קצת רקע
World Coffee Events (בראשי תיבות: WCE) הוא ארגון ניהול אירועים הרשום שהוקם ב2011 ורשום באירלנד. הוא חברת בת בבעלות מלאה של Specialty Coffee Association.
WCE היא היצרנית המובילה של אירועים עבור קהילת הקפה ברחבי העולם. כמו שהם מציינים באתר שלהם, המטרה שלהם היא לפתח אירועים המערבים את קהילת ספיישלטי ולקדם מצוינות בקפה.
השנה יותר מ10,000 אורחים פקדו את מרכז האקספו באתונה! כחלק מהכנס, חברות רבות מציגות את המוצרים והחידושים שלהם, ממכונות קלייה דרך מטחנות ועוד. מגדלים שונים, חלקם מחוות הידועות באיכות הבלתי מתפשרת שלהם, מציגים את הקפה שלהם, דבר הפותח אפשרות ייחודית לאורחים (בעיקר לחובבי הקפה) שכנראה לא יזכו לבקר בחוות קפה או ליצור קשר כל כך ישיר עם המגדלים.
לא רק, גם הרצאות, סדנאות ואירועי קאפינג מהווים חלק חשוב מהכנס.
רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?
הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו
איזה כיף שהצטרפתם!
תחרות המוצר הטוב ביותר
התחרות כללה מספר קטגוריות, כולל אביזרי קפה, ציוד מסחרי להכנה והגשה לקפה, ציוד הכנה והגשה של קפה לצרכן, תוסף מיוחד למשקאות קפה, ומשקאות מיוחדים שאינם קפה. קטגוריית אביזרי הקפה כללה פריטים כמו ספלים, מכסים ומברשות ניקוי. ציוד הכנה והגשה לקפה מסחרי כלל מטחנות, אביזרי חליטה, מכונות אספרסו, קלייה ועוד.
קטגוריית ה-Open Class הכילה מוצרים שלא התאימו לקטגוריות האחרות אך תאמו את המגמות בתעשייה.
הקריטריונים לשיפוט המוצרים והשירותים התמקדו בחדשנות ו/או שיפורים. השופטים בחנו אם למוצר באמת יש ערך, אם אנשים ישלמו עבורו, ואם הוא עונה על צורך ספציפי ונישתי.
לעיצוב היה תפקיד חשוב בהערכת האסתטיות של המוצר. השופטים העריכו האם התוצאה הכוללת מהווה חוויה חיובית ויצירתית. הם גם שקלו אם תהליך יצירת המוצר מפחית את השימוש בחומרים או משלב חומרים ברי קיימא, כגון משאבים ממוחזרים או מתחדשים. במקרה של מוצרי מזון ומשקאות, השופטים לקחו בחשבון את השימוש במרכיבים ממקורות ברי קיימא.
קריטריון החינוך התמקד בשאלה כיצד המוצר יכול לתרום לשיפור הידע של קהילת הקפה. השופטים בחנו את הפוטנציאל החינוכי של המוצר או השירות והעריכו את יכולתו לספק תובנות חשובות או הזדמנויות למידה.
לאחריו הגיע קריטריון המדע, שבחן את השפעת הערך על ההיבטים המדעיים של הקפה. השופטים חיפשו ראיות לתרומות מדעיות בפיתוח הערך והעריכו כיצד הוא מקדם את ההבנה או היישום של מדע הקפה.
אגרו-אקולוגיה הייתה קריטריון חיוני נוסף, שהעריך את השפעת הערך על מדינות מקור הקפה. השופטים שקלו האם הפיתוח או תהליך הייצור השפיעו בצורה חיובית על הטבע והקהילה. הם גם העריכו אם החברות השתמשו במדע, במודלים עסקיים או במדיניות שתמכו ביחסים בריאים בין יצרנים לצרכנים.
היו זוכים רבים, כמו ה – ion beam של acaia, מכשיר קטן ונייד שניתן גם להצמיד למטחנה ומטרתו להפחית את החשמל הסטטי שנוצר בעת טחינת הקפה. החשמל הסטטי גורם לחלק מחלקיקי הקפה לעוף לכל עבר, או להיצמד לכלים ולמשטחים. היום לרוב כדי למנוע את המצב כל בריסטה מיומן מצטייד בבקבוק ספריי קטן עם מים, התזה אחת על הקפה לפני הטחינה מצמם את החשמל הסטטי.

הקרן פולטת יונים חיוביים ושליליים בקצוות שונים כדי להסיר ביעילות רבה יותר הצטברות סטטית של קפה שלילי או חיובי.
המכשיר בעל עיצוב פשוט וחלק שמאוד מאופיין עם המוצרים של acia, יכול להשתלב בקלות יחד עם המטחנה והמשקל שלהם על השיש. אך בעיניי הוא פחות רלוונטי לצרכן הביתי, שכן התזה של קצת מים, 2-3 פעמים ביום היא לא באמת טרחה כל כך גדולה, וכנראה שייצור המוצר הוא פחות בר קיימא מאשר שימוש בכמה טיפות מים. לעומת זאת, בסביבת בית קפה מקצועית אני מאמינה שמוצר כזה יכול לעזור לקצב עבודה, לניקיון הבר ואולי באמת לתרום לעקביות של כל שוט אספרסו.
מוצר נוסף, שהסבירות שלא נתקלתם בו בפיד הפייסבוק שלכם או בסטורי באינסטגרם נמוך כמו הסיכוי למצוא קפה פירותי ואלגנטי בתחנת הדלק הקרובה לביתכם.
כן- מכשיר החליטה שאולי שווה לשנות את שמו פשוט ל "hype" במקום "hoop".
המכשיר זכה במוצר החדש הטוב ביותר בקטגוריה של מוצרי חליטה לצרכן קצה. הוא מכשיר חליטה ללא מעקף (No bypass), כלומר אין מעבר של המים דרך כלשהי שהיא לא דרך הקפה. (הסברתי על זה יותר לעומק במאמר על ההבדל בין פילטר שטוח לפילטר קוני)

הייחודיות של המכשיר ניכרת בפשטות שלו, העיצוב לא מפונפן, אין צורך בטכניקה מתוחכמת או ציוד מיוחד נוסף. זהו מכשיר חליטה שטוח, עם פילטר נייר קטן שנמצא במרכז וגולת הכותרת היא פילטר ללא מעקף, אך בשוק כבר קיימים מכשירים דומים כמו ה "NextLevel Brewer".
אם הצלחתם להשיג את מכשיר ההופ, מוזמנים לנסות את המתכון שהשתמשו בו בדוכן החברה בכנס:
21 גרם קפה, בטחינה יחסית גסה לפילטר.
60 מ"ל על הקפה ישירות.
לחכות דקה בבלומינג (שחרור הגזים מהקפה).
200 מ"ל נוספים על הטבעת החיצונית.
4-5 דקות חליטה.
המכשיר מיובא לארץ, מה שמהווה את אחת הסיבות להייפ סביבו – לא כל יום אנחנו מקבלים גישה בארץ הקטנה שלנו למוצרי קפה חדשים בשוק.
תוכלו להשיג אותו למשל באתר של מינוטו קפה.
תחרות הבריסטה העולמית
התחרויות התחלקו למספר קטגוריות כמו תחרות בריסטות, תחרות חליטה, טעימות עיוורות וחליטה באמצעות איבריק. בקטגוריה של החליטה (World Brewers Cup 2023), התחרות מדגישה את האומנות והמיומנות של חליטת קפה ידנית. בריסטות מדגימים את היכולות שלהם בהפקת טעמים יוצאי דופן מפולי קפה מיוחדים באמצעות טכניקות שונות ויצירת חוויה חושית לשופטים ולצופים.
השנה הבריסטה ניצח קרלוס מדינה מצ'ילה. לצפייה ברוטינה שלו:
למה כל זה חשוב?
אירועים בסדר גודל כזה הן הזדמנות מיוחדת להפגיש בין אנשי מקצוע מכל העולם, לחשוף מוצרים חדשים, להכיר באופן אישי מגדלים ולשמוע ממקור ראשון על הקשיים בגידול הקפה והחשיבות של שקיפות במסחר בין צרכנים למגדלים.
לאנשי קפה שאינם מתעסקים בו כמקצוע, האירוע מהווה הזדמנות להבין מה קורה מאחורי הקלעים, לפגוש את המוחות מאחורי הציוד שהם משתמשים בו ביום יום ולטעום קפה עם אנשי מקצוע מיומנים לא פחות מהם.
אך מעבר לחשיבות האישית של הפוקדים את הכנס, התחרויות שבמבט ראשני יכולות להראות כשוליות ולא חשובות, לדעתי מהוות חלק חשוב מהתרבות ותעשיית הקפה. על ידי בחירה של קריטריונים כמו אגרו אקולוגיה, או חינוך ומדע, ארגונים כמו הWCE והSCA סוללים את עתיד התעשייה ועתיד הטבע והקהילות מתבססות עליה, כך שחשוב להבין לעומק את מה הם בוחנים.
אני לא חושבת שעל מנת להיות בריסטה טוב חייב להתחרות, או על מנת לייצר מוצר מצויין צריך לנצח, אבל אם יש לך חזון או רעיון איך למטב את עולם הקפה לצורה שיותר מתכתבת עם הערכים שלך, זאת בהחלט במה ששווה לעלות עליה.