דילוג לתוכן
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש

כמה זה עולה לנו: איך נקבע מחיר הקפה בעולם?

🕐זמן קריאה: 3 דקות
זוכרים שאספרסו ב 10 שקלים היה סטנדרט? היום סיבוב קצר בין בתי קפה בתל אביב יבהיר לכם שהתמונה השתנתה ותמצאו מגוון מחירים בין 10 ועד 20 שקלים במקרים מיוחדים. לפני שאתם קופצים לחשוב שבעל/ת בית הקפה באים לגזור עליכם קופון, בואו נבין איך בכלל נקבע מחיר הקפה בעולם ואיך הוא נסחר.
כלכלה של קפה

כתבות חדשות במגזין

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו

כאשר אני מדברת על מחיר "קפה", על מה אתם חושבים? על קפוצ'ינו? אספרסו? פילטר? אולי בכלל נס קפה או קפסולות? ובכן, בואו נשים את כל הקטגוריות האלו בתוך "משקאות קפה". זהו השלב האחרון שבו קפה מתומחר, כדי להבין מה באמת קורה צריך ללכת אחורה בשרשרת הקפה. אי שם למדינות המגדלות, בהן הקפה מגודל, נקטף, מעובד, מיובש, מסונן לפי גודל, פגמים, איכות, נשקל, מתומחר וסוף סוף נשלח לכל רחבי תבל.

איך קפה נסחר בעולם

קפה ירוק (גרעין הקפה לפני שנקלה) נסחר בעולם בתור סחורה, commodity. מוצר בסיסי שניתן להשתמש בו ולהחליף אותו במוצרים דומים מאותו הסוג, אלו מוצרים שהם אינם מיוחדים או ארטיזנליים. בדרך כלל המונח הזה גם מדבר על חומרי גלם המשמשים לעיבוד של מוצרים אחרים. לדוגמא חיטה, נחושת וכותנה הם כולם סחורות.

קפה ירוק הוא מהמוצרים הנסחרים ביותר בעולם ובעל שרשרת אספקה ארוכה ושחקנים רבים שלוקחים בה חלק. רוב הקפה בעולם לא נסחר באופן ישיר מול המגדלים, אלא מול קואופרטיבים וגופים גדולים האוספים את דובדבני הקפה ממגדלים קטנים, לעיתים מדובר ממש במשפחות עם שטחים חקלאיים קטנים. לא תמיד לקואופרטיבים יש רישיון הפצה וייצוא, ובמקרה כזה הקפה עובר דרך מתווך נוסף, שהוא יצואן הקפה הרשמי.

רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו

לשלב האחרון, הקפה מגיע כבר כשהוא מעובד ומיובש ויתקבל רק גרעין הקפה הירוק, ללא שאר שכבות הפרי. הקפה מחולק לרוב לשקים במשקל של – 60-125 קילו. 

הקפה הירוק נשלח ממדינות המקור דרך היצואנים הרשמיים, משם עובר לבתי מסחר של קפה, לסוכן נוסף, שמתווך בין המפיץ לבית הקלייה או באופן ישיר לבית הקלייה. 

שימו לב, שרשרת המסחר הזאת משתנה בין מדינה למדינה, ומשתנה בין סוחרים של קפה מסחרי וקפה ספשלטי. במקרה של בתי קלייה ארטיזנליים, הקולים שואפים ליצור קשרים אישיים עם המגדלים, תחנות השטיפה והקואופרטיבים על מנת להוריד כמה שיותר מתווכי ביניים. עם זאת, לא משנה איפה בעולם נבחר להתמקד בשרשרת אספקת הקפה היא תהיה סבוכה, ארוכה, ומלאת שחקנים שונים שלרוב מותירים מאחור את לב תעשיית הקפה – החקלאים והמגדלים עצמם. 

איך נקבע מחיר הקפה – חוזים עתידיים 

ב-1882 הוקמה בורסת הקפה בניו יורק שמטרתה הייתה לייצב את המסחר בין חקלאים לבין וסוחרים בקפה ערביקה למטרת עסקים עתידיים. באותה שנה הוקמה גם בורסת הקפה בלונדון הסוחרת בקפה רובוסטה. 

סוחרי קפה חותמים על הסכמי קנייה עתידיים עם החוות, הקואופרטיבים או היצואנים ממדינות המקור. 

החוזה מציין את כמות הקפה שהם עתידים לקבל, מתי, דרך איזה מחסן, ובאיזה מחיר. 

אותם החוזים נסחרים בבורסה עד שהם מתממשים בתאריך הנקוב עליהם. המסחר בחוזים העתידיים נעשה על ידי שחקנים רבים ביניהם קרנות השקעה וספקולטורים שמנסים לייצר רווח ממסחר בניירות הערך עצמם ולא בקפה הפיזי.  

המחיר של החוזים העתידיים בבורסה משמש כמעין קו מנחה למחיר הקפה שנחתם בין הסוחרים למדינות המקור (מדובר בקפה מסחרי ולא ספשלטי). חתימה על חוזים עתידיים מבטיחה הכנסה עתידית למגדלים, ומגנה עליהם ממצבים מסוימים בהם גורמים שלא בשליטתם משפיעים על תפוקת הקפה כמו מצבי אקלים קיצוניים. מצד שני המחיר גם מגן על הקניינים במידה ומחיר הקפה עלול לעלות בצורה קיצונית.

תנודתיות במחיר הקפה משנת 1973 עד פברואר 2023

מה משפיע על המחיר של קפה מסחרי

כפי שוודאי כבר הבנתם, שוק הקפה הוא שוק מאוד תנודתי עם עליות וירידות חדות ומרובות. 

ישנם מספר גורמים מרכזיים המשפיעים על מחירי הקפה. 

  1. ארבעת החברות הגדולות: קבוצה המורכבת מ 4 חברות עצומות (Nestle, Kraft , Procter & Gamble and Sara Lee) שיחד קונות כ50% מהקפה הנסחר בכל העולם. כל מהלך שלהם הוא בעל השפעה עצומה על השוק העולמי. 
  2. התנהגות צרכנים: למשל השוק האסיאתי בשנים האחרונות מראה ביקוש גובר לקפה גם במדינות בהן תה הוא המשקה הדומיננטי. תארו לעצמכם מצב בו קואופרטיב חותם חוזה עתידי לעוד שנה במחיר X על קפה שלו, מול חברה שיש לה מחלקות של מחקר ושיווק שיכולות להעריך כי בעוד שנה הצרכנים במדינה מסוימת ידרשו יותר קפה, ובכך יעלו את המחיר ל2X. במצב כזה מחיר הקפה עולה, אך המגדלים יקבלו תמורה למחיר הקפה לפני עליית הביקוש. 
  3. לוגיסטיקה: מחירי דלק, שילוח, אוניות ואחסון הנדרשים כדי לשנע את הקפה בכל רחבי העולם. אירועים עולמיים וגיאופוליטיים משפיעים על כל אלו ובכך גם על מחירי הקפה.
  4. אקלים: אולי הנתון החשוב ביותר המשפיע על מחירי הקפה באופן ישיר. עליית טמפרטורות, עונות גשומות ארוכות או קצרות מהרגיל ותנאים בלתי צפויים משפיעים על תפוקת המגדלים, ותורמים לחוסר יציבות לכל השחקנים בשוק ובעיקר לאלו הנמצאים במדינות המקור.

סיכום – למה לי לשלם יותר על קפה? 

עסקי הקפה בנויים על מודלים של קולוניאליזם, ניצול אדמה ואנשים, אי אפשר להתווכח עם ההיסטוריה. 

כל חלק בשרשרת הקפה צריך להרוויח על העבודה שלו ועל הערך שהוא מביא, ואם אנחנו עדיין יכולים למצוא אספרסו ביורו אחד באיטליה או ב10 שקלים בארץ, כנראה שמישהו בשרשרת לא מקבל את מה שמגיע לו. תנו לי לספר לכם סוד קטן: לא מדובר בשחקנים הגדולים, אלא באותם החקלאים והמגדלים שקוטפים את דובדבני הקפה ידנית, מעבדים אותם ומקווים שיוכלו לתמוך במשפחה שלהם בעזרת העבודה. 

מה אפשר לעשות? לצרוך קפה מבתי קלייה ארטיזנליים שאתם מכירים, שאתם יודעים שקונים קפה בצורה הוגנת ומבטיחים שכר הוגן למגדלים. לשאול שאלות כמו "מאיפה מגיע הקפה?" לחפש את שם החווה ולא לקנות סיסמאות כמו "קפה אורגני" (על זה נרחיב ביום אחר). אם לשלם יותר על קפה אומר שנצטרך לשתות קצת פחות קפה ביום יום, לדעתי זוהי ההקרבה המינימלית ביותר שצרכן קפה יכול לקחת על עצמו.

שרון גולצמן / שיח קפה

הפודקאסט של סער אברשי ושרון גולצמן, ״שיח קפה״, נולד באופן די טבעי. כטבחים לשעבר ואנשי קפה בהווה, שרון וסער ניהלו שיחות קפה עמוקות לעתים קרובות: על טעמים, על המקורות של הפרי, התססות, הכנה, שרשרת הייצור, מחירי קפה ועוד. באיזשהו שלב הבינו שיש ואקום שצריך למלא, ומכאן הדרך להקמת הפודקאסט שלהם הייתה מהירה ופשוטה. הפודקאסט חוקר ומתדיין בשלל תחומי קפה, לעתים קרובות עם אורחים ומרואיינים מתעשיית הקפה המקומית. הם שמו לעצמם כמטרה לקדם את תרבות הקפה בארץ, הרבה מעבר למכונות קפה ביתיות או תערובות מומלצות: קפה הוא עולם ומלואו, הוא פרי עם מורכבויות אדירות, ואין סיבה שאלפי ישראלים לא יחשפו לקסם שמאחורי זה. את הפודקאסט תוכלו למצוא בכל האפליקציות המוכרות תחת השם שיח קפה.

אולי יעניין אותך גם

0 0 votes
Article Rating
הירשם
Notify of


0 תגובות
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
נשמח לשמוע מה חשבת על המאמר!x