דילוג לתוכן
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש

למה קפה גורם לנו לרצות ללכת לשירותים? 

🕐זמן קריאה: 2 דקות
הקפה לא רק ממריץ את האנרגיה שלנו, אלא גם ממריץ את מערכת העיכול. אם רציתם לדעת מדוע שתיית קפה גורמת לכם לרצות לגשת לשירותים, המאמר הזה בשבילכם

כתבות חדשות במגזין

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו

בסדרת המופת "תרגיע" ישנה סצנה שבה לארי דיוויד, היוצר של סיינפלד, מחליט לפתוח בית קפה. הוא תולה על הקיר שלט גדול האוסר על עשיית צרכים במקום, ומבקש מכל מי שמערכת העיכול "קוראת לו", שילך לשירותים בבית קפה אחר.
אין ספק שקפה, לצד ההשפעות החיוביות הרבות שלו, גורם לנו לרצות לגשת לשירותים מיד לאחר שאנחנו נהנים ממנו. אז למה זה קורה? הנה ההסברים.

קפה מאיץ את הפעילות של מערכת העיכול

הקפה לא רק ממריץ את האנרגיה שלנו, אלא גם ממריץ את מערכת העיכול. הסיבה לכך היא שהקפה מעודד הפרשה מוגברת של אנזימי העיכול גסטרין ופפסין, של רוק ושל נוזל המרה. כתוצאה מכך, עולה בנו הדחף לגשת לשירותים מיד לאחר שתיית קפה.

גם קפה נטול קפאין משפיע על מערכת העיכול

אם חשבתם שהאשמה היא בקפאין, אז טעות בידיכם. למעשה, גם קפה נטול קפאין ממריץ את פעולת המעיים, כפי שהוכח במחקר שנערך בשנת 2019. במחקר, אותו ערכו חוקרים מאוניברסיטת טקסס, נתנו לכמה עכברי מעבדה לשתות קפה נטול קפאין ועכברים אחרים השקו בקפה רגיל. המחקר מצא שההשפעה של הקפה על פעולת המעיים של העכברים הייתה דומה.

רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו

האם הקפה משפיע על כולנו אותו הדבר?

האם ההשפעה של הקפה על פעילות המעיים, שונה בין גברים לנשים? במסגרת מחקר שפורסם בכתב העת Gut בשנת 1990, חולק שאלון ל-92 אנשים בו הם נשאלו על האופן שבו קפה משפיע על פעילות המעיים שלהם. 29% מהם ענו כי הקפה עורר בהם דחף להתפנות, מתוכם 63% היו נשים.

תוך כמה זמן מתעורר הדחף להתפנות לאחר שתיית קפה?

באותו מחקר הוחדר למשתתפים חיישן לחץ למעי הגס שלהם, כדי בדוק את השפעת פעולת המעי לפני ואחרי שתיית קפה. בקרב המשתתפים שהעידו כי הקפה גורם להם ללכת לשירותים, החיישן הראה עלייה בלחץ שרירי המעי ארבע דקות לאחר שתיית הקפה. בקרב המשתתפים שאמרו כי הקפה לא גורם להם לדחף להתפנות, החיישן לא הציג שינוי בפעולת המעי הגס.
רוברט מרטינדייל, מרצה לכירורגיה ומנהל המחלקה לתזונה באוניברסיטת אורגון לבריאות ומדע, התראיין לניו יורק טיימס בנושא והסביר מדוע עולה בנו דחף מהיר כל כך לגשת לשירותים לאחר שתיית הקפה. לדבריו, לאחר שהקפה מגיע לקיבה שלנו, נשלח מסר למוח. בתגובה לכך, חלה המרצה של המעי הגס ומתעורר בנו רצון עז להתרוקן.

קפה גורם להתכווצות במעי כמו ארוחה שלמה

מחקר שפורסם בשנת 1998 מצא כי 200 גרם קפה גורמים להתכווצות במעי הגס ממש כפי שגורמת ארוחה בת אלף קלוריות. לפי ההשערה, בקפה קיימים כימיקלים אשר גורמים להעברת מסר בין המעי למוח, ומי שמתווך ביניהם אלו ההורמונים שיש להם תפקיד חשוב במערכת העיכול.

ההשפעה החיובית של הקפה על הגוף שלנו

קפה אמנם גורם לנו לגשת לשירותים, אבל יש לו גם השפעות חיוביות רבות על המעיים שלנו – ההפרשה המוגברת של מיצי העיכול שמתרחשת כתוצאה משתיית הקפה, תורמת לספיגת חומרים מזינים מהמזון שאנו אוכלים, כמו מינרלים, ויטמינים, חלבונים, שומנים ופחמימות.

בנוסף לכך, מחקר שנערך בשנת 2020 מצא שמטופלים שעברו ניתוחים גניקולוגיים או ניתוחים במעיים, הצליחו לאכול מוצקים עשר שעות עד 31 שעות מוקדם יותר בזכות שתיית הקפה. מרטינדייל מוסיף בהקשר הזה, כי מספיק לשתות שתי לגימות מהקפה בבוקר שלאחר הניתוח כדי ליהנות מההשפעה החיובית של המשקה. עוד הוא אומר כי קפה יחד עם תזונה נכונה מסייע לטפל בעצירות כרונית.


הקפה תורם גם למערכת השתן שלנו – מחקר מצא ששתיית קפה של שתי כוסות ביום מפחיתה באופן משמעותי את הסיכון לסבול מדלקות בדרכי השתן.

חשוב לזכור שההשפעה של קפה על חילוף החומרים ועל פעילות המעיים משתנה מאדם לאדם, ותלויה במצב הבריאותי ובנסיבות האישיות שלו. כך או כך, שתו קפה במינון שנכון לכם, ואם מערכת העיכול שלכם מגיבה לשתיית קפה בצורה שמעוררת אי נוחות, התייעצו עם רופא.

אולי יעניין אותך גם

0 0 votes
Article Rating
הירשם
Notify of


0 תגובות
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
נשמח לשמוע מה חשבת על המאמר!x