חיפוש
Close this search box.
חיפוש

איך הפך הגיישה לזן הקפה המבוקש בעולם

🕐זמן קריאה: 4 דקות
במשך שנים זן הגיישה (Gesha) כבש את עולם הקפה עם פרופיל טעמים יוצא דופן והיסטוריה מסקרנת. מזן קטן ומסתורי הפך לכוכב על במות תחרויות עולמיות, קולקציות מוגבלות בבתי קלייה מובחרים ומכתיב קצב חדש למחירי קפה בשוק העולמי. אז מה הסיפור של הגיישה?
גיישה זן קפה

כתבות חדשות במגזין

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו

זן הגיישה הינו הכלאה ייחודית של כמה מיני ערביקה והוא מזוהה לעתים קרובות עם פנמה. אך שורשיו, כמו שורשיהם של כל יתר זני הקפה, מתחילים באתיופיה. הגידול המקורי של זן הגיישה התחיל בסביבות שנת 1931 באתיופיה, ביער גורי גשה (Gori Gseha) השופע בשיחי קפה. כ-20 שנה לאחר מכן, עשה הזן את דרכו לאמריקה הלטינית. לאחר שהוצג שם לראשונה, זן הגיישה החל לפרוח ובהדרגה זכה להכרה בינלאומית, ובסופו של דבר הפך לשחקן מרכזי ומפורסם בקהילת הקפה העולמית.  

רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו

בשנות החמישים הקפה יוצא לקוסטה ריקה מאתיופיה והובא למרכז למחקר חקלאי טרופי ולהשכלה גבוהה להמשך לימוד וטיפוח. לבסוף הוא מצא את דרכו לפנמה כזן קפה חדש ומרגש, וזרעיו נשתלו בחווה בשם Hacienda la Esmeralda.
לאחר שנים רבות של מחקר וטיוב הזן, חוות האסיינדה לה אסמרלדה הציגה את הפולים במכירה הפומבית ותחרות של "מיטב פנמה" ב-2004. טועמים מקצועיים התרשמו לטובה מהטעמים הייחודיים בצורה יוצאת דופן, והקפה זכה בתחרות עם ציון חסר תקדים של 94.1 מתוך 100, וניפץ את כל השיאים הקודמים. 

הקפה הפך לסוג של כוכב בין לילה. בשל הפופולריות המוחצת וההיצע המוגבל, הקפה הפך לאחד היקרים בעולם. ישנם מספר סוגי צמחים שונים מבחינה גנטית שכונו גיישה לאורך השנים ומקורם אכן נמצא באזורים גיאוגרפים דומים באתיופיה. World Coffee Research ניתחו את המגוון הגנטי של הזן לאחרונה והם מאשרים שגיישה פנמה הוא צאצא של גיישה אתיופית אבל כיום הוא שונה, אחיד ובעל מאפיינים ייחודיים לפנמה.

מאפיינים ופרופיל טעמים של זן הגיישה

אם מעולם לא יצא לכם לטעום קפה גיישה קודם כל הייתי ממליצה לא לוותר על ההזדמנות שנגלת בפניכם. שנית, הייתי ממליצה לטעום אותו בשיטת חליטה עדינה של פילטר כמו V60 או קליטה, מאחר והם יעזרו להדגיש את כל הניואנסים העדינים של הקפה. 

הזן מזוהה עם ציון כוס גבוהה, במיוחד כאשר הצמחים מנוהלים היטב בגובה רב.
אתם תוכלו לצפות להרגיש טעמים וניחוחות של פרחים עדינים, יסמין, אפרסק, תה שחור וסיומת מתוקה ונעימה.   

אם זן הגיישה הוכתר כמלך הלא רשמי של עולם הקפה, לא מפתיע לגלות שהוא מעט מפונק, עדין, ולא קל לטפח אותו. גידול גיישה הוא תהליך מאתגר, הדורש תנאים ספציפיים ולעיתים תובעניים. הוא משגשג בצורה הטובה ביותר בגבהים העולים על 1,400 מטר מעל פני הים, הצמח ידוע בתפוקה הנמוכה שלו ובשבירותו.  אחד הגורמים המרכזיים התורמים לאופיו העדין הוא דקיקות העלים שלו, שהם דקים במידה ניכרת בהשוואה לזני קפה אחרים. הבדל מבני זה מביא לפוטוסינתזה פחות יעילה, ומשפיע על הצמיחה הכוללת של הצמח ועל ייצור הפולים.

יתר על כן, מערכת השורשים של זני הגיישה פחות חזקה מזו של צמחי קפה אחרים. זה מוביל לקיבולת מופחתת של ספיגת מים וחומרים מזינים, מה שתורם עוד יותר ליבול הנמוך שלו. מבחינה מעשית, צמח גיישה מייצר בערך מחצית מכמות הפולים של צמח קטואי (catuai) למשל. 

גם הרכב הקרקע שבו מגדלים קפה גיישה משחק תפקיד מכריע בהתפתחותו. בקולומביה למשל, 12% מהאדמה מאופיינת באפר וולקני, העשיר באשלגן וסידן – חומרים חיוניים לצמיחה בריאה של צמחי קפה. בנוסף, המיקרו אקלים הייחודי של קולומביה, הדומה לזה של פנמה, מושפע מאוד מהרוחות מצפון הקאריביים ומדרום האוקיינוס השקט. תנאי אקלים ספציפיים אלו תורמים לאיכות ולפרופיל הטעמים המובהקים של קפה הגיישה הגדל באזורים אלה. השילוב הזה של גובה רב, אדמה עשירה בחומרים מזינים ומיקרו אקלים ייחודי הופך את גידול קפה גיישה למיזם מורכב אך מתגמל, המייצר פולים שזוכים להערכה רבה בעולם הספשלטי. 

האם זן הגיישה מצדיק את מחירו הגבוה?

מאז שנת 2004, יצרני קפה לא יכלו עוד לסמוך על ההצלחה הראשונית של חוות Hacienda La Esmeralda, שדאגה למלא את ביקוש הצרכנים לקפה המדובר, שהולך וגובר. למרות שיותר מגדלים בעולם מטפחים אצלהם בחווה שיחי גיישה, שנה אחר שנה מחירי הקפה עולה במכירות הפומביות. האירועים הללו נותנים הזדמנות לקונים מכל העולם לשים את הידיים שלהם על הקפה הכי מבוקש ואקסקלוסיבי בשוק, בין אם לתחרויות או פשוט לבתי הקלייה שלהם.

מחירי הגיישה בדולרים לפאונד לאורך השנים מציגים מספרים שלפעמים קשה להאמין להם.
ב-2017, נחתם המחיר במכירה הפומבית עם מספר יפה של- $600. שנה לאחר מכן, תוספת נכבדת של $200 הקפיצה את המחיר ל-$800, שנה לאחר מכן עלתה ל-$1029.

במכירה הפומבית של 2023 Best of Panama, גיישה שטופה מבית Carmen Estate Coffee קיבלה 96.5 נקודות ונמכרה במחיר של 4,538.20 דולר לפאונד!.

כדי לקבל קנה מידה, כדאי להזכיר שמחירו של קפה ״רגיל״ בשוק הקומודטי נסחר לעיתים בפחות מדולר אחד לפאונד.

פרסומת

מדוע זן הגיישה כל כך יקר, והאם זה שווה את זה?
כפי שהוזכר, גידול וטיפוח הזן לא פשוט בכלל, והוא מוגבל לאיזורים גאוגרפיים מסויימים. היבול של הזן קטן מלכתחילה, ולכן ההיצע מוגבל. מצד שני – הביקוש לזן הולך וגובר משנה לשנה, והרי לפי כללי השוק – היצע קטן וביקוש גדול מובילים בהכרח למחיר יקר.

אבל איך המחיר ממשיך לעלות אפילו שיש יותר מגדלים מאי פעם? אפשר לדבר על גורמים כמו אינפלציה, אבל ההסבר העיקרי הוא שהביקוש עדיין לא פוגש את ההיצע בצורה מאוזנת. 

בנוסף, האיכויות והמשאבים שמשקיעה כל חווה בגידול הקפה משתנות. חידושים, טכנולוגיות וגם שינויי אקלים מציבים כל חקלאי עם יתרונות הייחודיים לו ומייצרים אקסקלוסיביות לכל חלקה בפני עצמה. כך שלא מדובר פה רק על עניין כמותי – ההשקעה של החוות בגידול הזן היא בהשבחת האיכות שלו יותר מאשר בהגדלת כמות היבול. 

השם של הגיישה כבר מזמן הפך לסוג של מותג. נכון לשנת 2024, צרכנים מוכנים לשלם $9 ומעלה על כוס קפה גיישה, ולקנות שקיות של 200 גרם ב-$30 ומעלה, ואכן, לרוב הציפייה מהאיכות של הקפה בהחלט מתממשת. כל המשתנים האלו משחקים לטובת עליית מחירי הקפה שנה אחר שנה ולהערכתי אנחנו צפויים להמשיך להתרשם מאותה המגמה גם בשנים הבאות.

פרסומת

הסמליות של הקפה בתעשייה 

קפה גיישה מייצג סוג של פסגה למה שקפה ספשלטי יכול להציע – חווית קפה ייחודית ואיכותית, ספוגה בהיסטוריה וחקלאות. המסע שלו מיערות אתיופיה אל כוסות חובבי הקפה ברחבי העולם הוא עדות למסירות ולתשוקה של אלה שמגדלים, קוטפים ומעבדים הקפה המדהים הזה. ככל שתעשיית הקפה מתפתחת, קפה הגיישה ללא ספק ימשיך למלא תפקיד משמעותי, המסמל את השאיפה המתמשכת למצוינות ומשיכה אל הקצה בעולם הקפה. 

אכן, יש גיישות מרשימות יותר ופחות. אבל אין באמת ויכוח על האיכות האדירה של הקפה הזה, כמה הוא יכול לרגש ולחבר אותנו לקסם והפלא של הקפה. באופן אישי אני זוכרת את כוס הגישה הראשונה שטעמתי, הרבה לפני שידעתי שהיא אמורה להיות מיוחדת והמוח שלי לא הבין שהוא שותה קפה בכלל. היה בכוס טעמים של פירות כל כך מתוקים, פרחוניים ומדהימים שמאותו הרגע ידעתי שאני נפרדת מכל קפה שלא עונה להגדרה של ספשלטי. מאז אותה הכוס גם שתיתי קפה גיישה שהתאכזבתי ממנו, אבל זה חלק מהמשחק.
מוזמנים לנסות בעצמכם, למשל אצל MOK הבלגית, או DAK ההולנדית.

שרון גולצמן / שיח קפה

הפודקאסט של סער אברשי ושרון גולצמן, ״שיח קפה״, נולד באופן די טבעי. כטבחים לשעבר ואנשי קפה בהווה, שרון וסער ניהלו שיחות קפה עמוקות לעתים קרובות: על טעמים, על המקורות של הפרי, התססות, הכנה, שרשרת הייצור, מחירי קפה ועוד. באיזשהו שלב הבינו שיש ואקום שצריך למלא, ומכאן הדרך להקמת הפודקאסט שלהם הייתה מהירה ופשוטה. הפודקאסט חוקר ומתדיין בשלל תחומי קפה, לעתים קרובות עם אורחים ומרואיינים מתעשיית הקפה המקומית. הם שמו לעצמם כמטרה לקדם את תרבות הקפה בארץ, הרבה מעבר למכונות קפה ביתיות או תערובות מומלצות: קפה הוא עולם ומלואו, הוא פרי עם מורכבויות אדירות, ואין סיבה שאלפי ישראלים לא יחשפו לקסם שמאחורי זה. את הפודקאסט תוכלו למצוא בכל האפליקציות המוכרות תחת השם שיח קפה.

אולי יעניין אותך גם

0 0 votes
Article Rating
הירשם
Notify of
0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments
0
נשמח לשמוע מה חשבת על המאמר!x
דילוג לתוכן