כשאנחנו שותים קפה דלוח עם טעם פגום, אנחנו ממהרים להאשים את פולי הקפה או לתלות את האחריות לכך על תהליך הכנת הקפה. הבחירה בפולי הקפה ותהליך ההכנה אמנם חשובים מאוד, אך גם למים שאתם מוזגים לכוס שלכם יש השפעה משמעותית על טעמו של הקפה, על הניחוח ועל הארומה שלו. אחרי הכל, כוס הקפה מורכבת מ-98% מים. אז בואו ללמוד כיצד מים משפיעים על טעם הקפה, וכיצד ניתן לשפר את איכות המים בהכנת הקפה הביתי.
כיצד המים משפיעים על טעם הקפה?
המים עוברים מסע ארוך עד שהם מגיעים לברז הביתי שלנו. ישנם מקורות שונים למים בישראל, כמו הכנרת, בארות, מעיינות ומאגרים תת קרקעיים, ולעיתים יש שימוש גם במים מותפלים. המים עוברים מהמקורות השונים דרך צינורות אשר חלקם ישנים, וכך המים נחשפים למזהמים, לחיידקים ולחלודה, אשר עלולים לפגוע בבריאות שלנו. בשל כך, מתבצע במים הכלרה שנועדה לחטא את המים מאותם מזיקים. הכלור אמנם מחטא את המים, אך יש לו טעם לוואי שמשפיע גם על טעמו של הקפה.
מי הברז כוללים מינרלים כמו יוני מגנזיום ויוני סידן בכמויות משתנות, ולעיתים גם יוני מנגן ויוני ברזל. המים בישראל מכילים כמות גבוהה של יוני סידן ומגנזיום, בשל אבני הגיר באקוויפר שמהם נשאבים המים. כאשר המים מכילים מינרלים רבים הם נחשבים ל"מים קשים". המינרליים הקיימים במים קשים נדבקים לרכיבים מסוימים בקפה בזמן החליטה, וגורמים לטעמו של הקפה להיות מר.
בנוסף לכך, מים קשים גורמים להצטברות של אבנית בדוד ובצינורות מכונת האספרסו. האבנית, הנוצרת כתוצאה מהמפגש שבין מים עתירי סידן ומגנזיום לבין מים חמים, עלולה לסתום את הצינורות ולפגוע באיכות המים.
רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?
הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו
איזה כיף שהצטרפתם!
כיצד לשפר את איכות המים?
הפתרון להתמודדות עם בעיית המים הקשים, הוא לרכך את המים ולהפוך אותם ל"מים רכים". ישנן כמה שיטות לעשות זאת:
מרכך רזין מחליף יונים
רזין הינו פולימראשר תופס את יוני הסידן והמגנזיום הקיימים במים הקשים ובמקביל לכך משחרר יוני נתרן. לאחר מכן, המים יוצאים רכים, נקיים וללא אבנית. מרבית הרזין מחליפי יונים הקיימים בשוק הינם שרפים מסחריים שעשויים פוליסטירן סולפונט. אחת ממערכות מחליפי היונים המוכרת היא בריטה. הפילטר של בריטה מונע מעבר של פחם פעיל ולכלוך, והוא מכיל רזין אשר סופג את המגנזיום והסידן, וכך מטהר את המים. קיימות מכונות אספרסו הפועלות בשיתוף פעולה עם חברת בריטה, הכוללות מרככי מים מובנים בתוך המכונות.
היתרונות של מרכך רזין מחליף יונים, כמו בריטה למשל, אלו העלויות הנמוכות יחסית והתפעול הפשוט. הפילטר מצליח לרכך היטב את המים והטעם שמתקבל הוא מצוין.
החסרונות הם שהפילטר אמנם מרכך את המים, אבל לא מסנן את החלקיקים שעלולים להיות בהם. בנוסף, יש צורך בשטיפה של הפילטר אחת לתקופה.
אוסמוזה הפוכה
אוסמוזה הפוכה זוהי במקור שיטה לטיהור מים מתוקים והתפלה של מי ים. בתהליך אוסמוזה הפוכה, המים עוברים דרך מסנן הנקרא ממברנה, אשר חדיר למחצה. כאשר חל לחץ על המים כנגד הממברנה, הממברנה מפרידה בין המים לבין החומרים הבלתי רצויים. המערכת של האוסמוזה ההפוכה מותקנת ליד כיור הבית, והיא לרוב כוללת כמה מסננים שונים כמו מסנן פחם פעיל שמפריד מהמים חומרים אורגניים וכלור, מסנן מכני שעוצר חלקיקים גדולים, מסנן פחם דחוס שעוצר עוד תרכובות וכמובן הממברנה. קיימות מערכות אוסמוזה הפוכה הכוללות מנורת אולטרה סגול שתפקידה להשמיד חיידקים.
אוסמוזה הפוכה נחשבת לשיטה יעילה לסינון מי הברז, ומצליחה להסיר אבנית, חול, מתכות ומזהמים שונים. בנוסף, היא אינה מצריכה חיבור לחשמל כך שמתאימה לשימוש גם במהלך השבת עבור שומרי שבת.
מנגד, היא גורמת לבזבוז של מים (על כל ליטר של מים נקיים נשטפים בחזה בין 3-5 ליטר של מים מזוהמים לביוב). יש צורך להחליף את מיכל המים כל מספר שנים כדי למנוע הצטברות של חיידקים ופטריות. בנוסף, המים יוצאים חומציים כך שהם עלולים לגרום לחלודה למכונת האספרסו.
תמי 4
חברת תמי 4 מציעה בר מים שתפקידם לסנן את המים ולטהר אותם. שיטת סינון המים בתמי 4 עובדת כך: המים עוברים סינון כימי בעזרת מסנן פחם פעיל שמסיר כמויות של חומרים אורגניים וכלור, אבל משאיר את המינרליים החיוניים. בנוסף, המים עוברים סינון פיזי על ידי מסנן רשת שעוצר מעבר של חלודה, אבנית וחול. לבסוף, המים עוברים דרך נורת אולטרה סגול שמטהרת את המים מפני חיידקים וזיהומים ביולוגיים אחרים. מתקני תמי 4 מתחברים ישירות לצנרת, כך שהם מספקים מים צלולים ללא הגבלה. יחד עם זאת, יש צורך להחליף את המסנן כל חצי שנה.
תמי 4 מסנן היטב את המים ומאפשר ליהנות גם ממים חמים ומים קרים נקיים וטהורים. בר המים נוח לתפעול וידידותי למשתמש. החסרונות של תמי 4 הוא שיש צורך להחליף את המסנן מדי חצי שנה, והמכשיר צורך הרבה חשמל ודורש תחזוקה.
מנטרלים
מנטרלים הם שם כללי למערכות שמנטרלות את יוני המגנזיום והסידן מהמים. כאשר המים עוברים דרכם, המנטרלים מבצעים פעולה חשמלית או כימית מים וכך נמנעת הצטברות של אבנית. קיימים מגוון מנטרלים בשוק, כמו למשל מערכת השריית משקע חשמלית. זוהי מערכת שמפעילה פולסים של זרם חשמלי שגורמים לכך שחלקיקי האבנית שבמים ישקעו. מנטרל נוסף לדוגמה היא מערכת סיליפוס הכוללת פילטר עם חומר זרחני. הפילטר נקשר ליוני המגנזיום והסידן ומונע מהם להיתפס בצנרת.
עלות המנטרלים היא נמוכה יחסית והמערכת קלה ונוחה להרכבה. היא יעילה מאוד נגד אבנית, אך המים נותרים קשים יחסית בהשוואה לשיטות טיהור מים אחרות.
הרתחת מים
הרתחת המים מרככת באופן חלקי את המים הקשים. במהלך רתיחת המים, הסידן שוקע לתחתית המים, הפחמן הדו חמצני מתנדף ונמנעת הצטברות של דיקרבונאט. ההפחתה של הסידן והדיקרבונאט מפחיתה גם את כמות האבנית. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי הרתחת מים אינה מפחיתה מגנזיום. לכן, אם ברצונכם ליהנות ממים נקיים לחלוטין, יש צורך להשתמש בשיטות ריכוך אחרות.
הרתחה היא כמובן פתרון נוח וזול מאוד לטיהור מים. מצד שני, היא לא יעילה מספיק על מנת להסיר את יוני הסידן והמגנזיום אשר פוגעים בטעמם של המים וגורמים להיווצרות אבנית.