דילוג לתוכן
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש

קפוצ'ינו: הסיפור של הקפה הפופולרי בעולם

🕐זמן קריאה: 3 דקות
זה לא הפוך, זה לא לאטה, זה קפוצ'ינו. אחת ולתמיד – מה ההרכב המדויק של המשקה הזה, במה הוא שונה מהקפה ההפוך הישראלי ולמה דווקא הערביקה מחמיאה לו כל כך? המדריך המלא

כתבות חדשות במגזין

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו

בני כמה הייתם כשגיליתים שקפוצ'ינו (Cappuccino) נקרא על שם קפוצ'ון, והאם זה קורה ברגעים אלה ממש? אכן, מקור השם של הקפה האהוב מגיע מברדס בשם קפוצ'יו שלובשים הנזירים במסדר הפרנציסקני. מה הקשר לקפוצ'ינו? הצבע של אותו הברדס הזכיר למישהו פעם את צבע הקפוצ'ינו, והשאר -היסטוריה.

רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו

קפוצ'ינו – זו הנוסחה המדויקת

כמו הרבה משקאות קפה איטלקיים, הקפוצ'ינו מבוסס על אספרסו. במקרה זה, אספרסו, חלב חם וחלב מוקצף.
ההרכב המדויק הוא 1/3 חלב חם, 1/3 חלב מוקצף ומנת אספרסו של 30 מ"ל. 

בעברו של הקפוצ'ינו, אי שם בבית קפה בוינה, במקום חלב מוקצף היה מוגש הקפוצ'ינו עם גבעה של קצפת. עם השנים, החליף החלב המוקצף את הקצפת (תודה רבה על זה) – וכך הפך המשקה הרבה יותר קליל ונעים לשתייה.

מה ההבדל בין קפוצ'ינו ל"קפה הפוך"?

אתם לא לבד, חברים. לא מעט מתבלבלים בין קפה הפוך לקפוצ'ינו. למעשה, אין הבדל ברכיבים של כל אחד מסוגי הקפה, אלא בדרך ההכנה. קפה הפוך הוא מינוח ישראלי שמתייחס להכנה בה מזיגת הקפה קודמת למזיגת החלב. זה הכל.


יחד עם זאת, קיימת טענה נוספת בדבר ההבדלים ועל פיה בקפה ההפוך מידת החלב רבה יותר מבקפוצ'ינו, ולכן ניתן למצוא בישראל משקה בשם "הפוך גדול" שבו מנת החלב גדולה הרבה מה-1/3 המסורתי. לפעמים אותו הפוך גדול גובל אפילו בקפה לאטה – המורכב מ-2/3 חלב.

איך מכינים קפוצ'ינו? אלה השלבים:

  1. את החלב החם, המהווה 1/3 מהקפוצ'ינו, מחממים באמצעות הסטימר (כלי הקיטור) של מכונת הקפה. אפשר לחמם את החלב גם בדרכים אחרות, למשל על הכיריים או אפילו במיקרוגל, רחמנא ליצלן, אבל חשוב להקפיד שלא להרתיח את המים – על הטמפרטורה להיות 60 מעלות צלזיוס מקסימום. לא בטוחים מה הטמפרטורה המדויקת? תוכלו לדעת שהטמפרטורה מדויקת אם נוצרות מעט בועות בקצה הספל בעת המזיגה.
  2. עבור החלב המוקצף, המהווה 1/3 נוסף מהקפוצ'ינו, ניתן להשתמש בסטימר גם כן. גם קנקן הקצפה ביתי מנירוסטה או מפורצלן יעשו את העבודה, ואפילו מערבל חשמלי. הגבירו את מהירות ההקצפה כאשר החלב נעשה סמיך, המשיכו לערבל עד המרקם הרצוי ומזגו אותו אל הספל.
  3. על חליטת האספרסו להתבצע לאחר שהחלב המוקצף כבר מוכן. אפשר להכין אותה איך שבא לכם: במקינטה או באיירפורס (ושאר מכונות אוטומטיות וחצי אוטומטיות למיניהן). מזגו את 30 מ"ל האספרסו אל תוך הספל.
  4. ועכשיו, לחלק הכיפי: תוכלו לגוון את טעם הקפוצ'ינו באמצעות סירופ שוקולד או קרמל מעל הקצף. יש גם שמתבלים את הקפוצ'ינו בקינמון או בוניל, ואם אתם טיפוסים אולד-סקול, פנקו את עצמכם שלכם במעט קצפת, כמו בימים הטובים של וינה.
  5. יש מקצוענים שנוהגים לעטר את הקפוצ'ינו באיורים. קוראים לזה לאטה ארט (Latte Art), ומדובר בעולם מוגזם וממכר של אפשרויות אמנותיות. הקסם הזה נוצר דרך החיבור בין הקרמה לקצף החלב, בשימוש במקלות, שבלונות או אקדח קצף. אם לא בא לכם על כל הטריקים הללו – אפשר תמיד ללכת על צורת הלב הקלאסית של הבריסטות. 

טיפים שחובבי וחובבות קפוצ'ינו יעופו עליהם

הערביקה היא חברה

בחנויות תוכלו למצוא המון תערובות קלייה מסוגים שונים, ובטח כבר שמתם לב שהפולים העיקריים המשמשים לתערובות הם ערביקה ורובוסטה. משום שהערביקה היא תערובת מרירה פחות – היא מעולה עבור הכנת קפוצ'ינו ולא משתלטת על טעמו.

כך תיצרו את הקצף המושלם

עבור קצף מושלם כדאי לכם להשתמש בחלב פרה רגיל, החל מ-3% שומן. אם אתם נמנעים מלקטוז או טבעונים, תוכלו להשתמש גם בתחליפי חלב – חלב סויה, שיבולת שועל ושקדים, אבל אנחנו לא מבטיחים לאטה ארט ברמה גבוהה במקרים הללו. כמו כן, ליצירת קצף איכותי מומלץ להקציף את החלב מיד לאחר ההוצאה מהקירור. השתדלו להימנע מהקצפה בחלב עמיד. 

שימו לב: כדי להשיג את קצף אחיד ויבש, מלאו את החלב רק עד גובה 2/3 מהכלי.

על קנקנים ומזיגות

מומחי קפוצ'ינו ממליצים להשתמש בקנקן חלב מקורר להכנה, משום שכך נשמרים אדי החלב לזמן רב יותר וגם הקצף הופך קרמי וחלק. ולגבי המזיגה: ודאו שהיא לא נעשית מגובה רב מדי, וישרו בהדרגה את הספל כשהוא מתמלא בחלב. במהלך מזיגת הקצף נערו את הכלי מעט, על מנת לוודא שהקצף נוחת בחלק העליון של הקפוצ'ינו, או לחלופין – השתמשו בכפית.

אולי יעניין אותך גם

0 0 votes
Article Rating
הירשם
Notify of


0 תגובות
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
נשמח לשמוע מה חשבת על המאמר!x