דילוג לתוכן
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש

אז איך בעצם קפה משפיע על המוח?

🕐זמן קריאה: 4 דקות
לקפה יש השפעה כמעט מיסטית על התחושות שלנו - הוא הופך אותנו לערניים יותר, חדים יותר ופרודוקטיביים יותר. בואו ונצלול לנבכי המוח האנושי.
השפעת קפה על המוח

כתבות חדשות במגזין

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו

הצצה מתחת למכסה המנוע

אז איך המוח שלנו בעצם עובד? למעשה, המוח האנושי הוא האיבר המורכב ביותר בגוף האדם, ואפשר לדמיין אותו כאוטוסטרדה ענקית של נוירונים, שהם ה״כבישים״ שמובילים מידע ממקום למקום (מדענים מעריכים כי במוח של אדם בוגר יש כ- 86 מיליארד כבישים כאלו!). נוירונים מתקשרים זה עם זה באמצעות אותות חשמליים וכימיים, ולשחרור וקליטה שלהם תפקיד מכריע בוויסות תפקוד המוח, וכאשר נוירון א׳ רוצה להגיד משהו לנוירון ב׳ הוא מפריש לעברו חומר כימי.

כאשר אנחנו שותים קפה, הקפאין נכנס לזרם הדם שלנו, ומשם מגיע למוח. כאשר הוא מגיע למוח הוא מעכב את השחרור של חומר שנקרא אנדוזין, שהוא חומר כימי שבו הנוירונים משתמשים כדי להגיד אחד לשני שהגיע הזמן לישון. עיכוב של אנדוזין מעלה את רמות הדופמין והאנדרנלין בגוף שלנו, ואלו משפיעים על מצב הרוח שלנו, רמת העוררות והביצועים הקוגנטיביים.אבל כידוע, קפה לא ממריץ רק את המוח אלא גם עוד חלקים בגוף שלנו – הוא מעלה את קצב הלב, לחץ הדם, קצב הנשימה ופעילות מערכת העיכול, ואחרי שתיה מרובה של קפה עלולות להופיע תופעות לוואי נוספות כמו – רעידות בידיים, עצבנות, חרדה, אי-נחת או דפיקות לב מואצות.

שותים כוס קפה לפני השינה? אולי כדאי שתחשבו על זה שוב

מחקר שפורסם בשנת 2017 מצא כי להפחתה של כמות הקפאין שנצרכה לפני השינה יש השפעה דרמטית על שיפור איכות השינה. זמן חצי-החיים של קפאין, שהוא הזמן שלוקח לגוף שלנו לפרק ולנקות חצי מכמות הקפאין שצרכנו, נע בין 3 ל- 7 שעות כתלות בגיל, במין ובחילוף החומרים האינדיבידואלי שלנו. כלומר שתיה של כוס קפה אחר הצהריים או בערב עשויה להוביל לכך שהקפאין עדיין יהיה נוכח ופעיל בגוף ובמוח כשניכנס לישון.וגם אם הצלחנו להירדם, קפאין עשוי לצמצם את משך השינה העמוקה שלנו (המכונה גם ״שנת גלים-איטיים״, או Slow-wave sleep), שהוא שלב חשוב ומשמעותי במחזורי השינה שלנו ובו הגוף והמוח שלנו עסוקים בחיזוק זכרונות שנצברו במהלך היום, תיקון רקמות שנפגעו ו-ויסות ההורמונים בגוף. זו אולי אחת ההשפעות הבריאותיות הכי משמעותיות של קפאין, ולכן מומחים רבים ממליצים היום לרכז את שתיית הקפה שלנו בחצי הראשון של היום.

האם דין נטול קפאין הוא כדין קפה רגיל?

רבים מכם ודאי תוהים – אז אולי עדיף לעבור לקפה נטול קפאין? קודם כל, חשוב לומר שגרסאות רבות של קפה נטול קפאין עדיין מכילות כמות קטנה של קפאין (בין 1 ל- 15 מיליגרם של קפאין בכוס אספרסו, אל מול 90-200 מיליגרם בקפה שאינו נטול) לכן השפעת הקפאין אמנם מצטמצמת באופן משמעותי, אך לא מתבטלת לחלוטין. עם זאת, בדומה לקפה עם קפאין, גם קפה נטול קפאין מכיל רכיבים בעלי השפעה בריאותית חיובית, כמו אנטיאוקסידנטים ורכיבים אנטי-דלקתיים. למעשה, סקירה מדעית משנת 2014 הציעה כי ייתכן וכדאי להמליץ לאנשים החולים במחלות מסוימות דוגמת סכרת סוג-2 לצרוך קפה באופן קבוע על מנת למתן את השפעות המחלה – אך החוקרים הדגישו כי דרוש מחקר נוסף בתחום.

רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו

השפעות חיוביות של קפה על המוח

למרות הצדדים השליליים שהצגנו, לקפה יש כמה השפעות מאוד חיוביות על המוח ועל הגוף, כמו למשל שיפור יכולות קוגנטיביות דוגמת זיכרון, תשומת לב ועירנות, כמו גם ביצועים פיזיים, ולכן מאמנים רבים ממליצים על שתיית קפה לפני תחילת אימון. הסיבה היא כאמור העיכוב בשחרור אנדוזין במוח, שמעלה את רמות הדופמין והאדרנלין בגוף, ומאפשר לנו לדחוף את עצמנו קדימה ביותר כוח ולמשך יותר זמן.

מדענים וחוקרים רבים מתעסקים היום בשאלת הכמות והזמן האופטימלי לצריכת קפה. אחד הבולטים בתחום הוא פרופסור אנדרו הוברמן מבית הספר לרפואה באוניברסיטת סטנפורד, שחקר את הנושא לעומק. פרופסור הוברמן המליץ בין השאר להמתין עם שתיית הקפה בבוקר בין שעה וחצי לשעתיים, ולשתות משקה איזוטוני במקביל לקפה על מנת למתן את הרעידות שהוא עלול ליצור בגוף. הסיבה להמתנה עם שתיית הקפה היא מכיוון שאנדוזין הוא חומר שנבנה בגוף לאורך היום, ובבוקר רמות האנדוזין בגוף נמוכות מאוד.

המינון המומלץ על-ידי פרופסור הוברמן הוא 1-3 מיליגרם קפאין ביום לכל קילוגרם של משקל גוף, כלומר לאדם ששוקל 80 קילוגרם לא כדאי לשתות יותר מ 80-240 מיליגרם קפאין, שהם 1-4 כוסות אספרסו ביום. אם אתם מהאנשים האלו שעושים ספורט בבוקר (איך אתם מצליחים?? למדו אותנו) ההמלצה היא לצרוך את הקפה על בטן ריקה על מנת למקסם את ההשפעה שלו – אך שימו לב שהצד השני של המטבע הזה הוא שאתם מסתכנים בעייפות גדולה יותר אחר הצהריים.

השורה התחתונה

אז לסיכומו של עניין, לקפה יש השפעות דרמטיות על הגוף ועל המוח. מצד אחד הוא הוא מעורר, ממקד ומדרבן, אך מצד שני הוא עלול לגרום לתופעות לוואי לא נעימות כמו עצבנות וחרדה. הוא טעים, מנחם ומחמם, אך גם מייבש ומעלה את לחץ הדם. בשורה התחתונה, כמו עם כל חומר שיש לו השפעה על המוח ועל הגוף, ההשפעה היא אינדיבידואלית והכל שאלה של מינון, תזמון ומידתיות.

הכי חשוב שתכירו את עצמכם – מתי הכי נכון עבורכם לשתות קפה במהלך היום? כמה כוסות? על בטן ריקה, או לצד ארוחה? האם ההשפעה המנמנמת של משקה חם לפני השינה עדיפה עבורכם על האלמנטים המעוררים של הקפה, או שמא שתיית קפה על הבוקר לפני האימון היא המפתח שלכם לאימון מוצלח?

אז יאללה, לכו להנות מכוס קפה טעימה, אבל זיכרו להקשיב למה שהגוף שלכם אומר לכם.

אולי יעניין אותך גם

0 0 votes
Article Rating
הירשם
Notify of


0 תגובות
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
נשמח לשמוע מה חשבת על המאמר!x