חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש

להרגיש בלי: מה הקטע של קפה נטול קפאין?

🕐זמן קריאה: 3 דקות
מי אתם, אנשים ששותים קפה ללא קפאין, ומהיכן אתם שואבים את האנרגיה שלכם? כל האמת על המשקה שכ-10% מאוכלוסיית העולם שותה מדי יום

כתבות חדשות במגזין

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו

גם אתם מאלה שלא מדברים עם אף אחד לפני הקפה של הבוקר? כן, כמו רבים מאיתנו. זאת משום שהקפאין שבקפה ממריץ את האנרגיה שלנו, משהה עייפות ויש לו טעם אלוהי כשמכינים אותו כמו שצריך. הקפאין קיים גם בשוקולד, בעלי תה, בקקאו, בקולה ובמשקאות אנרגיה למיניהם, מה שהופך אותו לחומר הפסיכואקטיבי הנצרך ביותר בעולם. מבחינה ביולוגית, הקפאין חוסם את הקולטנים למולקולה הנקראת אנדוזין ומונע את פעילותה. בעקבות זאת, משתחרר בגופינו ההורמון אדרנלין, לחץ הדם עולה וקצב הלב מתגבר.


ואם אתם לא בקטע של צריכת חומרים פסיכואקטיביים על בסיס יומי, דעו נא שאתם ממש לא לבד – 10% מצריכת הקפה העולמית היא של קפה נטול קפאין.

אז מה זה קפה נטול קפאין?

קפה נטול קפאין עשוי מפולי קפה בדיוק כמו קפה רגיל, אלא שכ-96% מהקפאין שבהם סולק החוצה. בקפה רגיל יש בממוצע בין 70 ל-140 מיליגרם קפאין בכוס, בעוד שבקפה נטול קפאין יש בין 3 ל-5 מיליגרם קפאין בכוס. מבחינה תזונתית, יש לשני המשקאות את אותו ערך קלורי.

רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו

איך מייצרים קפה נטול?

בשנת 1906 רשם ברנש בשם לודוויג רוזליוס פטנט על הוצאת קפאין מפולי קפה. הוא השרה פולים בחומצה או במלח, אידה אותם על מנת לפתוח את נקבוביות הפולים ושטף אותם בבנזן, ממס כימי אשר מנקז את הקפאין החוצה. כיום השיטה הזאת אינה בשימוש, בין היתר משום שבנזן נמצא כחומר מסרטן. אופס, לודוויג רוזליוס. אנחנו יודעים שבטח לא היה לך מושג.
לכן כיום, במקום לשטוף את הפולים בבנזן, נהוג לשטוף אותם בחומרים כמו אתיל אצטט או מתילן כלוריד, תרכובות אורגניות נפוצות בשימושן בתעשיית המזון. אחר כך שוטפים את הקפה במים, מאדים אותו בטמפרטורה גבוהה וכך נפטרים משאריות הממס. לרוב יש לחזור כמה פעמים על התהליך עד להוצאת 96% מהקפאין.

קיימת שיטה נוספת שאינה עושה שימוש בכימיקלים (מבוססת על מסנן פחם פעיל ומים) שמצליחה לסלק כ- 94% מהקפאין. שיטה אחרת, אשר הומצאה בשנת 1967 על ידי הכימאי הגרמני קורט זוסל, מתבססת על פחמן דו-חמצני; משרים את הפולים במיכל לחץ עם אדים ומים חמים, מעבירים את אותם דרך פחמן דו חמצני במצב צבירה "סופר קריטי" שסופח את הקפאין, ולאחר מכן הפחמן הדו-חמצני מועבר למיכל נפרד שם הוא הופך לנוזל. התהליך הזה מאפשר להוציא בין 96% ל-98% מהקפאין, ונחשב למוצלח מספיק על מנת לשמר את הטעם והריח של הפולים באופן אופטימלי.

האם קפה נטול קפאין הוא בריא יותר?

נתחיל מלציין שבאופן עקרוני, קפה הוא משקה שאינו מזיק לבריאות כאשר הוא נצרך באופן מדוד. בקפאין קיימים נוגדי חמצון שמסייעים במניעת מחלות לב, סוכרת מסוג 2 וסרטן. בשל ההשפעה המעוררת שלו, הקפאין מסייע לשרוף שומן, משפר את חילוף החומרים בגוף ואת היכולת הגופנית ועשוי להוריד את הסיכון למחלות כבד.

אז למה ההנחה היא שנטול הוא בריא יותר? משום שקפאין הוא בעצם חומר שממריץ את מערכת העצבים שלנו באופן לא טבעי, ולכן עלול להזיק כאשר נצרך יתר על המידה (מעל לשש כוסות ביום). צריכה מופרזת עלולה להפחית מאיכות השינה, לגרום לאי שקט פסיכומוטורי ולהאיץ דלקות בגוף.

קפה נטול קפאין גם נחשב לבריא יותר עבור אוכלוסיות מסוימות, כמו נשים בשליש הראשון להריונן, למשל. אבל אין מה להיבהל: משרד הבריאות וארגון הבריאות העולמי ממליץ לנשים בהריון להימנע מצריכת קפאין של יותר מ-300 מ"ג ליום, שהם בסך הכל כמות שוות ערך ל-2-3 כוסות קפה.

קהלי יעד נוספים לקפה נטול קפאין הם חולים במחלות לב למיניהן ואנשים הסובלים מלחץ דם גבוה, כמו גם מי שמבצעים ניקוי תזונתי טבעי (בשיטה האירוודית, למשל) וגם כאלה שאלרגיים לקפאין (יש דבר כזה!).

קפה נטול קפאין: איך בוחרים?

קודם כל, רכשו אך ורק פולים טריים שנקלו לפני פחות מ-30 ימים. ההמלצה היא לבחור בקפה נטול קפאין בעל דרגת קלייה בינונית וממש כמו ברכישת פולי קפה רגילים, גם בנטול עדיף לבחור בפולים שלמים ולטחון אותם בעצמכם לפני ההכנה.

שחור, חזק, נטול…?

קפה שחור ללא קפאין, רבותיי וגבירותיי, יש דבר כזה. בבתי קלייה שונים מייצרים קפה נטול קפאין בקלייה כהה ובטחינה דקה שיכול להיות מצוין בתור קפה שחור. כמו כן, בוודאי הבחנתם במותגים של קפה שחור נטול קפאין ברשתות השיווק השונות – כמו "קפה האג", לדוגמה.

ואיך מכינים קפה נטול קפאין?

ממש כמו שמכינים קפה רגיל, רק עם כמות רבה יותר של פולים. אם תשתמשו באותה כמות פולים בה אתם משתמשים להכנת קפה רגיל, סביר שתקבלו קפה בעוצמה חלשה יותר, עקב התרכובת הכימית השונה של נטול הקפאין. אז פשוט תעמיסו עוד כפית של נטול טחון, כדי לשתות בלי ולהרגיש עם. 

קפה נטול קפאין גם נחשב לבריא יותר עבור אוכלוסיות מסוימות, כמו נשים בשליש הראשון להריונן, למשל. אבל אין מה להיבהל: משרד הבריאות וארגון הבריאות העולמי ממליץ לנשים בהריון להימנע מצריכת קפאין של יותר מ-300 מ"ג ליום, שהם בסך הכל כמות שוות ערך ל-2-3 כוסות קפה.


מערכת המון קפה

אולי יעניין אותך גם

0 0 votes
Article Rating
הירשם
Notify of
0 תגובות
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
נשמח לשמוע מה חשבת על המאמר!x
דילוג לתוכן