מרגישים שלאחרונה לקפה המוכר והאהוב טעם משונה ופחות טעים מאשר בעבר? ייתכן שהבעיה היא תחזוקה ירודה של מכונת הקפה. על מנת שמכונת הקפה תעבוד בצורה מיטבית ובכדי לשמור על הארומה והטעם של הקפה, יש להקפיד על תחזוקה שוטפת של מכונת הקפה. לפניכם כל המידע והטיפים שאתם צריכים
סוגים של מכונות קפה
כידוע, כיום קיימים בשוק מגוון נרחב של מכונות קפה, ממכונת קפה ידנית ועד מכונת קפה אוטומטית. אמנם קיימים הבדלים בסיסיים בתחזוקת המכונות השונות, אולם ישנם גם דגשים דומים שמאפיינים את כלל מכונות הקפה. כדי להבטיח כי מכונת הקפה תישמר לאורך זמן ושהקפה יהיה לא פחות ממדהים, יש לבצע את הפעולות הבאות באופן שוטף:
ברמה היומית:
הקפידו לנגב עם סמרטוט את מקציף החלב לאחר כל שימוש. כדאי גם להפעיל את המקציף "על יבש" לפני ואחרי השימוש כדי לסלק את החלב היבש והחיידקים שמצטברים בקצה צינור ההקצפה. פעולה זו גם עשויה למנוע טעם לוואי בקפה, וגם למנוע מצב ששאריות החלב מתקשות ונשרפות, ויהיה הרבה יותר קשה לנקות אותן. בנוסף לכך, יש לרוקן את הקפסולות המשומשות, וכמובן את שאריות הקפה מידית החליטה, לדאוג שיש מספיק מים במכונה, לוודא כי יש מספיק פולי קפה בתא האחסון (במכונות אוטומטיות) ולשמור על ניקיון חיצוני של המכונה על ידי העברת מטלית לחה על החלקים החיצוניים.
רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?
הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו
איזה כיף שהצטרפתם!
ברמה החודשית:
ברמה החודשית הפעולה המרכזית שיש לבצע הינה הסרת אבנית. מומלץ לבצע פעולה זו אחת לחודש – חודשיים, כמובן לפי רמת השימוש במכונה ובהתאם לסוג המים שאתם משתמשים בהם לקפה (מי ברז ידרשו ניקיון לעיתים תכופות יותר מאשר מים מסוננים). בנוסף, מומלץ לנקות בצורה יסודית יותר את מקציף החלב. זאת, על ידי פירוק השרביט והשרייה שלו במים חמים עם מעט סבון כלים, למשך 15-20 דקות. אם הלכלוך עיקש, אפשר להשרות אותו למשך לילה שלם. כמובן שלאחר מכן יש לשטוף היטב את המקציף במים ולחברו למכונת הקפה. בנוסף, יש לנקות עם מים וסבון את המסננים, את הסל שמאחסן את הקפסולות המשומשות ואת מגש הטפטוף. את ידית החליטה יש לנקות ביסודיות במים חמים.
ברמה השנתית:
מידי שנה מומלץ לבצע החלפה של גומיות האיטום של ראש החליטה, את הפילטרים, וכן שסתומים וצינורות שונים – בהתאם לסוג המכונה. חילוף של חלקים אלו הכרחי מכיוון שהם נוהגים להתבלות ולעבוד בצורה פחות יעילה לאחר שימוש של כשנה.
אז לאחר שהבנו מהי תדירות התחזוקה, איך בעצם מנקים את חלקי מכונת הקפה?
בדרך כלל, לכל מכונת קפה יש הוראות יצרן ובהן מפורטות בהרחבה הפעולות ואופן התחזוקה של חלקי מכונת הקפה השונים. לכן, מומלץ לעיין קודם כל בהוראות היצרן בכדי לא לגרום לנזקים למכונה. דרך אחת לניקוי המכונה היא באמצעות העברה של חומץ/ אבקה/ טבליה ייעודית לניקיון דרך צינורות מכונת הקפה. יש לעשות זאת על ידי הכנסת חומר ניקוי למיכל המים של המכונה ולאחר מכן להפעיל את המכונה. באמצעות שיטה זו, ניתן לנקות את שאריות הקפה/ החלב שמצטברות בתוך המכונה ועלולות לגרום לסתימות. לאחר פעולת הניקוי, יש לשטוף את מיכל המים היטב בברז ולהפעיל את המכונה כך שלפחות מיכל מים נקי אחד יזרום לפני שהיא תייצר קפה מחדש.
על מנת לנקות את חלקי המכונה החיצוניים, יש לפרק אותם מתוך המכונה ולנקות אותם אחת לחודש בצורה יסודית עם מים וסבון. החלקים השונים כוללים את הפח לקפסולות המשומשות, מגש הטפטוף ומיכלי המים והחלב.
הסרת אבנית ממכונת הקפה
תהליך הסרת האבנית הינו חשוב ביותר ויש לבצע אותו בכל מכונות הקפה השונות אחת לשניים-שלושה חודשים. במכונות הקפה (ללא קשר לסוג שלהן) לרוב לא תופיע נורה שמתריעה כי יש לבצע ניקוי אבנית. לכן, יש להיות אחראיים ולדאוג שהפעולה תבוצע. אבנית שמצטברת במכונת הקפה עלולה לגרום לקפה להיות עם טעם רע ומוזר, ואף לגרום לסתימות שיורידו את זרימת האספרסו לכוס. חומר מומלץ להסרת האבנית נקרא "דורגול", אשר מנקה ומסיר את האבנית ממכונת הקפה בצורה יסודית ויעילה. הקפדה על תהליך הסרת האבנית יאריך את ימי מכונת הקפה שלכם.
לסיכום, תחזוקת מכונת הקפה הינה חשובה מאוד ועשויה לגרום לקפה שלכם להיות טעים יותר ואף לחסוך לכם תיקונים והחלפות של מכונת הקפה. כדי שתזכרו לבצע את פעולות התחזוקה, ניתן לרשום ביומן את מועדי הניקיון החודשיים והשנתיים וניתן גם להשאיר פתק עם תזכורת על המקרר או על מכונת האספרסו. בהצלחה!