קפוצ'ינו

קפוצ'ינו הוא אחד המשקאות הפופולריים בבתי הקפה בישראל. הוא גם אהוב על מכיני הקפה במכונות הביתיות. אם אתם רוצים לדעת איך מכינים משקה קפוצ'ינו, מה ההבדל בינו לבין קפה הפוך וטיפים מוצלחים להכנת הקפוצ'ינו שלכם, אתם מוזמנים לקרוא את המדריך הבא
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
שיתוף ב telegram

מה זה קפוצ'ינו

אבל מה זה קפוצ'ינו בכלל? בהגדרה הרחבה קפוצ'ינו הוא משקה המורכב מאספרסו, חלב חם וחלב מוקצף. כמו הרבה משקאות קפה איטלקיים הקפוצ'ינו מבוסס על אספרסו.

מקור השם קפוצ'ינו הוא משם הכובע שלובשים הנזירים במסדר האיטלקי של הפרנציסקנים. זהו ברדס הנקרא קפוצ'ו ודומה לקפוצ'ון שכולנו מכירים. מה הקשר לקפוצ'ינו? כנראה שילוב הצבעים לבן (של החלב) וחום (של האספרסו) נראה דומה.

חלקי הקפוצ'ינו – ממה מורכב קפוצ'ינו?

הזכרנו את ההגדרה הרחבה למשקה קפוצ'ינו. ההגדרה המדויקת תהיה שליש חלב חם (מאודה), שליש חלב מוקצף ומנת אספרסו  – 30 מ"ל. בעבר הרכיבים היו מעט שונים ובמקום חלב מוקצף השתמשו בקצף סמיך או בקצפת. הקפוצ'ינו הראשון שהוגש בבית קפה הוגש בבית קפה בוינה. אז כאמור הייתה גבעת קצפת/קצף סמיך על המשקה הידוע. עם השנים מרקם החלב המוקצף החליף את הקצפת, והמשקה הפך לקל יותר לשתייה.

מה ההבדל בין קפוצ'ינו ל"קפה הפוך"?

לא מעט מתבלבלים בין קפה הפוך לקפוצ'ינו. למעשה, ההבדל אינו ברכיבים אלא בדרך ההכנה. קפה הפוך הוא מינוח ישראלי בלבד ומתייחס להכנה שבה מזיגת הקפה קודמת למזיגת החלב. למעשה מדובר במשקה קפוצ'ינו לכל דבר ועניין.

אחרים טוענים שבקפה הפוך מידת החלב רבה יותר משבקפוצ'ינו, ולכן ניתן למצוא בישראל הפוך קטן והפוך גדול שבהם מנת החלב גדולה בהרבה משליש. לפעמים זה אפילו כמעט לאטה –  שבו יש שני שלישים חלב. התומכים בטענה זו סוברים שמשמעות קפה הפוך היא היחס ההפוך בין חלב לקפה. כלומר בקפה הפוך יש יותר חלב מקפה.

הזכרנו גם שבעבר את הקפוצ'ינו היו מכינים עם קצפת ולא עם חלב מוקצף. מעטים טוענים שקפוצ'ינו חייב להיות עם קצפת, כמו הקפו'צינו המקורי. קשה לתמוך בטענה זו כיום, כשברוב העולם משקה קפוצ'ינו מוגש ללא קצפת, אלא אם כן ממש ביקשתם.

משקה קפוצ'ינו על צלחת ולידו כפית
קפוצ'ינו מודרני. קרדיט צילום: CANVA

איך מכינים קפוצ'ינו

ואיך מכינים משקה קפוצ'ינו הלכה למעשה? את הקפוצ'ינו ניתן להכין במגוון דרכים. כאמור, את הקפוצ'ינו מכינים ממנת אספרסו שאותה ניתן להכין במקינטה, קנקן מוקה או באיירפורס – מכשיר מודרני להכנת אספרסו.

את החלב החם, המהווה שליש ממשקה הקפוצ'ינו, מכינים באמצעות הסטימר (כלי הקיטור) של המכונה. אפשר לחמם את החלב גם בדרכים אחרות, למשל על הכיריים או במיקרוגל, אבל חשוב להקפיד לא להרתיח את המים. הטמפרטורה צריכה להיות 60 מעלות צלזיוס מקסימום.

עבור החלב המוקצף אפשר להשתמש גם כן בסטימר. אם אין במכונה סטימר המשמש מקציף תוכלו להשתמש בקנקן הקצפה ביתי מנירוסטה או מפורצלן. דרך נוספת להקציף את החלב היא מערבל חשמלי.

אלו השלבים המקובלים להכנת קפוצ'ינו איכותי:

1. חימום והקצפת החלב

בשלב ראשון נשתמש בכוס סטנדרטית לקפוצ'ינו קטן. את החלב החם יש לחמם בקיטור עד טמפרטורה של 70-60 מעלות אך לא להרתיח. בטמפרטורה זו הוא מקבל את המרקם של החלב החם של הקפוצ'ינו  – קצף מיקרו. אם אינכם משתמשים במכשיר עם מד טמפרטורה, תוכלו לדעת שהטמפרטורה נכונה אם נוצרות מעט בועות בקצה הספל. לאחר שהחלב מתחמם הרחיקו את הכלי מהחום, ושימו במשטח שטוח ובטיחותי.

בד בבד הקציפו את החלב בחלק המיועד לכך במכונה או באמצעות מערבל חשמלי. אם אתם משתמשים במערבל חשמלי, הגבירו את מהירות ההקצפה כאשר החלב נעשה סמיך. המשיכו לערבל עד שהקצף מתאים למרקם הרצוי לכם.

2. חליטת האספרסו לספל

בשלב זה הכינו את האספרסו בדרך המועדפת עליכם והוסיפו אותו לשליש מתכולת הספל. חליטת האספרסו צריכה להיעשות לאחר שהחלב המוקצף כבר מוכן, משום שעדיף למזוג את החלב סמוך ככל שניתן לזמן חליטת האספרסו.

3. מזיגת החלב ועיטור החלב בקצף

לאחר שמזגתם את מנת האספרסו מזגו שליש חלב חם ולאחר מכן שליש חלב מוקצף. אפשר לגוון את הטעם גם באמצעות סירופ שוקולד או סירופים אחרים, בכמות המועדפת עליכם. יש גם הנוהגים לתבל בשוקולד או בווניל או שמשתמשים בחלב בטעמים. כפי שציינו, יש המשתמשים בקצפת במקום חלב מוקצף, כמו בקפו'צינו המסורתי.

בבתי הקפה ודאי יצא לכם להיתקל בעיטורים שונים מהחלב המוקצף. איך הם עושים את זה? אומנות זו נקראת לאטה ארט. אומנות זו נוצרת באמצעות החיבור בין הקרמה לקצף החלב. הציורים הפשוטים נעשים באמצעות מקלות המיועדים לכך. יש גם שבלונות מיוחדות לאיורים וכן אקדח קצף.

רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו

טיפים להכנה מוצלחת של קפוצ'ינו

עד עכשיו דיברנו על הכנת משקה קפוצ'ינו, אבל לא דיברנו על מה שבאמת חשוב: איך להכין קפוצ'ינו מצוין. אז יש לנו כמה טיפים להכנה מוצלחת של קפוצ'ינו:

1. התאמת תערובת הקלייה לקפוצ'ינו

בחנויות תוכלו למצוא המון תערובות קלייה מסוגים שונים. אך תערובת מתאימה למשקה האספרסו אינה מתאימה בהכרח לקפוצ'ינו. שני הפולים העיקריים המשמשים לתערובת הם ערביקה  ורובוסטה. הערביקה היא מרירה פחות ולכן מתאימה יותר לקפוצ'ינו כדי שלא תשתלט על הטעם. לכן כדאי לבחור תערובת שבה הרובוסטה לא דומיננטית.

2. סוג החלב

הזכרנו שאפשר להשתמש בכמה סוגי חלב, ואפילו בחלב בטעמים עבור קפוצ'ינו. אפשר להשתמש גם בתחליפי חלב – חלב סויה, שיבולת שועל שקדים וכו' (כאן תוכלו לקבל כמה רעיונות). עם זאת עבור קצף מושלם כדאי להשתמש בחלב רגיל, החל מ-3% שומן.

3. אחסון החלב

ליצירת קצף איכותי כדאי להקציף את החלב מיד לאחר ההוצאה מהקירור, שכן חלף קר מוקצף בצורה טובה יותר. לכן גם הימנעו מהקצפה בחלב עמיד שלא היה בקירור.

4. חימום החלב והקצפתו

הימנעו מלשרוף את החלב ולמלא אותו באוויר. הקיטור היבש של מכונת האספרסו מאפשר קצף דחוס ואחיד. כדי להשיג את אותו קצף אחיד ויבש מלאו את החלב רק עד גובה שני שלישים מהכלי.

לאחר סיום ההקצפה כבו את מתג הקיטור מיד לפני שאתם מוציאים את הכלי כדי לא להיפגע מהקיטור.

5. קנקן הקפה

מומחים ממליצים להשתמש בקנקן מקורר, כך נשמרים אדי החלב יותר זמן. כך גם הקצף יהיה קרמי יותר וחלק יותר.

6. מזיגה

במזיגה לספל מזגו את האספרסו לספל חם. במכונה החזיקו ביד אחת את הספל נטוי וביד השנייה בעדינות ובאיטיות מזגו את החלב המאודה. ודאו שהמזיגה לא נעשית מגובה רב מדי. בהדרגה ישרו את הספל כשהוא מתמלא בחלב. במזיגת הקצף נערו את הכלי לוודא שהקצף נוחת בחלק העליון של הקפוצ'ינו, או לחלופין השתמשו בכפית.

איך שותים משקה קפוצ'ינו

 יש להגיש את הקפוצ'ינו מיד עם ההכנה. את הקפוצ'ינו כדאי לשתות בלגימות מדודות ולהתענג על שילוב הטעמים בין תערובת הקפה לחלב החם ולחלב המוקצף. זאת בניגוד לאספרסו, שאותו נהוג לשתות בלגימה אחת או שתיים. לרווייה!

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
שיתוף ב telegram

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מדריכים

קפה בקלייה בהירה - מה זה אומר? איך מכינים אותו? מה הטעם שלו ואיך כדאי לשתות אותו? כל התשובות במדריך
לקפה שחור שמות רבים. מה ההבדלים ביניהם? למה נקרא קפה טורקי? איך באמת צריך להכין אותו? והאם הוא בריא?
מקיאטו - מה זה, איך מכינים אותו, מה פירוש השם, מה ההבדל בינו לבין לאטה מקיאטו. וגם: מה ההבדל בין מקיאטו קצר, כפול וארוך?