חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש

שבת בבוקר, יום יפה: המדריך המלא להכנת קפה ספשלטי בשבת

🕐זמן קריאה: 5 דקות
עבור שומרי מסורת, הכנת קפה ספשלטי בשבת מציבה אתגר משמעותי. השאלה המרכזית שכל חובב קפה שומר שבת שואל את עצמו הינה כיצד ניתן להמשיך ולהנות מכוס קפה משובחת בשבת תוך הקפדה על כללי המסורת. בכתבה זו נציג הצעות מעשיות להתארגנות מוקדמת ולשימוש בכלים ובטכניקות שמאפשרות ליהנות מקפה איכותי גם ביום המנוחה, תוך שמירה על המסורת וההלכה.
קפה ספשלטי בשבת

כתבות חדשות במגזין

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו

קפה ספשלטי הוא לא רק משקה, אלא אמנות המצריכה דיוק ורגישות בכל שלב בתהליך ההכנה. בשל כך, השבת, עם מגבלותיה ההלכתיות, מציבה אתגר משמעותי לחובבי הקפה המעוניינים לשמור על איכות וטריות המשקה גם ביום זה. הכנת קפה ספשלטי דורשת הקפדה על פרטים רבים, החל מטחינה בסמוך למועד ההכנה ועד שימוש במשקל ובטמפרטורת חליטה אחידה. הלכות השבת מציבות מגבלות על פעולות רבות הקשורות בהכנת המשקה. כדי להציע פתרונות מעשיים להכנת קפה בשבת, נציג תחילה את העקרונות המרכזיים בהכנת קפה ספשלטי והדרכים ליישמם במסגרת מגבלות השבת. חשוב לציין כי חיבור זה אינו חיבור הלכתי, ועל כן על כל אדם להתייעץ עם רבו בנוגע לאופן הכנת הקפה בשבת. בסוף החיבור נציג שלושה מתכונים להכנת קפה ספשלטי, אשר יאפשרו לכם להנות מכוס קפה נפלא מבלי לוותר על עקרונות ההלכה.  

רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו

עקרונות ההכנה הבסיסיים של קפה ספשלטי

  1. איכות הפולים

השלב הראשון ואולי החשוב ביותר בהכנת קפה ספשלטי הוא בחירת הפולים. פולים איכותיים הם הבסיס לקפה מעולה. פולים באיכות נמוכה או שאינם טריים, יביאו בהכרח לקפה פחות טעים. ביחס לעיקרון זה – בחירת הפולים, אין בעיה או קושי שעשויים להיווצר בשבת. תהליך זה מתבצע מבעוד מועד ולכן אינו מושפע ממגבלות השבת. 

  1. טריות הפולים וטחינתם סמוך למועד הכנת הקפה

טריות הפולים ואופי הטחינה היא אחד הגורמים המכריעים ביותר על טעם הקפה הסופי. פולים טריים שומרים על טעמיהם הייחודיים רק אם הם נקלים ונטחנים זמן קצר לפני הכנתם. מומחים מציינים כי לאחר 15 דקות בלבד מזמן הטחינה, הקפה עלול לאבד כ-60% מהארומה שלו.  עיקרון זה מהווה אתגר הלכתי משמעותי. טחינה בשבת אסורה גם בשימוש בכלי ידני. הפתרון המקובל כמו טחינה מערב שבת, אינו עומד בכללי הכנת קפה ספשלטי ועלול להביא לאבדן משמעותי של הטעמים הייחודיים של הקפה. בשל כך, אחד הפתרונות האפשריים לשמירה על הטריות והטעם בשבת היא שימוש בקפה טרי מאוד (עדיפות לעד שבוע מיום קלייתו), טחינתו מערב שבת והקפאתו מיד בשקית וואקום. באופן זה ניתן לצמצם ככל הניתן את תהליך חמצון הקפה ושינוי המבנה המולקולרי שלו המשפיע ישירות על הטעם והארומה. בשבת, כאשר מעוניינים להכין קפה, ניתן להוציא את הקפה הטחון מהמקפיא ולהשתמש בו ישירות. הקפה הטחון מראש יהיה איכותי וטרי כמעט כמו קפה שנטחן באותו יום, בזכות השמירה על הארומות והטעמים בהקפאה. כמו כן שימוש בקפה טרי מאוד, יסייע לשמור על הארומות והטעמים של הקפה גם אם מתרחש זמן חמצון קצר.  

עיקרון נוסף שאנחנו מרוויחים בשיטה זו הוא שהקפה בשקית וואקום שקול כבר לפני ההכנה. ניתן מראש לטחון את הפולים בכמות המספקת למשל לכוס אחת, וכך ניתן לדעת כמה גרם קפה בדיוק טחנו לכוס.  

פרסומת
  1. טמפרטורת הקפה

לטמפרטורת המים יש השפעה ישירה על תהליך המיצוי של הקפה. טמפרטורת המים האידיאלית לחליטת קפה ספשלטי נעה בין 90 ל-96 מעלות צלזיוס. בטווח זה, המים מספיק חמים כדי להגיע לאחוזי מיצוי אידיאליים. בשבת, כאשר השימוש במיחם הוא הדרך העיקרית לשמור על מים חמים, יש לקחת בחשבון שטמפרטורת המיחם הממוצעת נעה בין 80 ל-90 מעלות צלזיוס. טמפרטורה זו נמוכה לרוב מהטמפרטורה האידיאלית לחליטה, מה שעלול להשפיע על הטעמים בקפה. בנוסף לכך מעבר המים לכלי שני או שלישי מוריד עוד יותר את הטמפרטורה. ישנם מיני ברים חדשים המגיעים לטמפרטורה קבועה של 95 מעלות, וההמלצה היא כמובן להשתמש בהם. עם זאת ישנם פתרונות נוספים גם לשימוש במיחמים רגילים. למשל התאמת אופי הקלייה והפולים. ההמלצה היא להשתמש בקפה בקליה בינונית או כהה שטמפרטורה זו מתאימה יותר לחליטה בו. לחלופין ניתן להאריך את משך זמן החליטה או לטחון דק יותר, דבר שעשוי לאפשר מיצוי טוב יותר גם בטמפרטורות נמוכות יותר.  

  1. זמן מיצוי מתאים ויחס נכון

זמן מיצוי הקפה הוא גורם מרכזי באיזון הטעמים של הקפה. מיצוי קצר מדי או ארוך מדי יכול להשפיע לרעה על הטעם. חשוב להתאים את זמן המיצוי לסוג ההכנה ולפרופיל הטעמים הרצוי. גם בשבת ניתן להקפיד על זמן מיצוי נכון. באמצעות שעון דיגיטלי או אנלוגי יש להקפיד כי זמן המיצוי יהיה תואם לאופן החליטה. בנוגע ליחס החליטה, הקפדה על יחס נכון של קפה/מים שומר על עקביות ואיזון טעמים מושלם. שקילת קפה כפי שהוצג קודם יכולה להיעשות לפני שבת עם הטחינה. בנוגע לשקילת המים, ההמלצה היא להשתמש בכוס בעלת נפח ידוע. באופן זה ניתן לדעת בדיוק כמה מ"ל מים נמזגו לכוס.  

  1. שיטות הכנה

בקפה ספשלטי ישנן שיטות הכנה רבות לקפה, כאשר כל שיטה מעניקה לקפה פרופיל טעמים ומאפיינים ייחודיים. נתמקד בהכנת קפה בארבעה אופנים להכנת קפה, ונציג את הקשיים העלולים להיווצר בהם ופתרונות אפשריים. 

  1. קפה "בוץ" – קפה בוץ המוכר לעיתים גם כקפה "טורקי" הוא משיטות הכנת הקפה הקדומות בעולם. למעשה זוהי השיטה הקלה והנוחה ביותר להכנת קפה בשבת: עירוי מים מכלי שני או שלישי על קפה טחון. בעולם קפה הספיישטלי הכנת קפה "בוץ", או בעגה המקצועית – ג'זווה (Cezve)  דורשת מיומנות גבוהה, והיא חלק בלתי נפרד מתחרויות הקפה הבינלאומיות. יש ערך רב לתהליך חימום הקפה והגעתו לטמפרטורה אידיאלית. בשבת כמובן לא ניתן לעשות זאת, אך ניתן לשמור על עקרונות חשובים בעולם הספשלטי שהם טחינה מתאימה (דקה מאוד) יחסים נכונים ומתאימים (יחס מים/קפה 1:10) וקפה איכותי טרי טחון מראש בוואקום. זוהי השיטה עם הכי פחות בעיות הלכתיות שיכולה להוות פיתרון טוב לרבים. 
  2. פרנץ' פרס (French Press) – פרנץ פרס היא שיטת חליטה ארוכה בה מוזגים מים חמים על קפה טחון בינוני-גס ומשרים את הקפה לפרק זמן ארוך יחסית במכשיר. לאחר השרייתו לוחצים מטה על המסנן להפרדת המים מהקפה הטחון. הקפה היוצא מפרנץ פרס נחשב לקפה עשיר, חלק ובעל גוף. פוסקים רבים מתירים שימוש בפרנץ' פרס בשבת. הכנת קפה בפרנץ' פרס היא קלה ונוחה. יחס המים לקפה הינו גבוה יותר מקפה טורקי. היחס המומלץ הינו כמו בפילטר 1:16.6. גם כאן ניתן לשמור על יחס זה באמצעות קפה טחון ושקול מראש ומזיגת מים חמים מכוס שידועה נפחה. לאחר כעשר דקות לערך ניתן להוריד את המסנן אך להקפיד לא לעשות זאת עד הסוף, ויש גם להשאיר מעט מים במכשיר.   
  3. קפה פילטר – היא שיטת ההכנה הפופולארית ביותר בקפה ספיישטלי והקשה ביותר לביצוע הן ביום חול והן בשבת. בשיטת הכנה זו יש מורכבויות הלכתיות שונות (בהן בישול ובורר) ופסקים רבים. עם זאת, ישנן אופני הכנה אפשריים המותרים. למשל ניתן לקרוא בקישור זה. בשל הקושי בהכנה והשינויים הייעודיים שיש לעשות בשבת, זוהי שיטת ההכנה הפחות עדיפה, עם זאת ההמלצה בכל זאת אם מעוניינים לא לוותר על השיטה, היא להשתמש בכלי פילטר בעל מזיגה אחת, כמו למשל ב- Ceado Hoop , בו ניתן לבצע מזיגה עקבית אחת, ואז גם לשלוט על כמות המים (בנפח כוס), וזמן החליטה הרצוי.  
  4. אספרסו – משקה האספרסו הוא אחד ממשקאות הקפה המועדפים על רבים בישראל. שיטת הכנת אספרסו בגל השלישי ובעולם הספשלטי הפכה לאמנות של ממש, המשלבת הכנה מדויקת עם ציוד מתקדם ובקרת איכות קפדנית. הכנת אספרסו בשבת היא משימה כמעט בלתי אפשרית, אך ניתן למצוא פתרונות מסוימים. ישנן מספר התייחסויות בהלכה להכנת קפה במכונות אספרסו ידניות. למשל באתר זה. כמו כן, מכשירים בעבר של חברת Wacaco  יצרנית ה- Minipresso וה- Picopresso אושרו בעבר לשימוש בשבת על ידי מכון צומת.  חשוב לציין כי גם המתירים לשימוש במכונות ידניות להכנת אספרסו, השיטה צריכה להיות דומה לפילטר או פרנץ' פרס. עירוי מכלי שני או שלישי וכמות לחיצות שלא יוציאו את כל המים מהמיכל. היות ובשבת לא ניתן להשתמש במשקל, יש לעצור את השוט כפי שהיה נהוג בעבר לפי נפח. 

לאחר הצגת עקרונות הכנת קפה ספשלטי והפתרונות האפשריים בשבת. אציע לכם להתנסות בשלושה מתכונים מעולים לשבת ולהנות באמצעותם מקפה משובח.

  1. קולד ברו (Cold Brew)

שיטת חליטת קפה קר פופולארית מאוד בשבת כי כל ההכנה נעשית למעשה לפני השבת. באמצעות מתכון זה ניתן להפיק קפה קר עשיר וטעים. 

מרכיבים:

75 גרם קפה טחון גס 

750 מ"ל מים קרים 

אופן ההכנה:

  • טוחנים את הקפה בדרגת טחינה גסה עד גסה מאוד.
  • מערבבים את הקפה והמים: מניחים את הקפה הטחון במיכל ומוסיפים את המים. מערבבים היטב כדי לוודא שכל הקפה בא במגע עם המים.
  • חליטה: מכסים את המיכל ומשאירים אותו בטמפרטורת החדר או במקרר למשך 12-24 שעות. זמן החליטה ישפיע על עוצמת הטעם של הקפה.
  • סינון: אם משתמשים בבקבוק ייעודי, ניתן להוציא פשוט את המסנן. אם אין כלי ייעודי ומשתמשים במיכל רגיל, ניתן לסנן את הקפה באמצעות פילטר נייר או בד.
  • אחסון והגשה: מעבירים את הקפה המסונן לקנקן או בקבוק ושומרים במקרר. קולד ברו יכול להישמר במקרר עד שבוע. מגישים את המשקה עם קרח. ניתן להוסיף חלב לפי הטעם.
פרסומת
  1. קפה פילטר באמצעות Ceado Hoop

מכשיר ה-HOOP של המותג Ceado האיטלקי, הוא מכשיר מומלץ ונוח מאוד להכנת קפה פילטר. מכשיר זה מייצר פילטר ללא Bypass , והוא קל מאוד לשימוש.

מרכיבים:

12 גרם קפה טחון ברמה בינונית 

200 מ"ל מים 

פילטר נייר אירופרס

אופן ההכנה: 

  • ניתן להכין את המכשיר לחליטה לפני השבת, באמצעות הנחת פילטר נייר והברגת גליל הקפה. 
  • בשעת הכנת הקפה, יש להכניס את הקפה הטחון מהשקית וואקום לגליל הפילטר. 
  • מזיגת מים מהירה מכלי שני או שלישי בשיעור של 200 מ"ל כנפח הכוס בטבעת החיצונית.
  • עם גמר החליטה, ניתן להוציא את המכשיר מהכוס, וליהנות מכוס פילטר מושלמת.

רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו

אספרסו באמצעות מכשירי Wacaco

מכשירי Wacaco הם מכשירים ניידים להכנת אספרסו. חלק ממוצריהם גם עברו בדיקות במכון צומת, מכון תורני הפועל לשילוב בין דרישות ההלכה וההתפתחויות הטכנולוגיות, וקיבלו אישור לשימוש בשבת. הדגש בשימוש במכשיר בשבת הינו מילוי מים מכלי שני והשארת טיפה מים במיכל המים. המתכון להכנתו זהה למתכון המופיע בדף ההוראות במכשיר. רק עם ההתאמות שציינו לשבת. טחינת הקפה בדרגת טחינה דקה המותאמת לאספרסו (רצוי לבדוק לפני שבת את התאמתה). מילוי מים מכלי שני או שלישי, עם עדיפות לכלי ששומר ככל הניתן על החום, וכעד 30 לחיצות להשארת טיפה מים במיכל. 

תהנו ושתפו איך יצא לכם!

מושיק גולדברג

מושיק גולדברג, ממנהלי קהילת "אוהבי קפה הגל השלישי". בריסטה ביתי ומוסמך יסודות הבריסטה ומיומנויות חושיות של ארגון קפה הספשיילטי העולמי ( SCA – Specialty Coffee Association). חבר רשמי בארגון SCA. להערות ושאלות, מוזמנים לפנות למייל : Moshikg1@gmail.com

אולי יעניין אותך גם

0 0 votes
Article Rating
הירשם
Notify of
1 תגובה
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
מאיר (מאור) קוקרצקלי
3 חודשים

תודה חיפשתי את המידע הזה בדיוק והופתעתי למצוא כתבה שעונה לי על כל השאלות. רק רוצה להעיר שלדעתי החישוק של הHoop הוא כבר בעצמו כלי שני

1
0
נשמח לשמוע מה חשבת על המאמר!x
דילוג לתוכן