בסופו של יום, על אף המגוון העשיר מאוד שקיים היום בשוק, קפסולות מציעות לנו חוויית קפה סגורה ויש גבול למגוון שנוכל לקבל מהן. היכולת להכין אספרסו מפולי קפה טריים, קלויים וטחונים – פותחת בפנינו עולם אינסופי של אפשרויות מרגשות ומשדרגות את הכנת הקפה מפינוק נחמד לאמנות של ממש. זהו לא רק שדרוג של הציוד בבית שלך, אלא צעד שיהפוך את טקס הקפה היומי שלך להרפתקה אמיתית. ובכל זאת, על אף כל היתרונות המרגשים שהמעבר הזה מציע, לא מדובר בצעד פשוט. כדי לעזור לך לנהל את המעבר בצורה חלקה ואופטימלית, יצאנו לשוחח עם כמה בעלי בתי קלייה מובילים בישראל. כל אחד מהם מביא איתו נקודת מבט ייחודית על הסוגייה ומציע כאן טיפים יעילים ששווה לקחת בחשבון כשנפרדים ממכונת הקפסולות.
רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?
הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו
איזה כיף שהצטרפתם!
הכול מתחיל בהבנת ההעדפות הייחודיות שלך
בית הקלייה נגרו מציע כבר מעל ל-14 שנים מגוון רחב של זני קפה בתהליכי קלייה ייחודיים. גלעד, מייסד ובעלי נגרו, הקים את המקום לאחר שניהל מחקר בן מעל שנתיים אודות עולם הקפה, מחקר שנמשך עד היום ומאפשר לבית הקלייה להתעדכן באופן תדיר ולהציע זנים ממגוון אזורים גיאוגרפיים המותאמים להעדפות מגוונות. כששוחחנו עם גלעד, הוא העלה כבר בתחילת השיחה את השאלה המשמעותית ביותר מבחינתו שעלינו לשאול את עצמנו כשעושים את המעבר הזה: מה אנחנו בעצם מחפשים בחוויית הקפה שלנו? האם המטרה היא ליהנות מכוס קפה מפנקת בבוקר, או לפתח כישורים חדשים?
"אם המטרה היא פשוט ללחוץ על כפתור וליהנות מקפה איכותי, עדיף ללכת על אוטומטית טובה. אני מאוד אוהב את הדלונגי. הן לא יקרות מדי ואם מכוונים אותן לטחינה דקה ומכינים מנות כפולות, התוצאה יחסית מצוינת", אומר גלעד. מצד שני, כשרוצים קפה ברמה הכי גבוהה שיש, לשחק עם טעמים ולחדד מיומנויות, מומלץ ללכת על מכונות ידניות עם סינגל בוילר. מכונות כמו ECM או Helit, בשילוב עם מטחנה איכותית כמו Eureka יאפשרו להגיע לתוצאות ברמה גבוהה.
אם הולכים על מכונת סינגל בוילר ידנית, יהיה עלינו גם לבחור האם ללכת על חיבור ישיר או מיכל מאחור. חיבור ישיר יאפשר לנו להתקין בקלות פילטרים ולצמצם למינימום הצטברות אבנית ורעש. עם זאת, העברת המכונה תהיה מסורבלת יותר. ישנן גם משאבות רציפות שמציאות מעבר בין מיכל לחיבור ישיר.
כמה כדאי להשקיע במכונת אספרסו?
בלב שוק מחנה יהודה, פועל כבר למעלה משני עשורים בית קלייה המציע מגוון רחב של תערובות לכל סוגי הקפה – ממכונות אספרסו ועד לבוץ. שוקפה נחשב כבר שנים בירושלים ומחוצה לה לסמכות בעולמות הקפה ובמשך שנים התמחה בעיקר בקליית קפה חד-זני. עם המומחים של בית הקלייה, הסוגייה העיקרית שעלתה היא סוגיית העלויות. ישנו רף שאם נרד ממנו, נגלה שהשקענו סכום משמעותי במכונה שלא בהכרח נותנת לנו את המקסימום.
"גם אם מדובר במכונה ראשונה, כדאי שנשקיע כמה שיותר במכונה", מסביר ברק, מומחה הקפה של שוקפה. "לא כדאי להשקיע פחות מ-2500 ₪ על מכונה אוטומטית וכשזה מגיע למכונות הידניות, ההשקעה צריכה להיות 3000 ₪ וצפונה. כמובן שניתן למצוא בקלות מכונות יד שנייה מעולות בטווח הזה וגם זו אפשרות שאפשר לקחת בחשבון. בגזרת האוטומטיות, אני מאוד אוהב את המליטה ובידנית, אין על הרנצ'יליו סילביה".
ברק מדגיש כמה טעויות נפוצות שכדאי להחזיק בראש בצעדים הראשונים עם המכונה:
- מדליקים את המכונה? חשוב לוודא שיש מים במיכל
- לא מתחילים להכין קפה עד שחימום המכונה מסתיים
- יש לוודא ששמנו בידית החליטה את כמות הקפה המתאימה – לא פחות ולא יותר
- לשים לב היטב לעובי הטחינה – כל שינוי, גם הקטן ביותר יכול להיות משמעותי מאוד בחליטת הקפה.
- תמיד כדאי לרכוש כמויות קטנות של זנים חדשים – כך נקבל תמיד כמה שיותר חוויות וטעמים ונגלה מה מתאים לנו, וגם לא "ניתקע" עם קפה שפחות לטעמנו.
תחזוקה נכונה של מכונת הקפה
כדי ללמוד על האופן היעיל ביותר לתחזק את מכונת הקפה החדשה, פנינו אל רועי מקפה בנימינה. מה שהתחיל כבית קלייה, הפך היום כבר למוסד שכולו עוסק באהבת הקפה. לצד בית הקפה המציע שירותי קלייה במקום, המקום עורך לעתים קרובות סדנאות העשרה שמאפשרות לשפר את כישורי הכנת הקפה וללמוד לעומק על מגוון זנים וטכניקות קלייה.
"חשוב שנזכור, קפה הוא גם השקעה כלכלית", מדגיש רועי. "לכן תמיד כדאי לשתף את בני המשפחה ובעיקר את בת או בן הזוג בהחלטה. ככה גם נוכל לוודא שאנחנו מתאימים את הזנים לטעמים של כל המשפחה וגם ניתן לקבוע מה 'תקציב הקפה' שבאמת מקובל עלינו".
כשזה מגיע לתחזוקת המכונה, רועי מציע מספר דגשים:
- לנקות שומני קפה מהמכונה – רוב הספקים לא מדגישים מספיק את חשיבות הפעילה הזו שיכולה לשנות משמעותית את חוויית הטעם.
- לנקות אבנית – הרבה אנשים מקלים בחשיבות ניקוי האבנית לעתים קרובות ומנסים לחסוך על התחזוקה. מדובר בפעולה שיכולה להאריך משמעותית את תוחלת החיים של המכונה.
- להשתמש במים איכותיים – מים מינרליים או מבר מים ביתי יעניקו טעם קפה נקי יותר. חשוב להדגיש שזה לא יפטור אותנו מניקוי אבנית.
הנקודות הקריטיות לסקר שוק יעיל
היצע הדגמים בשוק הוא אדיר וטווח המחירים יכול לנוע מ-1,500 ₪ ועד 20,000 ומעלה. השאלה היחידה היא כמה אנחנו משוגעים לדבר. קל ללכת לאיבוד בתוך הסבך הזה. אסף מ-Unico, בית קלייה הפעיל מאז 2012 ומציע מגוון תערובות ערביקה חד זניות וזנים ייחודיים המורכבות בבית הקלייה עצמו, מציע כמה תובנות לבחירת מושכלת.
"לפני הכל, חשוב ניקח בחשבון שטווח האפשרויות שלנו רחב מאוד. זה מתחיל עם שאלת המטחנה והבחירה האם ללכת על מכונה עם טחינה מובנית או מטחנה חיצונית. כאן כדאי שנשאל את עצמנו האם אנחנו רוצים לקבל קפה כאן ועכשיו בלחיצת כפתור, או לקבל רזולוציה גבוהה יותר של אפשרויות ולטחון בעצמנו. כאן נכנס גם עניין האוטומטית מול ידנית. חוויית המשתמש היא קריטית פה כדי לקבל החלטה".
רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?
הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו
איזה כיף שהצטרפתם!
אסף מדגיש נקודה קריטית נוספת – לא כדאי בשום מקרה לקבל החלטה על פי קפה שטעמנו ממכונה כזו או אחרת. התוצאה שנקבל ממכונה מקצועית לעולם לא תהיה זהה למה שנקבל בבית. הלחץ, המיומנות של הבריסטה ורמת הטחינה תמיד יהיו שונות. "למי שנכנס לתחום, מותגים כמו Breville או Sage מציעים מכונות עם מטחנות מובנות וגופי חימום שיציעו מענה מעולה. למתקדמים, כדאי לשקול מכונות של La Marzocco".
אז כפי שניתן לראות, המעבר ממכונת הקפסולות לשלב הבא פותחת שער אל תרבות שלמה של חוויות קפה ייחודיות. המסע החדש הזה מבטיח לא רק טעמים עמוקים יותר, אלא הערכה עמוקה יותר לכל ספל שנכין בבית.
יש לכם שאלות נוספות או התלבטויות נוספות לגבי שדרוג מכונת הקפסולות? נשמח לשמוע! כתבו לנו כאן בתגובות.