לצד הנהירה אחר מכונות הקפה המודרניות והאוטומטיות, ישנם חובבי קפה שנשארים נאמנים למסורת. הם נשבעים כי הכנת קפה בשיטה ידנית הופכת את הקפה למשובח יותר ואת הכנת הקפה לטקס פולחן מהנה. אחת השיטות הידניות להכנת קפה היא אירופרס (Aeropress). ה-AeroPress הוא מכשיר קפה ידני שהומצאה על ידי המרצה להנדסה אלן אדלר. הוא החל לפתח את המכשיר בשנת 2004 במוסך שלו, מתוך מטרה להפחית את החומציות והמרירות שאפיינה את הקפה שהוא שתה כל בוקר. אדלר ניסה לבשל את הקפה עם מכונת אספרסו, מבשלת מזיגה ופרנץ' פרס, אך לא היה מרוצה מהשליטה המוגבלת שלו על זמן החליטה, טמפרטורת המים וגודל הטחינה. לאחר שיצר אב טיפוס של האירופרס, הוא היה מרוצה מהתוצאה.
המכשיר נחשף בפעם הראשונה בנובמבר 2005, בתערוכת CoffeeFest בסיאטל. לאחר מכן, האירופרס שווק באופן מסחרי, וזכה למעמד של קאלט בקרב חובבי הקפה, שנהנו מהבישול העקבי והיציב שלו, לצד הרבגוניות של הכנת הקפה. הרבגוניות של המכשיר הולידה אלפי מתכונים שונים המבוססים על גודל טחינה וזמן חליטה משתנה, כך שניתן ליצור מגוון רחב של משקאות קפה. האירופרס מפיק בכל פעם מנה אחת של קפה מרוכז במיוחד בסגנון אספרסו, אך ניתן להשתמש בו גם לחליטת קפה, או להכנת קפה קר.
אירופרס מורכב מתא גליל ובוכנה עם אטם סיליקון אטום, הדומה למזרק. הבוכנה דוחפת את פולי קפה טחונים דרך מסנן נייר דק ישירות לתוך הכוס. הוא מגיע עם מספר אביזרים, כולל סקופ ומשפך להעמסת קפה טחון, מקל בחישה, שקית, ומחזיק פלסטיק לאחסון ניירות פילטר. בשנת 2019, AeroPress השיקה את AeroPress Go – דגם מוקטן האידיאלי לנסיעות, שנחשב לאהוד מאוד על מטיילים.
רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?
הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו
איזה כיף שהצטרפתם!
אליפות העולם ב-AeroPress
אליפות העולם ב-AeroPress היא תחרות בישול בינלאומית, שבמסגרתה, המשתתפים נדרשים להכין בתוך חמש דקות קפה עם המכשיר. האירוע נערך לראשונה באוסלו, שבנורבגיה בשנת 2008, עם שלושה מתחרים בלבד, אך בכל שנה הוא צבר פופולריות רבה. התחרות שנערכה בשנת 2018 משכה אליה 3,157 מתחרים מ-61 מדינות. בשנת 2020 האליפות בוטלה עקב התפשטות מגפת הקורונה, אך היא התחדשה בשנת 2021 עם גרסה מקוונת, שבה המתחרים שלחו באינטרנט את המתכונים שלהם להכנת קפה.
כיצד מכינים קפה עם אירופרס?
השיטה המסורתית
לפי השיטה המסורתית להכנת קפה באמצעות אירופרס, יש להניח קפה טחון דק על תחתית הגליל הגדול ועל גבי נייר מיקרופילטר. לאחר מכן, יש לצקת על הקפה מים חמים בטמפרטורה של כ-85 מעלות צלזיוס עבור קפה כהה או בטמפרטורה של 79 מעלות צלזיוס עבור קלייה בהירה יותר.יש לערבב את התערובת זו במשך כ-10 שניות. לאחר מכן, דחופים את הבוכנה כלפי מטה והתערובת שהיא נדחפת דרך המיקרופילטר ומגיעה לספל.
השיטה ההפוכה
בריסטות וחובבי קפה המציאו את השיטה ההפוכה של האירופרס. במסגרת השיטה, מעמידים את האירופרס הפוך על החלק העליון של הבוכנה. לאחר מכן מוסיפים קפה טחון ומים, ואז מערבבים את כל התערובת. בזמן שהקפה מתבשל, מניחים את הפילטר לתוך מכסה המסנן ומרטיבים אותו כדי לעזור לו להיצמד למקומו, כשמכסה האירופרס מוברג למקומו. לבסוף, לאחר השלמת זמן הבישול הרצוי, ה-AeroPress מוחזק בזווית אופקית ואז מוזגים את התערובת המוכנה לכוס.
מהם היתרונות של אירופרס?
- לקפה שמופק באמצעות האירופרס יש טעם נקי וצלול, זאת הודות למסנן הנייר שעוצר מהמשקעים של הקפה להיכנס לספל.
- קיימות דרכים שונות להשתמש במכשיר, כך שניתן ליצור מגוון משקאות קפה ששונים זה מזה בטעם, במרקם ובחוזק שלהם.
- מכשיר האירופרס הוא עמיד, חזק, זול וקומפקטי, כך שהוא אידיאלי מאוד לנסיעות.
- האירופרס הוא קל לניקוי ותחזוקה.
מהם החסרונות של אירופרס?
- אם משתמשים בשיטה ההפוכה של אירופרס להכנת קפה, המכשיר עלול ליפול ישירות על הידיים שלכם מה שיוביל לכוויות ובלגן גדול.
- השיטה מצריכה שימוש פיזי בידיים וכרוכה בלחיצה על הבוכנה כלפי מטה, כך שהיא אינה מתאימה לאנשים עם מוגבלות פיזית.
- השיטה מצריכה מיומנויות, ניסוי וטעיה עד להכנת הקפה האידיאלי עבורכם.
- המכשיר מפיק בכל פעם רק כוס אחת של קפה, כך שאם אתם מארחים כמה אנשים הם יצטרכו להמתין בסבלנות (ממש בסבלנות) עד שהקפה שלהם יהיה מוכן.
איך לנקות את האירופרס?
ניתן להכניס את האירופרס למדיח כלים או לשטוף אותו ידנית עם מים חמים וסבון כלים. מומלץ להסיר מדי פעם את האיטום שבקצה הבוכנה לניקוי יסודי. במידה והמכשיר דביק, ניתן להשתמש בחומץ ולשטוף אותו היטב.