אם יש מדינה שמובילה בתחום הקולינרי, אין ספק שזאת איטליה. האיטלקים הביאו לנו את הפיצה, הטירמיסו, הספגטי, הלזניה, וגם את האפוגטו. האפוגטו זהו מעדן המשלב שתי אהבות קולינריות מנצחות – אספרסו וגלידת וניל.
המילה אפוגטו ("affogato") פירושה באיטלקית "לטבוע", זאת משום שהאפוגטו מורכב מגלידה שטובעת בתוך האספרסו.
האפוגטו נולד במהלך המאה ה-19 באיטליה, ואחד הוויכוחים הגדולים לגביו הוא האם מדובר בקינוח או במשקה. ישנן מסעדות המציעות אותו בתפריט כמשקה, בעוד אחרות מתייחסות אליו כקינוח. כך או כך, קיים קונצנזוס על אופן ההגשה שלו – ההמלצה היא לשפוך את הקפה על הגלידה ממש לפני ההגשה, ולאכול אותה לפני שהיא נמסה. ההכנה של אפוגאטו קלה מאוד. היא כוללת רק שני מרכיבים (אספרסו וגלידה) וזהו למעשה סוד הקסם של האפוגטו – על אף הפשטות שלו, מדובר במשקה/קינוח מוצלח במיוחד.
רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?
הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו
איזה כיף שהצטרפתם!
איך מכינים אפוגטו?
מרכיבים:
- כדור גלידת וניל
- מנת אספרסו
הוראות הכנה:
יש לקחת קערה קטנה או כוס רחבה ונמוכה. לאחר מכן יש להכניס לתוכה כדור גלידה, רצוי גלידת וניל. אחר כך, מוזגים על הגלידה מנת אספרסו מוכנה. לבסוף, אוכלים ושותים את האפוגטו בהנאה.
כדי להכין אפוגטו טעים, ניתן להשתמש בכל גלידה מוכנה ואיכותית. אך אם אתם רוצים להשקיע בהכנת גלידה בעצמכם, הנה מתכון להכנת אפוגטו מגלידת וניל ביתית:
מרכיבים:
- כוס שמנת מתוקה
- כפית של תמצית וניל
- 2 כפות סוכר
- מנת אספרסו
הוראות הכנה:
יש להכניס את השמנת המתוקה לצנצנת זכוכית. לאחר מכן, מוסיפים לשמנת כפית של תמצית וניל ו-2 כפות סוכר. בשלב הבא יש לסגור את הצנצנת עם המכסה היטב ולשקשק אותה במשך חמש דקות. עוטפים את הצנצנת עם מטלית רטובה ומכניסים אותה למקפיא למשך 24 שעות. בתום 24 שעות, יש להוציא את הגלידה מהמקפיא ולהשאיר אותה בטמפרטורת החדר כעשר דקות. מכניסים לתוך קערה כף כדור של גלידה, מוזגים מעליה מנת אספרסו ומגישים.
טיפים להכנת אפוגטו
- האפוגטו הקלאסי כולל גלידת וניל, אך ניתן לבחור בגלידה בכל טעם אחר, כמו גלידת שוקולד, גלידת קרמל או גלידת אגוזים.
- ניתן להוסיף קרם שנטילי או קצפת, יחד עם סירופ שוקולד.
- תוכלו גם לגוון את האפוגטו הסטנדרטי באמצעות בחירה של אספרסו חזק, מריר ועוצמתי במיוחד, שייתן קונטרה מעניינת למתיקות של הגלידה.
- קיימות גם גרסאות לאפוגטו הכוללות שילוב משקה אלכוהולי כמו ליקר שוקולד או יין. האפוגטו האלכוהולי המסורתי ידוע בשם affogato corretto. האיטלקים מכינים אותו עם גראפה (ברנדי איטלקי). ניתן להשתמש גם בבייליס, ליקר אירי העשוי מוויסקי וחלב, שקל מאוד לשלב אותו עם אספרסו, או בליקר קפה כמו קאלואה. תיהנו!
אתה במתכון של אפוגטו אבי ברור שזה יעשה חשק אחי
עושה חשק לאפוגטו