מקיאטו

מקיאטו - מה זה, איך מכינים אותו, מה פירוש השם, מה ההבדל בינו לבין לאטה מקיאטו. וגם: מה ההבדל בין מקיאטו קצר, כפול וארוך?
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
שיתוף ב telegram

מקיאטו פירושו באיטלקית הוא "מוכתם". ומקיאטו אספרסו פירושו "אספרסו מוכתם". מדובר בכתם החלב או הקצף שמוסיפים למנת האספרסו. כך הטעם מעודן ומתקתק יותר. סיבה נוספת לשימוש בקצף היא שהוא מונע את מעבר החמצן אל האספרסו וכך נשמרת הארומה הייחודית של האספרסו.

שמות נוספים למקיאטו

למקיאטו שמות נוספים. בברזיל למשל מכנים אותו "קפה פינגו" – פינגו משמעו טיפה בפורטוגזית. יש גם המכנים אותו אספרסו מקיאטו – שמו המלא. בעברית יש הנוהגים לכנות אותו קפה מוכתם או מנומר, או פשוט קפה מקיאטו.

ספל מקיאטו אספרסו
מקיאטו אספרסו. התחיל מהבריסטות. מקור: ויקיפדיה

היסטוריה

על פי הסיפור ההיסטורי, הולדת המקיאטו היא בשיטה של הבריסטות להבחין בין אספרסו עם מעט חלב לאספרסו בלי חלב, שאותו סימנו באמצעות טיפת חלב. כך הם גילו שלמעשה יצרו משקה חדש המעודן יותר מהאספרסו ובלי שנפגעת הארומה שלו. 

איך מכינים מקיאטו?

מקיאטו הוא משקה הקפה שבו יש היחס הגבוה ביותר בין כמות האספרסו לכמות חלב, כמובן לטובת האספרסו.  בהרחבה, היחס המדויק הוא 10-5 גרם חלב  חם  ( 2-1 כפיות) בחום של 60-66 צלזיוס למנת אספרסו.

רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו

שלבי ההכנה

  1. מזגו מנת אספרסו (30 מ"ל) באמצעות מכונת האספרסו, או במקינטה או בכל דרך שאתם אוהבים.
  2. חממו את החלב במכשיר הקיטור ל-60 מעלות צלזיוס (לא לטמפרטורת רתיחה). השתמשו במכשיר גם להקצפה. מי שאין לו מכונה יכול להשתמש גם במערבל חשמלי ליצרת הקצף.
  3. סלקו את הבועות מהחלב באמצעות הקשה על כלי הקיטור, כך שיהיה כתם חלב חלק.
  4. מזגו את החלב לכוס האספרסו בצורה חלקה וזורמת.
  5. השתמשו בכפית ליצור את כתם הקצף.
  6. ייתכן שתצטרכו לחזור על פעולת אלו כמה פעמים עד לקבלת היחס הרצוי.

מקיאטו קצר, מקיאטו ארוך ומקיאטו כפול

בדומה לאספרסו,  גם את המקיאטו מחלקים למנות לפי גדלים: מקיאטו קצר, מקיאטו ארוך ומקיאטו כפול.

מקיאטו קצר

מקיאטו קצר הוא המקיאטו שתיארנו בהכנה. משתמשים במנת אספרסו אחת ומעט חלב. והנה, יש לנו מקיאטו קצר.

מקיאטו כפול

מקיאטו כפול הוא מקיאטו המבוסס על אספרסו כפול, כלומר 60 מ"ל מים חמים ו-15 גרם אספרסו. בכל המשקאות הקפידו לשמור על יחס של כפית חלב למנת אספרסו.

מקיאטו ארוך

מקיאטו ארוך מבוסס על האספרסו הארוך, כלומר מנה כפולה של אספרסו: 30 גרם אספרסו, או שתי כוסיות אספרסו, ומעליהן חלב מאודה וחלב מוקצף בכמות קטנה. כאן כדאי לסובב את הכוס עם סיבוב השעון כדי שהחלב יתפזר במעלה הכוס, ולא תצטרכו להוסיף חלב. יש גם אפשרות לשלב בין השניים, למשל מקיאטו ארוך-כפול.

לאטה מקיאטו ומקיאטו מודרני

ההבדל בין הלאטה מקיאטו למקיאטו הוא שלאטה מקיאטו משמעותו היא חלב מוכתם, כלומר הדגש הוא על החלב.  או במילים אחרות, הפוך מהמקיאטו – שפירושו כאמור אספרסו מוכתם. לאטה מקיאטו הוא למעשה כוס חלב ארוכה המוכתמת באספרסו. זהו משקה המורכב משליש חלב חם, שליש אספרסו ושליש חלב מוקצף שלא מערבבים אותם, כלומר שני שלישים חלב. 

במקיאטו המודרני, לעומת זאת, משתמשים ביחס של חצי אספרסו וחצי חלב, כך שלמעשה מדובר במשקה חדש ולא במקיאטו הידוע.

מה ההבדל בין קפוצ'ינו לבין מקיאטו?

מקיאטו שונה מהמשקה הפופולרי קפוצ'ינו. אומנם שניהם משקאות אספרסו עם חלב, אבל ההבדל הוא ביחס בין האספרסו לחלב. בעוד בקפוצ'ינו היחס הוא שליש אספרסו, שליש חלב חם, שליש חלב מוקצף, במקיאטו אנחנו משתמשים בכפית חלב בלבד לכוס וזוכים לארומה של האספרסו ולמתיקות של החלב. 

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
שיתוף ב telegram

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מדריכים

קפה בקלייה בהירה - מה זה אומר? איך מכינים אותו? מה הטעם שלו ואיך כדאי לשתות אותו? כל התשובות במדריך
לקפה שחור שמות רבים. מה ההבדלים ביניהם? למה נקרא קפה טורקי? איך באמת צריך להכין אותו? והאם הוא בריא?
איפה באמת נולד קפה אמריקנו, כמה קלוריות יש בו ועוד כמה עובדות מעניינות