נתחיל בקצת אטימולוגיה, ברשותכם: המילה מקיאטו (macchiato) מגיעה מהשפה האיטלקית ופירושה "מוכתם". הכוונה לכתם החלב או הקצף מעל מנת האספרסו, באמצעותו הופך טעם הקפה למעודן ומתקתק יותר. הכתם הקטן הזה למעשה מונע את מעבר החמצן ישירות אל האספרסו – וכך נשמרת הארומה הייחודית שלו.
בברזיל, מכונה המקיאטו גם קפה פינגו, מהמילה פינגו בפורטוגזית שמשמעותה "טיפה". יש גם המכנים אותו בשמו המלא, אספרסו מקיאטו, ולעיתים, בשל הטקסטורה המנומרת שנוצרת על הקרמה, הוא מכונה גם קפה מנומר.
מה זה מקיאטו?
וכעת לנוסחה הרשמית: מבין כל משקאות הקפה, מקיאטו הוא זה עם היחס הגבוה ביותר בין כמות האספרסו לחלב (לטובת האספרסו). היחס המדויק עבור מקיאטו עם חלב הוא 5-10 מ"ל (בערך כפית) של חלב חם (בחום של 60-66 צלזיוס, אם חשוב לכם לדייק), על כל מנת אספרסו.

איך קפה חדש נולד? בטעות, כמובן
המקיאטו נוצר במקור מתוך צורך בסיסי של בריסטות להבחין בין אספרסו עם חלב לאספרסו בלי חלב. את האספרסו עם החלב נהגו לסמן באמצעות כתם קצף, אבל תוך כדי הסימון הלא משמעותי הזה, התגלתה וריאציה חדשה של המשקה – אסתטית, מסקרנת ומעודנת אשר לא פוגעת בטעם ובארומה של האספרסו. קסם של כתם.
רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?
הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו
איזה כיף שהצטרפתם!
איך מכינים מקיאטו?
- הכינו מנת אספרסו (30 מ"ל) במכונה או במקינטה ומזגו אותה לכוס.
- חממו חלב במכשיר קיטור ל-60 מעלות צלזיוס, באמצעותו תוכלו גם להקציף את החלב (ניתן להשתמש גם במערבל חשמלי ליצירת הקצף).
- סלקו את הבועות מהחלב באמצעות הקשה על כלי הקיטור, ליצירת כתם חלב חלק.
- מזגו את החלב לכוס האספרסו בצורה חלקה וזורמת.
- השתמשו בכפית על מנת ליצור את כתם הקצף.
מקיאטו קצר, ארוך או כפול? אלה המינונים המדויקים
בדומה לאספרסו, גם את המקיאטו נהוג לחלק למנות על פי גדלים: מקיאטו קצר, מקיאטו ארוך ומקיאטו כפול. המשותף לכל המשקאות הוא שמירה על יחס של כפית חלב אחת לכל מנת אספרסו.
מקיאטו קצר
המקיאטו הקצר הוא הבסיסי והפשוט ביותר, זה שתיארנו בהליך ההכנה: מנת אספרסו אחת (30 מ"ל) + 5-10 מ"ל (בערך כפית) חלב. קצר וקולע.
מקיאטו כפול
המקיאטו הכפול הוא מקיאטו המבוסס על אספרסו כפול: 30 גרם אספרסו + 5-10 מ"ל (בערך כפית) חלב. כשנחוץ לכם בוסט של קפה, אבל בגבוה.
מקיאטו ארוך
המקיאטו הארוך מבוסס על אספרסו ארוך, כלומר מנה אחת של אספרסו בהכנה עם מים חמים: 15 מ"ל אספרסו + 60 מ"ל מים חמים + 5-10 מ"ל (בערך כפית) חלב. בסוג הקפה הזה, כדאי לסובב את הכוס עם סיבוב השעון כדי לפזר את החלב במעלה הכוס.

מקיאטו, לאטה מקיאטו וקפוצ'ינו. יש כאלה שמתבלבלים ביניהם
אז כדי שלא תהיו במצב הזה, חלילה, הנה ההבדלים.
בשונה מהמקיאטו, שהוא כאמור אספרסו מוכתם, הלאטה מקיאטו משמעותו חלב מוכתם – כלומר הדגש במשקה הוא על החלב. בגדול, לאטה מקיאטו הוא למעשה כוס חלב ארוכה המוכתמת באספרסו. זה משקה המורכב מ-1/3 חלב חם + 1/3 אספרסו + 1/3 חלב מוקצף שאינם מעורבבים.
ההבדל בין מקיאטו לקפוצ'ינו, מאידך, הוא ביחס בין האספרסו לחלב. בעוד בקפוצ'ינו היחס הוא 1/3 אספרסו, 1/3 חלב חם,1/3 חלב מוקצף, נזכיר שבמקיאטו הקלאסי השימוש בחלב הוא בסך הכל כפית: מנת אספרסו אחת (30 מ"ל) + 5-10 מ"ל (בערך כפית) חלב.
ויחד עם זאת, נסייג: יש דיבור על משקה המכונה "מקיאטו מודרני" שבו משתמשים בכלל ביחס של חצי אספרסו וחצי חלב. בין אם אתם חובבי המודרנה או שאתן דווקא נאמנות לאסכולה הקלאסית – מה שבטוח במקיאטו, זה שאסור לוותר על כתם הקצף המפורסם, כמובן.