יש הרבה דרכים להשפיע על טעם הקפה: המינון האהוב עלינו, הפולים והתערובות וגם: דרגות הקלייה. כשאנו מדברים על קליית הקפה, אנו מדברים על קליית הפולים עד שמקבלים את צבעם החום. כשקוטפים את פולי הקפה, צבעם ירוק והטעם שלהם מזכיר דשא.
דרגות הקלייה מתבטאות בצבע הסופי של הפולים, כלומר אם הקלייה תהיה בדרגה נמוכה יותר, צבע הפולים יהיה בהיר יותר. בנוסף גם צורת הפולים משתנה.
שלבי קליית הקפה
קלייה היא אומנות הדורשת המון ידע, אימונים וניסיון. אבל איך הקלייה משפיעה על הטעם? קלייה קלה עד בינונית עדיין שומרת על טעמי זן הקפה באופן מובחן וכן על הארומה, ואילו בקלייה בדרגה גבוהה או עמוקה יותר אובד הטעם המקורי של הקפה, אך היא מדגישה טעמים אחרים, אינטנסיביים יותר. נציין שדרגת הקלייה הראשונית היא 130 מעלות. בשלב זה לא נהוג להכין קפה, כי פולי הקפה עדיין מלאים בנוזלים, אך יש כאלה המכינים קפה גם מקפה ירוק. שלבי קליית הקפה הראשונים כוללים את הפרדת המוץ מהפולים, את תחילת ההשחמה ותחילת איבוד הנוזלים.
לאחר מכן מגיע שלב השיזוף של הפולים וקבלת מראה המט שלהם. משלב זה יש המתחילים כבר להכין את הקפה שאותו אנחנו שותים. לאחר שלב זה, ב-190 מעלות, מתחילים להיסדק הפולים והם מקבלים צבע חום בהיר. ב-200 מעלות הפולים מקבלים צבע חום כהה בתהליך שנקרא "תגובת מייאר".
השלב הבא הוא שלב הקראק (פיצוח) הראשון, המזכיר את פיצוח גרעיני התירס ההופכים לפופקורן. לאחר מכן נשמע את קולות הקראק בתדירות גבוהה יותר. בשלב זה הפולים הופכים כהים יותר, מקבלים את המרקם המנומר, הם מתרחבים ומופיעים עליהם סדקים.
לאחר מכן מתחילות דרגות הקלייה המוכרות שבהן נהוג כבר להכין קפה: סיטי, חצי סיטי, פול סיטי, פול סיטי פלוס, קליית וינה, פול פרנצ' ועוד.
איך דרגת הקלייה משפיעה על הטעמים? איך הפולים נראים בכל שלב ומה ההבדל בין דרגות הקלייה בטמפרטורות השונות? הכול במדריך זה.
קפה בקלייה בהירה
קלייה בהירה מתקבלת בחימום של 200-170 מעלות צלזיוס, וכן צבע הפולים הוא חום בהיר. דרגת קלייה זו משמרת עדיין כמה מהתכונות של הפולים הירוקים. בניגוד לקלייה בינונית או כהה, טעם הקפה בשלב זה מעודן ומזכיר דגנים קלויים. כמו כן החומציות בו גבוהה. הקלייה הבהירה מאופיינת גם ברכות הפולים ובמתיקות. עם זאת בדרגה זו חסרה המרירות המוכרת של הקפה. בדרגה זו גם שיעור הקפאין גבוה יותר. מבחינת שלבי ההכנה בשלב הקלייה הבהירה הפולים לא מגיעים לשלב הפיצוח (קראק) השני. שיטה זו נחשבת מודרנית יותר מדרגות הקלייה הכהות יותר, והיא מזוהה עם הגל השלישי של הקפה. לקלייה הבהירה כמה דרגות קלייה:
- חצי סיטי half city
- קליית קינמון Cinnamon
קפה בקלייה בינונית
בקליייה בינונית עדיין נשמרים הארומה והטעמים של פולי קפה. זמן הקלייה כמובן ארוך יותר והפולים כהים יותר. לדרגת קלייה בינונית מגיעים בטמפרטורה 220-200 צלזיוס. הטעם המתקבל מקלייה זו הוא טעם מתוק המזכיר קרמל.
כמו כן הקלייה הממושכת מפחיתה את החמיצות של הקפה. בשלב זה הפולים עדיין יבשים ולא נראים מאוד שומניים. שלב זה קורה לאחר הפיצוח הראשון של הפולים, אך הם עדיין לא מגיעים לשלב הפיצוח השני במלואו. בנוסף מרקם הפולים בשיטה זו עדין. דרגת הקלייה הבינונית נפוצה בארצות הברית. לשיטה זו כמה שמות בהתאם לדרגת הקלייה:
- לייט סיטי (Light City)
- סיטי (City)
- אמריקן (American)
- ברקפסט (Breakfast)
קפה בקלייה כהה
קפה בקלייה כהה מושג באמצעות קלייה ב-230-220 מעלות המתקבלת בשלב השני של פיצוח הפולים (קראק). בדרגת קלייה זו טעם הקלייה למעשה מחליף את הארומה והטעמים של פולי הקפה. הטעם המתקבל הוא טעם חזק וכבד יותר עם חומציות נמוכה. בדרגה זו כמובן הפולים כהים יותר ושומניים יותר.
לשיטה זו כמה שמות בהתאם לדרגת הקלייה:
- פול סיטי פלוס (Full City Plus)
- קליית וינה (Vienna Roast)
- קליית פול פרנצ' (Full French Roast)