דילוג לתוכן
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש

האם מותר לנקות מקינטה עם סבון?

🕐זמן קריאה: 2 דקות
זו אחת ההנחות הכי שגורות בעולם הקפה הביתי: מקינטה לא שוטפים עם סבון, נקודה. אבל מה בעצם עומד מאחורי האזהרה הזאת? האם מדובר בעובדה מבוססת, או מיתוס עקשן שעובר מדור לדור? בכתבה הזו נצלול לתוך הסוגיה: נבין ממה נובעים החששות, איך חומר הגלם של המקינטה משנה את התמונה, ומה באמת נכון לעשות כדי לשמור על טעם הקפה – וגם על הברזל.
האם מותר לנקות מקינטה עם סבון?

כתבות חדשות במגזין

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו

סיפור קטן שהתחיל בכיור במנטובה

לא מזמן טיילתי באיטליה עם חברי אלברטו – נזיר איטלקי שחי בישראל כבר שנים.

אדם שקט, חד אבחנה, חובב אוכל פשוט, יין טוב, וקפה מדויק.

רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו

בוקר אחד, במהלך הטיול שלנו, בדירה בה שהינו במנטובה – הכנו קפה במקינטה שלו.

כשסיימנו, ניגשתי באינסטינקט לכיור, פתחתי את המים, הוספתי טיפת סבון – ופתאום שמעתי את אלברטו מאחוריי:

“אתה באמת שוטף מקינטה עם סבון?”

הוא עמד שם המום. אני קפאתי.

ניסיתי לומר משהו על ניקיון, אבל הבנתי שאין טעם להסביר.

התגובה שלו גרמה לי לעצור.

אולי הוא צודק? אולי אני זה שלא יודע?

וככה בדיוק נולדה הכתבה הזאת.



אז למה בכלל לא משתמשים בסבון?

הטענה הרווחת היא שסבון עלול להשאיר טעמי לוואי – בעיקר במקינטות מאלומיניום.

בנוסף, יש את הסיפור על שכבת השמנים שנשארת בתוך המקינטה אחרי שימושים חוזרים – ויש הטוענים שהיא “בונה טעם”.

אבל האמת היא שזה תלוי – גם בסוג המקינטה, גם בהרגלי הניקוי, וגם בכמה אנחנו מוכנים להפריד בין מיתוס למציאות.

פרסומת


סוג החומר עושה את כל ההבדל

מקינטות מאלומיניום – דורשות עדינות

אם יש לכם מקינטה מאלומיניום – כמו Moka Express הקלאסית או Brikka של Bialetti – כדאי להיזהר.

האלומיניום מגיב עם חומצות ושיירים כימיים. סבון שלא נשטף לגמרי עלול להיספג בשכבה הפנימית ולהעביר טעמי סבון לקפה.

מעבר לזה, אלומיניום עלול להתחמצן אם לא מייבשים אותו היטב, מה שגורם לטעם מתכתי ולשחיקה איטית של הדפנות.

מקינטות מנירוסטה – אין סיבה להילחץ

לעומת זאת, מקינטות עשויות נירוסטה הן הרבה יותר “חזקות” – לא מגיבות, לא סופגות, ולא מתחמצנות.

במקרה הזה, אין בעיה להשתמש בסבון עדין, לשטוף היטב, ולייבש. פשוט, נקי, ובלי דרמה.

ומה הסיפור עם שכבת השמנים?

זה אולי אחד המיתוסים העיקשים ביותר:

“אל תשטוף עם סבון – תשאיר את השמנים, זה משפר את הטעם.”

אז כן – שמנים מהקפה באמת מצטברים על דפנות המקינטה לאורך זמן.

אבל כמו כל שמן, גם הם מתחמצנים. והתחמצנות = טעם מריר, טחבי, מחניק.

אם אתם לא שוטפים בכלל – אתם לא שומרים טעם, אתם שומרים לכלוך.


מתי כן מותר להשתמש בסבון?

  • אם עבר הרבה זמן מאז השימוש האחרון
  • אם יש ריח לא נעים
  • אם אתם מרגישים שטעם הקפה “כבוי”
  • אם אתם מחליפים בין סוגי פולים
  • אם אתם משתמשים בנירוסטה
פרסומת

מה שחשוב הוא לא עצם השימוש בסבון – אלא שטיפה יסודית וייבוש מוחלט.

גם אם אתם בכל זאת משתמשים באלומיניום ורוצים לנקות – עשו זאת בעדינות, עם מעט סבון ומים חמים, ושטפו מיד ביסודיות.


איך לשטוף מקינטה כמו שצריך?

ניקוי יומיומי (למי שמכין כל בוקר):

  • לפרק את כל החלקים
  • לשטוף במים חמים בלבד (אם זו מקינטה מאלומיניום)
  • לנקות את הפילטר בעזרת מברשת קטנה
  • לייבש היטב – עדיף על מגבת, לא בטפטוף

ניקוי עמוק (פעם ב־2–3 שבועות או לפי הצורך):

  • להשרות את החלקים בתערובת של מים חמים וחומץ (1:1) למשך 30 דקות
  • לשטוף היטב
  • להרתיח מים בלבד בתוך המקינטה (בלי קפה) פעמיים — כדי לוודא שאין טעם לוואי
  • רק אז לחזור לשימוש רגיל

רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו


אז מה השורה התחתונה?

לא כל מקינטה מגיבה באותה צורה.

לא כל שמן הוא תיבול.

ולא כל כלל צריך להחזיק לנצח.

אם יש לכם מקינטת אלומיניום – תעדיפו מים חמים בלבד. סבון? רק בזהירות ובאחריות.

אם יש לכם מקינטת נירוסטה – אתם חופשיים להשתמש בסבון, כל עוד אתם שוטפים טוב.

ואלברטו? הוא לא ניסה להטיף, רק לשמור על מה שחשוב.

אולי יעניין אותך גם

0 0 votes
Article Rating
הירשם
Notify of


0 תגובות
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
נשמח לשמוע מה חשבת על המאמר!x