שיטת הסיפון – כך תכינו קפה בחליטת ואקום

אחת השיטות הייחודיות ביותר להכנת קפה היא סיפון (Siphon) או חליטת ואקום, שהופכת את הכנת הקפה לטקס של ממש. כך תרשימו את האורחים שלכם עם הכנת קפה בשיטת סיפון

בשנת 2008, שש שנים בלבד לאחר שהוטבע "קפה מהגל השלישי" (תנועה ששמה דגש על קפה באיכות גבוהה), עלה לכותרות ג'יימס פרימן, הבעלים של "Blue Bottle Cafe" בסן פרנסיסקו. ג'יימס ייבא מיפן מכונת בישול קפה מיוחדת בעלות של 20,000 דולר. המכונה המשוכללת הייתה "בר סיפון", שנועד להכנת קפה סיפון. מאז, מכונות קפה סיפון (Siphon) הפכו לפופולריות בעיקר בקרב חובבי קפה מושבעים שנהנים לארח. אך האמת היא שטרנד הכנת קפה בחליטת ואקום אינו חדש. למעשה, כבר במאה ה-19 היו אנשים שטענו כי הרתחה פוגמת בטעמו של הקפה, והם מצאו לכך פתרון באמצעות ואקום ולחץ אדים.

הפטנט המוקדם ביותר על מכונת ואקום להכנת קפה הומצא על ידי אדם ושמו Loeff מברלין בשנות ה-30 של המאה ה-20, אך השיטה לא זכתה לאהדה והפטנט נזנח. קפה סיפון הפך לפופולרי הודות לעקרת בית צרפתייה ששמה מריה פאני (או שכפי שהיא כינתה את עצמה – מאדם ואסיה) שהקימה את מבשלת הקפה הוואקום הראשונה שהצליחה מבחינה מסחרית. מאז, מכונת הואקום שוכללה מספר פעמים, אבל היא נותרה ללא ספק אחת מהשיטות המרשימות ביותר להכנת קפה איכותי.

בעבר מכשירי ואקום להכנת קפה יוצרו מחומרים שונים כמו זכוכית ומתכת. בארצות הברית, קפה מבושל בוואקום הפך לפופולרי הודות למותג Silex, שיצר מבשלת ואקום עם זכוכית פיירקס. שיטת חליטה זו הפכה לפופולרית, מכיוון שהיא הייתה ידידותית למשתמש, ואפשרה לצרכנים להכין קפה בבית בעצמם.

כיום, מכונות סיפון הן נפוצות יותר בבתי הקפה מאשר בבתים, אך גם אתם יכולים לרכוש לכם מכונה כזאת ולהכין קפה שירשים את האורחים שלכם.

רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו

כיצד עובדת מכונת הסיפון?

במכונת הסיפון קיימים שני מיכלים שמחוברים לצינור. את אחד המיכלים ממלאים במים קרים ומתוכו מוזגים את הקפה שהוכן, ולמיכל השני מכניסים קפה טחון גס. את מיכל המים אוטמים במכסה דרכו יוצאת צינורית שעוברת בין שני המיכלים – צד אחד שלה נמצא בתוך מיכל המים והצד השני שלה נמצא בתוך המכל עם הקפה הטחון, כשהקצה של הצינורית מכוסה פילטר מפלסטיק. בעבר מכשירי הואקום היו בנויים ממיכלים שעמדו זה לצד זה, אך כיום המכשירים משוכללים יותר, ובנויים ממיכל עליון ומיכל תחתון שבנויים אחד על השני. 

הוראות בישול עם מכונת הסיפון

בשלב הראשון יש להניח את מכל המים על מקור חום. 

לאחר מכן, המים מתחממים יחד עם האוויר שמעל פני המים. האוויר החם דוחף את המים שהתחממו באמצעות הצינורית למיכל השני – מיכל בו נמצא הקפה הטחון הגס. בשלב זה המים שמתחממים מתערבבים יחד עם הקפה.

כאשר מכל המים מתרוקן, יש לכבות את מקור החום.

לאחר מכן, המיכל עם המים מכיל רק אדים ואוויר חם. כאשר הוא מתקרר נוצר בו ואקום. אז נוצרת יניקה שמושכת את הקפה המוכן והנוזלי דרך הצינורית ממיכל הקפה למיכל המים. הקפה עובר דרך הפילטר, וכך הוא יוצא נקי וצלול. הקפה מגיע למיכל המים, בזמן ששאריות קפה נותרות במיכל הקפה.

כעת, כל שעליכם לעשות הוא לשלוף את המכסה של מיכל המים, להוציא את הצינורית של המכונה, למזוג את הקפה לכוס ולשתות בהנאה!

מהם היתרונות והחסרונות של קפה בסיפון?

היתרון הגדול של הכנת קפה בשיטת סיפון הוא שהקפה המופק במכשיר הוא איכותי מאוד, עשיר בארומה, צלול ונקי. בנוסף, שיטת סיפון הופכת את הקפה למעין טקס שרבים מאוד נהנים ממנו. 

החיסרון של הכנת הקפה בשיטה הזאת היא שמכשיר הואקום בדרך כלל עשוי מזכוכית שעלולה להישבר. בנוסף, לא קל לנקות את המכשיר.

איך לנקות את מכונת הסיפון?

ראשית יש לנתק את הפילטר, ולאחר מכן לנתק את שני המיכלים זה מזה. יש לשטוף מהם את שאריות הקפה שנותרו. באמצעות סבון לניקוי כלים ומברשת או ספוג, שפשפו את המיכלים מבפנים ומבחוץ ושטפו אותם. נקו את המשפך באמצעות מברשת שיניים עם מעט סבון לשטיפות כלים. יש לשטוף היטב במים מתוקים ולהקפיד להסיר כל חומר ניקוי. לבסוף, הניחו את חלקי הסיפון על מייבש כלים.  

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

מדריכיםשיטות הכנה

הקפה לא רק ממריץ את האנרגיה שלנו, אלא גם ממריץ את מערכת העיכול. אם רציתם לדעת מדוע שתיית קפה גורמת לכם לרצות לגשת לשירותים, המאמר הזה בשבילכם
לפי סקר שערך מכון המחקר קנטר TNS, כמעט 80% מהישראלים שותים לפחות כוס קפה אחת ביום, ו-93.3% מהישראלים מעדיפים לשתות...
כשאנחנו שותים קפה דלוח עם טעם פגום, אנחנו ממהרים להאשים את פולי הקפה או לתלות את האחריות לכך על תהליך...