קפה שחור זה לא רק קפה לנגדים. לקפה שחור שמות רבים, קפה טורקי, קפה בוץ, קפה יווני עוד. מהו בדיוק קפה שחור, למה זכה לשמות רבים כל כך, ואיך באמת צריך להכין אותו, והכי חשוב, האם הוא בריא?
קפה שחור, קפה טורקי, קפה בוץ, קפה יווני – הגדרות
קפה שחור הוא למעשה שם כולל לשיטות עתיקות להכנת קפה מפולי קפה כתושים ללא תוספת חלב, שמנת וכדומה. כלומר קפה בצבע שחור. שיטות ההכנה רבות ומשתנות מתרבות לתרבות. הקפה השחור נבדל מאספרסו וכן מנס קפה.
קפה טורקי
קפה טורקי הוא סוג של קפה שחור, שההכנה שלו נעשית על ידי הרתחה של פולי הקפה בכלי שנקרא ג'זווה. שימו לב לא להתבלבל עם פינג'אן – שהיא כוס הקפה. את הקפה הטורקי מייצרים מפולי ערביקה שאותם קולים עד קבלת צבע בהיר. לאחר מכן טוחנים את הפולים דק דק. בישול הקפה הטורקי המסורתי הוא בישול ארוך יחסית וללא סוכר.
בישראל התקבע השם קפה טורקי לסוגי הֹפולים ללא קשר להכנה, אולי בשל המותג הידוע "קפה טורקי" של עלית. כמו כן הקלייה של הֹפולים לקפה טורקי בארץ יוצרת גוון בהיר פחות.
קפה יווני
היוונים קוראים לקפה הטורקי יווני. ההבדל ביניהם שהקפה היווני מבושל עם סוכר, בדרך כלל הרבה סוכר כדי לשמור על הקרמה.
קפה בוץ
קפה בוץ מתאר את הליך החליטה שעוברים הפולים בדרכם להיות קפה שחור, והוא נקרא על שם הגרגרים בתחתית הכוס המזכירים בוץ. קפה הבוץ הוא קפה שבו חולטים את הפולים הטחונים במים בטמפרטורה של 90 צלזיוס, ללא בישול של הקפה.
רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?
הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו
איזה כיף שהצטרפתם!
היסטוריה
לפי הסיפור ההיסטורי השם "קפה טורקי" מקורו בקרב וינה שנערך במאה ה-17, לאחר שהטורקים הפסידו לאימפריה הרומית והשאירו מאחוריהם שקי קפה. מרגע זה ואילך השם "קפה טורקי" הופץ בעולם ומשמעותו בעיקר דרך הקלייה של הקפה הטורקי. אגב, לטורקיה הגיע הקפה הטורקי בכלל מסוריה.
על פי נועה ברגר, סוציולוגית של קפה, קפה בוץ לעומת זאת הוא בכלל המצאה יהודית שנולדה באירופה. המשפחות היהודיות חשבו על פתרון כיצד לשתות קפה בשבת. כמו החמין, גם הקפה היה מתבשל בבקבוק לפני תחילת השבת והיו שותים אותו עם החמין.
קפה ערבי
לקפה ערבי שתי משמעויות, זן הקפה ערביקה – פירושו המילולי הוא קפה ערבי. (קראו עוד על בחירת פולים). קפה ערבי מתייחס גם לדרך ההכנה:
איך מכינים קפה שחור ערבי מצוין
- מוזגים מים פושרים לכוס הבישול (גז'ווה)
- מוסיפים שתי כפיות גדושות של פולי קפה טחונים (או לפי הטעם)
- מערבבים
- מבשלים את הפולים עם המים לכ-3 דקות על אש גבוהה כדי שהפולים יצופו מעלה
- כשהקפה מגיע לרתיחה מורידים מהאש. לא לחכות שהקפה יגלוש
- מוסיפים סוכר אם אוהבים
- מחכים שלוש דקות נוספות שהקפה ישקע
- מוזגים לכוס קפה קטנה
בקפה ערבי חייבים את מצרך ההל. כדאי להשתמש בתערובות המכילות הל. אחרים מעדיפים להוסיף את ההל בתום הבישול. אפשר להוסיף גם קינמון או חוואייג'.
טיפים נוספים להכנת קפה שחור
יש שיטות רבות להכנת קפה טורקי, וכל אחד בטוח שהשיטה שלו הכי טובה. הנה כמה טיפים להכנת קפה שחור מוצלח:
א. אל תערבבו את הקפה עם הבישול. צריך לתת זמן לקפה לעלות
ב. אל תוסיפו סוכר לפני הבישול. זה שורף אותו ופוגע בטעם
ג. אל תיתנו לקפה לגלוש עד שלא יהיה קצף. זה שורף אותו וזה הרבה פחות טעים
ד. אם אתם משתמשים בקפה עם הל, השתמשו בפחות סוכר או הימנעו מסוכר בכלל. ההל די מתוק בפני עצמו
מתי שמים את הסוכר בקפה בוץ?
אם לא מבשלים את הקפה אלא מכינים קפה בוץ (קפה טחון עם מים חמים/רותחים), ההמלצה של הרוב היא להוסיף את הסוכר לאחר מזיגת המים. יש לכך שתי סיבות: הסוכר, שהוא חומר מסיס, פורץ את מתח הפנים של המים וכך גם גרגרי הקפה צפים פחות. סיבה שנייה היא שחומרי הטעם של הקפה עוברים למים בהליך שנקרא פעפוע (דיפוזיה). הוספת הסוכר מפריעה להליך זה ולטעם.
טקסים הקשורים לקפה הטורקי
יש כמה טקסים הקשורים לקפה שחור או טורקי, שהידוע בהם הוא קריאת עתידות בבוץ שנשאר בתחתית הקפה. על פי הטקס השותה בקפה מניח את הכוס הפוכה ולאחר שהיא קצת מתקררת מגדת העתידות קוראת בכתמי הקפה שנשארו.
הקפה הטורקי משמש גם בטקסי הצעות הנישואין בטורקיה. הכלה מזמינה את החתן והוריו. בטקס היא שמה בקפה של החתן מלח במקום סוכר. אם הוא מגיב בקור רוח, זה מעיד על הטמפרמנט הנוח שלו.
האם הקפה השחור בריא?
על פי מחקר ראשוני שפורסם השנה בביטאון "איגוד הלב האמריקאי", שתיית כוס קפה שחור אחת מפחיתה את הסיכוי למחלות לב. במחקר נבדקו 21 אלף איש. התוצאות הראו כי שתיית כוס קפה אחת מפחיתה את הסיכון לאי-ספיקת לב בין 5% ל-12% ולטרשת עורקים ב-30%.
עם זאת יש לשים לב שמדובר בקפה ללא תוספת סוכר ושומנים, כמו חלב או שמנת, וכאמור מדובר במחקר ראשוני.