייצגות מחויבות משמעותית לאיכות ועמידה בסטנדרטים המקצועיים של הקהילה, אך יש לזכור כי הדרכים להצלחה אינן מוגבלות לחינוך פורמלי בלבד. תעשיית קפה הספיישטלי רחבה ומורכבת, ובעוד שההכשרה הפורמלית מהווה יתרון משמעותי, ניסיון מעשי, כישרון טבעי ותשוקה להצלחה, הן מרכיבים חשובים לא פחות במשוואה. כל אחד מהם יכול וצריך לתרום להתמודדות עם האתגרים שהענף מציע, ולעתים קרובות השילוב בין כולם מהווה את המפתח להצלחה אמיתית בעולם הקפה.
גישה הוליסטית זו, המשלבת חינוך פורמלי עם ניסיון מעשי, יצירתיות ותשוקה למקצוע היא זו שתוביל לחידוש ומצוינות בתחום הקפה. גישה זו מבטיחה שהתעשייה תישאר גמישה וחדשנית, כשהיא מכוונת למימוש הפוטנציאל האישי של אנשי המקצוע בתחום, ובכך תביא להתרחבות משמעותית של התעשייה בקרב חובבי הקפה בעולם.
לצערנו אין בארץ תוכניות הכשרה מורשות של הSCA. תוכניות אלו דורשות מאמן (trainer) מורשה AST, ובארץ אין ממש כאלה. אולי בעתיד יהיו.
עם זאת, מאז הקורונה קורסים ברמת יסוד, לא דורשים מבחן מעשי, ועל כן ניתן לעשות אותם באופן מקוון ברחבי הרשת ולקבל תעודה לאחר מבחן מסכם ומפגש זום עם המאמן.
בהצלחה!
וואו מעניין, האם בארץ יש תוכניות הכשרה כאלה?